Digi- ja väestötietovirasto

Digiturvaviikko avaa digiturvallisuuden ajankohtaisimmat ilmiöt 25.-29.10.2021

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto järjestää valtakunnallisen Digiturvaviikon toista kertaa lokakuun lopussa. Virtuaalinen teemaviikko tuo digitaalisen turvallisuuden työpaikkojen näytöille ympäri Suomen ja tarjoaa käytännöllisiä keinoja digiturvallisuuden parantamiseen. Viikko tarjoaa päivittäin livelähetyksiä verkossa – luvassa on mm. ajankohtaisia keskusteluja digiturvallisuuden tilasta, Digiturvabarometrin tuoreista tuloksista ja ihmisen roolista digimaailmassa sekä vinkkejä turvalliseen etätyöhön ja syväsukellus kyberhyökkäyksiltä suojautumiseen. Viikon aikana vietämme myös kahta teemapäivää: kansallista Salasanapäivää ti 26.10. ja Tietoturvapäivää ke 27.10.

Digiturvaviikko haastaa kaikki Suomen organisaatiot ja niiden henkilöstön käyttämään yhden työtunnin digiturvataitojen oppimiseen ja digiturvan kehittämiseen. Viime vuonna 300 organisaatiota ympäri Suomen otti haasteen vastaan. Viikko tarjoaa oppimisen avuksi Digiturvallinen elämä -mobiilipelin, johon tulee myös uutta sisältöä, Digiturvallinen elämä -verkkokoulutukset sekä useita käteviä ohjeita ja käytännöllisiä vinkkejä viikon mittaan.

Ajankohtaisia keskusteja digitaalisesta turvallisuudesta

Digiturvaviikko tarjoaa livelähetyksiä verkossa päivittäin 25.-29.10. Studioon astuvat Suomen tunnetuimmat digiturvallisuuden asiantuntijat. Maanantaina Suomen digiturvallisuuden tilaan pureutuvat paneelikeskustelussa F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta sekä valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ihmismieleen keskittyvän näkökulman digimaailmassa toimimiseen ja jaksamiseen tuo työelämätaitojen kehittämiseen erikoistunut psykologi Ville Ojanen. Tietokirjailija Katleena Kortesuo ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä keskustelevat siitä, millaisia vaikutuksia digiturvallisuuden pettämisellä on yksilöön ja yhteiskuntaan.

Mukana ovat myös Digiturvaviikolla 2020 suuren suosion saavuttaneet KyberVPK:n hakkerit, jotka hakkeroivat suorassa lähetyksessä ja paljastavat verkkorikollisten uusimmat menetelmät. 

Viikon lopuksi suuntaamme katseet tulevaisuuden digimaailmaan ja vastaamme kysymyksiin digiturvallisuuden kehittämisestä ja parhaista käytännöistä. Eri viranomaisten asiantuntijat kokoontuvat studioon käymään läpi yleisimpiä kysymyksiä ja niiden ratkaisuja. 

Tarkka ohjelma päivittyy Digiturvaviikon verkkosivulle syyskuun aikana. 

Salasanoille ja tietoturvalle omat teemapäivät

Viikon aikana vietämme kahta teemapäivää. Kansallisena Salasanapäivänä ti 26.10. Digiturvaviikko tarjoaa kätevät ohjeet ja helpot vinkit turvalliseen työskentelyyn digitaalisessa ympäristössä. Tietoturvapäivänä ke 27.10. tietoturvasta keskustellaan alan huippuasiantuntijoiden kanssa, ja Tietoturva ry jakaa vuoden 2021 tietoturvatunnustukset.

Digiturvaviikon toteuttamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto yhteistyössä muiden keskeisten turvallisuusviranomaisten ja alan toimijoiden kanssa. Teemaviikko järjestetään osana EU-alueen kyberturvallisuuskuukautta.

Medialle

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Digiturvaviikolle.

Tarjoamme median edustajille myös mahdollisuuden striimata viikon verkkolähetyksiä tai osia siitä suorana lähetyksenä omissa verkkokanavissanne. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Digi- ja väestötietoviraston viestintään: dvv.viestinta@dvv.fi tai p. 0295 535 060.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Tjänsten Katso är stängd – Många företag, föreningar och andra organisationer använder fortfarande enbart Katso-koden1.9.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

Från början av september fungerar inte längre Katso-koden och Katso-auktorisering i i någon av Statsförvaltningens e-tjänster. I fortsättningen sköts uträttandet av ärenden för någon annans räkning med hjälp av Suomi.fi-tjänsterna. Många företag, föreningar och andra organisationer använder fortfarande enbart Katso-koden. Det lönar sig att bekanta sig med den nya praxisen i e-tjänsten i god tid före viktiga förfallodagar.

Katso-palvelu on suljettu – monilta yrityksiltä, yhdistyksiltä ja muilta yhteisöiltä puuttuu yhä sähköiseen asiointiin vaadittavat Suomi.fi-valtuudet1.9.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

Katso-tunniste ja Katso-valtuus eivät enää toimi valtionhallinnon asiointipalveluissa. Monella yrityksellä, yhdistyksellä tai muulla yhteisöllä on edelleen käytössä vain Katso-tunniste. Puolesta-asioinnin uudet käytännöt kannattaa tarkistaa asiointipalveluista ajoissa ennen tärkeitä eräpäiviä.

Julkisen hallinnon digiturvallisuus kehittyy jatkuvasti, mutta uhkia on hallittava paremmin31.8.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston toteuttaman kyselyn tulokset osoittavat, että julkisen hallinnon organisaatiot ovat kehittäneet järjestelmällisesti tietoturvaa, tietosuojaa ja häiriötilanteisiin varautumista viimeisen kahden vuoden aikana. Tähän kehitykseen ovat osaltaan vaikuttaneet lainsäädännön tuomat vaatimukset, muun muassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (25.5.2018) ja tiedonhallintalain (1.1.2020) voimaantulo. Aktiivista reagointia ovat vaatineet myös toimintaympäristön nopeat muutokset, kuten koronapandemian aiheuttama etätöihin siirtyminen sekä tietoverkkorikollisuuden ja kybervakoilun yleistyminen.

We are not born with digital skills - youth need more support in the digital world30.8.2021 06:00:00 EEST | Press release

Young people feel that they do not get enough support for learning how to use digital services. Being a digital native does not guarantee the ability to act in a digital world; instead, skills must be actively taught to young people. This is reflected in the survey published by the Digital and Population Data Services Agency on 30 August 2021 titled ‘The Digital Support for Young People’. The publication of the survey will launch the Digital Support Week, which focuses on the development of everyday digital skills from 30 August to 3 September 2021.

Digitala färdigheter uppstår inte av sig själva – ungdomarna behöver mer stöd för att fungera i den digitala världen30.8.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Unga upplever att de blir för ensamma i att lära sig digitala tjänster och digital ärendehantering. Digitaliseringen garanterar inte färdigheter i den digitala världen, utan man måste aktivt lära unga färdigheter. Detta framgår av kartläggningen Nuorten digitaidot ja digituen tarve (Ungas digitala färdigheter) som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata publicerade 30.8.2021. Kartläggningens publikation inleder Veckan för digitalt stöd 30.8–3.9.2021 som fokuserar på utveckling av digitala färdigheter i vardagen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme