DNA Oyj

DNA:n 5G laajeni Evijärvelle, Humppilaan, Karstulaan, Muurameen ja Pornaisiin – uusi peittokartta kertoo nykytilan ja tulevat parannukset

Jaa

DNA:n 5G-verkon paikkakuntalista on kasvanut jälleen viidellä, kun tukiasemia on rakennettu nyt myös Evijärvelle, Humppilaan, Karstulaan, Muurameen ja Pornaisiin. Verkon alue kattaa laskennallisesti jo yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (68 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa liki 3,8 miljoonaa ihmistä yhteensä 155 kunnan alueella. DNA:n uudistetusta peittokartasta on nyt aiempaa helpompi nopeasti tarkistaa, onko oma asuinalue jo 5G-verkon piirissä ja minkälaisen nopeuden alueella voi saavuttaa.

DNA:n 5G-verkon alue kattaa laskennallisesti jo yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (68 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa liki 3,8 miljoonaa ihmistä yhteensä 155 kunnan alueella. Kuva: DNA
DNA:n 5G-verkon alue kattaa laskennallisesti jo yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (68 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa liki 3,8 miljoonaa ihmistä yhteensä 155 kunnan alueella. Kuva: DNA
  • Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla Evijärvellä 5G-verkko kattaa kunnan nimeä kantavan järven kaakkois- ja eteläpuolella sijaitsevat alueet liki Lappajärvelle saakka.
  • Kanta-Hämeessä sijaitsevassa Humppilassa 5G-verkko on vahvimmillaan keskustaajaman kaakkois- ja luoteispuolilla ja se kattaa hyvin mm. Huhtaan, Murron ja Venäjän kylät.
  • Keski-Suomessa sijaitsevassa Karstulassa 5G-verkko kattaa kirkonkylän länsipuoliset alueet Pääjärven ympärillä.
  • Keski-Suomessa sijaitsevassa Muuramessa 5G-verkko kattaa jo laajasti Muuramen kirkonkylän alueen, ja verkkoa tullaan vahvistamaan vielä nykyisestään loppukesän aikana.
  • Uudellamaalla sijaitseva Pornainen on saanut kattavan 5G-peiton kirkonkylän eli Kirveskosken alueelle.

”On hienoa päästä kertomaan 5G-vahvistuksista näillä alueilla. Nopeiden yhteyksien myötä tietotyötä tekevät suomalaiset voivat työskennellä entistä laajemmin mistä kulloinkin haluavat. Usein 5G-yhteys tarjoaa myös erinomaisen vaihtoehdon kodin kiinteälle laajakaistalle, mikä lisää alueellista kilpailua ja suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa” DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat.

Uudistettu peittokartta helpottaa mobiiliverkon nykytilanteen ja tulevien päivitysten seuraamista

DNA rakentaa 5G-yhteyksiään toimimaan sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampikin taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuus sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetäänkin haja-asutusalueilla, korkeampaa taajamissa.

”Esimerkiksi Etelä-Savossa on kevään aikana tehty laajamittaista 5G-verkon käyttöönottoa 700 megahertsin taajuudella myös Suomen Yhteisverkon toimesta, mikä näkyy 5G:n leviämisenä myös harvaan asutuille alueille. Jatkossa 5G:n maatieteellinen palvelualue laajeneekin aiempaa nopeammin verkkopäivityksen edetessä myös taajamien ulkopuolisella alueella”, Laari kertoo.

DNA:n uudistettu peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo entistä selkeämmin oman alueen mobiiliverkon tilanteen. Kartalta voi tarkistaa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden kullakin alueella Suomessa. Lisätietoja verkosta -kohdan alta näkee myös valitun alueen 4G- ja 5G-taajuudet. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti nopeimman.

Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt ottamalla ne vasemman reunan valikosta esille. Parannustyöt antavat usein hyvän kuvan siitä, ovatko seudun yhteydet paranemassa lähikuukausien aikana. Tilanne esitetään tukiasemakohtaisesti. 

DNA:n uudistettu peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo entistä selkeämmin oman alueen mobiiliverkon tilanteen. 

Vaikka kodin kiinteä, nopeustaattu gigaluokan 5G-yhteys on saatavilla vain 3,5 gigahertsin 5G-alueilla, voi haja-asutusalueellakin sijaitsevan kodin mobiililaajakaistaa parantaa usein merkittävästi ulkoseinään asennettavalla 5G-antennilla. Ulkoinen ja oikein suunnattu antenni parantaa yhteyden toimintavarmuutta niin 4G- kuin 5G-verkossakin ja mahdollistaa parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Kiinteästi asennettavat 5G-modeemiratkaisut ovatkin kasvattaneet suosiotaan merkittävästi sekä viime että kuluvan vuoden aikana.

DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 155 paikkakunnalla:

Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Loppi, Luhanka, Luoto, Masku, Merikarvia, Muhos, Muurame, Mynämäki, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Rautjärvi, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virrat, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.

Osassa paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa jo laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta osassa verkko on edelleen hyvin paikallinen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot voi tarkistaa DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

Lisätietoja medialle:

Jarkko Laari, radioverkkojohtaja, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

DNA:n 5G-peittokartta: https://www.dna.fi/5G

Kuvat

DNA:n 5G-verkon alue kattaa laskennallisesti jo yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (68 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa liki 3,8 miljoonaa ihmistä yhteensä 155 kunnan alueella. Kuva: DNA
DNA:n 5G-verkon alue kattaa laskennallisesti jo yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (68 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa liki 3,8 miljoonaa ihmistä yhteensä 155 kunnan alueella. Kuva: DNA
Lataa
DNA:n uudistettu peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo entistä selkeämmin oman alueen mobiiliverkon tilanteen. Kartalta voi tarkistaa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden kullakin alueella Suomessa. Kuva: Kuvankaappaus
DNA:n uudistettu peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo entistä selkeämmin oman alueen mobiiliverkon tilanteen. Kartalta voi tarkistaa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden kullakin alueella Suomessa. Kuva: Kuvankaappaus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n kesäkuun 2022 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet – lasten kellopuhelimet hyppäsivät myydyimpien listalle1.7.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Ensipuhelimiksi ja varapuhelimiksi hankittavat 4G-puhelimet nousivat toukokuun tavoin myös kesäkuussa myydyimpien puhelinten listalle. Kesällä puhelinta ostettaessa korostuvat myös näytön ominaisuudet, akunkesto ja vedenkestävyys. Lapsille suunnatut Xplora-kellopuhelimet nousivat komeasti DNA:n kesäkuun myydyimpien älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden listalle. ASUS nappasi puolestaan eniten listasijoituksia myydyimpien tietokoneiden listalla.

Yhteisverkossa uusi 5G-taajuusalue käyttöön kesän aikana – paremmat yhteydet festareille, mökkireissuille ja matkoille29.6.2022 09:40:00 EEST | Tiedote

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy on rakentanut kattavaa 5G-verkkoa Saimaan alueelle. Uusi nopeampi verkko toimii jo muun muassa Juvalla, Parikkalassa, Punkaharjulla, Puumalassa, ja Sulkavalla. Työn myötä myös alueen 4G-yhteydet ovat parantuneet. Uusi nopeampi verkko helpottaa kesän viettoa alueella tuoden varmemmat yhteydet festareille, mökeille ja kesämatkailuun.

A storm front is approaching Finland, should we unplug everything? Expert explains when such precautions are an overreaction and when not28.6.2022 14:20:00 EEST | Press release

Heavy rains, lightning and thunderstorms are expected to hit the western and southern parts of Finland during Tuesday and Wednesday. Many were taught as children that in the event of thunder, electrical equipment, phones and modems must be unplugged, but are the old instructions still valid? Sami Aavikko, CEO of DNA Store, says that in rural areas, you should still follow the advice, although in urban areas the measure is mainly useful as something that strengthens your sense of security.

Ukkosrintama lähestyy Suomea, täytyykö töpselit ottaa irti seinästä? Asiantuntija kertoo, milloin varotoimenpide on ylireagointia ja milloin ei28.6.2022 14:20:00 EEST | Tiedote

Rankkasateiden, salamoiden ja ukkospuuskien ennakoidaan iskevän Suomen länsi- ja eteläosiin vielä tiistain ja keskiviikon aikana. Monelle on lapsena opetettu, että ukkosella sähkölaitteet ja puhelin tai modeemi täytyy ottaa seinästä irti, mutta pitävätkö vanhat ohjeet yhä paikkansa? DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo, että maaseudulla neuvosta kannattaa yhä ottaa vaarin, joskin kaupunkialueilla toimenpiteestä on hyötyä lähinnä turvallisuudentunteen vahvistajana.

DNA's and SOS Children's Village's popular fairy tale series continues23.6.2022 10:00:00 EEST | Press release

SOS Children’s Village and DNA publish two new fairy tales in their common fairy tale series. The new fairy tales are intended to draw attention to the facts that steady everyday life and being safely together with adults close to you is the greatest celebration for a child. The Satuillaan fairy tale series started as a cooperation between DNA and SOS Children's Village in 2019. The fairy tales are very popular: together they have now more than half a million listening sessions, and they still gain more than one thousand listening session monthly.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme