DNA vahvisti 5G-verkkoaan Keski-Suomessa: Kyyjärvi ja Petäjävesi uusina listalla, väestöpeitto koko maassa yli 84 %

Uusimmilla 5G-paikkakunnilla 5G-verkko kattaa tällä hetkellä seuraavat alueet:
- Kyyjärvi, Keski-Suomi: 5G-verkko kattaa Kyyjärvellä kunnan nimikkojärven itäisen puolen useiden kymmenien neliökilometrien alueelta, mutta ei vielä toistaiseksi kirkonkylän aluetta järven lounaispuolella.
- Petäjävesi, Keski-Suomi: 5G-verkko kattaa suurelta osin Petäjävedellä kunnan kirkonkylän ja sen lähialueet. Kirkonkylän ja lähialueen 5G-kuuluvuutta tullaan vahvistamaan vielä loppukevään aikana uudella tukiasemalla Jämsänveden rannalla.
Tarkemmin aluekohtaisen mobiiliverkon tilan voi selvittää DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.
Useita kymmeniä uusia 5G-tukiasemia Keski-Suomeen tänä vuonna
”Tuntuu hienolta päästä toivottamaan Kyyjärven ja Petäjäveden asukkaat DNA:n 5G-verkon piiriin. Olemme lähikuukausina vahvistaneet 5G-verkkoamme myös muualla Keski-Suomessa, esimerkiksi Jyväskylän alueella. Vuoden 2023 aikana suunnitelmissa on rakentaa useita kymmeniä 5G-tukiasemia Keski-Suomen alueella. Maakunnan itäisimmissä osissa rakennustöistä vastaa Suomen Yhteisverkko”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.
Suomen Yhteisverkko on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.
5G-verkko tuo mukanaan alueellisesti selvää datavilkastumista. DNA:n tilastot nimittäin osoittavat, että kuluttajien puhelimissaan käyttämillä 5G-liittymillä siirrettiin vuonna 2022 yli 20 % enemmän dataa kuin vastaavilla 4G-liittymillä. Pelkkiä dataliittymiä tarkastellessa ero oli vielä merkittävämpi, liittymätyypistä riippuen jopa 70–180 %. Dataliittymiä käytetään esimerkiksi tableteissa, tietokoneissa ja modeemeissa, monesti jopa koko kodin nettiyhteytenä.
DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tavalliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Tällainen 5G-verkko yltää tyypillisesti useiden kilometrien päähän tukiasemasta, maastosta riippuen. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.
Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.
DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 211 paikkakunnalla:
Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Enonkoski, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Haapavesi, Hailuoto, Hamina, Hanko, Harjavalta, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Helsinki, Hollola, Huittinen, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Imatra, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Joutsa, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kaavi, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kempele, Kerava, Keuruu, Kirkkonummi, Kitee, Kittilä, Kivijärvi, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kontiolahti, Koski Tl, Kotka, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuhmoinen, Kuopio, Kuortane, Kurikka, Kustavi, Kuusamo, Kyyjärvi, Kärkölä, Lahti, Laihia, Laitila, Lappeenranta, Lapua, Laukaa, Lemi, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Liperi, Lohja, Loimaa, Loppi, Loviisa, Luhanka, Lumijoki, Luoto, Luumäki, Marttila, Masku, Merikarvia, Miehikkälä, Mikkeli, Muhos, Mustasaari, Muurame, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Närpiö, Orimattila, Oripää, Orivesi, Oulu, Outokumpu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Parikkala, Parkano, Pedersören kunta, Perho, Pertunmaa, Petäjävesi, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Polvijärvi, Pori, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Punkalaidun, Puumala, Pyhtää, Pyhäjoki, Pyhäranta, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Rautjärvi, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Rusko, Rääkkylä, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savitaipale, Savonlinna, Seinäjoki, Siikajoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Soini, Somero, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Tohmajärvi, Turku, Tuusniemi, Tuusula, Tyrnävä, Ulvila, Urjala, Utsjoki, Uurainen, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Vimpeli, Virolahti, Virrat, Vöyri, Ylivieska, Ylöjärvi, Ypäjä, Ähtäri ja Äänekoski.
Lisätietoja medialle:
radioverkkojohtaja Jarkko Laari, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
DNA:n 5G-peittokartta: https://www.dna.fi/5G
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja vaihtuu23.3.2023 11:15:00 EET | Tiedote
DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen jättää tehtävänsä yhtiön palveluksessa. Uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty 24.3.2023 alkaen Sami Siiki, joka on aiemmin työskennellyt Telian verkoista vastaavana johtajana ja Suomen Yhteisverkko Oy:n hallituksen varapuheenjohtajana.
DNA:n ja Telian 5G-verkon rakentaminen alkaa Lapinlahdella, Rautavaaralla ja Kuopion Nilsiässä21.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Lapinlahden, Rautavaaran ja Kuopion Nilsiän asukkaat saavat pian nauttia entistä nopeammista yhteyksistä. DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) aloittaa 5G-verkon rakentamisen alueella maaliskuussa. Samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat.
DNA’s new data security service blocks harmful content and makes browsing safer15.3.2023 11:35:00 EET | Press release
DNA is expanding its selection of data security services with DNA Selausturva. The service makes browsing the Internet on your phone safer by blocking harmful websites and phishing attempts. DNA Selausturva operates on DNA’s mobile network and does not require you to install a separate application on your phone.
DNA:n uusi tietoturvapalvelu estää haitalliset sisällöt ja tekee netinkäytöstä turvallisempaa15.3.2023 11:35:00 EET | Tiedote
DNA laajentaa tietoturvapalveluvalikoimaansa DNA Selausturvalla. Palvelu tekee puhelimella surffaamisesta turvallista estämällä haitalliset verkkosivut ja tietojenkalasteluyritykset. DNA Selausturva toimii DNA:n mobiiliverkossa eikä edellytä erillistä sovellusta ja sen lataamista puhelimeen.
DNA:n iäkkään kupariverkon palvelut päättyvät Itä-Suomessa vuosien 2023–2024 aikana – katso kuntakohtainen aikataulu14.3.2023 09:45:00 EET | Tiedote
DNA:n kupariverkkojen purkaminen Itä-Suomessa alkaa loka–marraskuussa 2023 ja jatkuu vuonna 2024. Purkamistöitä tehdään pääosin Pohjois-Savossa, mutta pieneltä osin myös Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, mutta yhteensä kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta. Nykyaikaisiin tarpeisiin kupariverkko on kuitenkin riittämätön, ja sen korvaajaksi on tarjolla kattavasti moderneja kaapeli-, kuitu- ja mobiiliratkaisuja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme