DNA Oyj

DNA:n matkaviestinverkon huippunopeus nousee jälleen

Jaa

DNA on ottanut jälleen askeleen kohti 5G:tä, kun tuotantoverkkoon otettiin testikäyttöön yhden gigabitin sekuntinopeus. Samalla DNA jatkaa valtakunnallisen 4G-verkon kapasiteetin kasvattamista ja siten varmistaa mahdollisimman suuret nopeudet kaikille verkon käyttäjille.

Uutta huippunopeutta testataan yhteistyössä Ericssonin kanssa Suomen nopeimmassa 4G-kylässä eli Siuntion Karubyssä, jossa verkon teoreettinen huippunopeus on nyt gigabitti sekunnissa. Teoreettinen huippunopeus on tärkeä myös siksi, että se kertoo tukiaseman kokonaiskapasiteetista ja mahdollistaa toteutuvien keskimääräisten nopeuksien kasvun matkaviestinverkon käyttäjille.

Uuden huippunopeuden lisäksi DNA vastaa innokkaiden suomalaisten mobiilidatan käyttäjien tarpeisiin kasvattamalla verkon kapasiteettia LTE Carrier Aggregation -teknologian (LTE CA) avulla. Teknologia yhdistää eri taajuuksia mahdollisimman suuren nopeuden saavuttamiseksi.

"Vuosi sitten esittelimme Karubyssä teoreettisen nopeuden 600 megabittiä sekunnissa, ja nyt siihen kykeneviä päätelaitteita alkaa olla markkinoilla. Nyt Suomen nopeimman 4G-kylän verkkonopeus on nostettu gigabittiin sekunnissa, ja odotamme siihen yltävien laitteiden yleistyvän loppuvuoden aikana. Huippunopeuspilotointi on kuitenkin vain jäävuoren huippu kapasiteettirakentamisessamme. Tänä vuonna eri puolilla Suomea 4G-verkkoa päivitetään LTE CA -tekniikalla hyödyntäen muun muassa 2100 megahertsin taajuusaluetta", kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

”Harvasti asutussa maassamme mobiili laajakaista on elintärkeä digitalisaation hyötyjen tuomiseksi kaikkien ulottuville. Sen vuoksi on hienoa, että DNA panostaa jo yli 99 prosenttia suomalaista kattavan 4G-verkkonsa kapasiteettiin ja suorituskykyyn. Nyt tehdyt nopeustestaukset kertovat 4G-verkon evoluutiosta kohti 5G:tä ja gigaluokan mobiiliyhteyksiä kotiin”, sanoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Tuotantoverkossa testaaminen osoittaa, ettei uuden teknologian käyttöönottoon ole esteitä. Yhden gigabitin nopeus toteutettiin yhdistämällä kolme 20 MHz kantoaaltoa 1800, 2100 ja 2600 MHz taajuusalueilla, hyödyntämällä uudenlaista radiotekniikkaa (256QAM-modulaatio ja 4*4 MIMO-radiot). DNA jatkaa verkon nopeuden nostamista, kun markkinoille tulee yhden gigabitin teoreettista nopeutta tukevia päätelaitteita.

Ericssonin hiljattain julkaiseman Mobility Reportin mukaan mobiilidataliikenne kahdeksankertaistuu maailmanlaajuisesti nykytasosta vuoteen 2022 mennessä. Suurin kasvun moottori on videot – kun viime vuonna videosisällöt tuottivat 50 prosenttia mobiililiikenteestä, vuonna 2022 vastaava lukema on jo 75.

Lisätietoja:
johtaja, radioverkot, Jarkko Laari, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi
Ericssonin viestintä: puh. 044 299 2556, milla.nummenpaa@ericsson.fi
DNA:n viestintä, puh. +358 (0)44 044 8000, viestinta@dna.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2016 oli 859 miljoonaa euroa ja liiketulos 91 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,8 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, @DNA_Business ja @DNA_Palvelu sekä Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

How are network connections protected against influence attempts? Several measures help maintain technical capabilities in exceptional situations10.5.2022 10:30:00 EEST | Press release

GPS signal jamming, cyberattacks and sabotage are examples of hybrid influencing aimed at weakening the ability of individuals and businesses in the targeted area to function. Concerns have recently arisen about attempts to influence Finland, which leads to the question: how well are network connections protected in Finland? Ville Virtanen, Senior Vice President, Technology at DNA, says that the operator's efforts to secure the continuity of Finnish network operations are multilayered.

Miten verkkoyhteydet on suojattu vaikuttamisyrityksiltä? Toimia teknisen kyvykkyyden säilyttämiseksi poikkeustilanteissa on useita10.5.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

GPS-signaalien häirintä, kyberhyökkäykset ja sabotaasi ovat esimerkkejä hybridivaikuttamisesta, jolla pyritään heikentämään kohteena olevan alueen yksilöiden ja yritysten toimintakykyä. Viime aikoina uutisiin on noussut huoli Suomeen kohdistuvista vaikuttamisyrityksistä, mikä saa kysymään: kuinka hyvin verkkoyhteydet on suojattu Suomessa? DNA:n tekninen johtaja Ville Virtanen kertoo, että operaattorin toimet suomalaisen verkkotoiminnan jatkuvuuden varmentamiseksi ovat monikerroksisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme