DNA Oyj

DNA:n some-barometri: naiset viihtyvät Facebookissa ja Instagramissa, miehet YouTubessa

Jaa

Suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa älypuhelimien ja sosiaalisen median parissa. Sosiaalisen median palveluista käytetään eniten Youtubea, Facebookia ja WhatsAppia. Nousussa on myös Instagram. DNA:n tutkimuksen mukaan älypuhelin on nyt jo neljällä viidestä suomalaisesta. Ahkerimmin ja monipuolisimmin älypuhelimiaan käyttävät Apple-puhelinten omistajat.

DNA:n vuotuisen Digitaalinen elämäntapa -tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä ahkeria facebookaajia. Facebookia käyttää 75 % tutkimukseen vastanneista. Käyttäjistä valtaosa on naisia ja heistä yli puolet kertoo käyttävänsä Facebookia lukuisia kertoja päivässä. Syitä Facebookin käyttöön ovat mm. halu pysyä kärryillä ystävien kuulumisista ja/tai se, että perheenjäsenet käyttävät sitä. Facebook on käyttäjilleen myös tapa kuluttaa aikaa.  

Viestintäsovelluksista suosituin ja useimmin käytetty on WhatsApp, jota käyttää 59 % kaikista vastaajista. Valtaosalla heistä sovellus on aktiivisessa käytössä. 15–24-vuotiaista 94 % kertoo viestittelevänsä WhatsAppilla säännöllisesti. Snapchat-sovelluksen käyttö puolestaan on vielä pienehkön piirin juttu (käyttäjiä 11 % vastaajista), mutta käyttö on aktiivista  – 54 % käyttäjistä avaa Snapchatin vähintään kerran päivässä. Snapchatin käyttäjissä korostuvat 15-24-vuotiaat sekä Apple-puhelinten käyttäjät.

”Sosiaalisen median viestintäsovellukset ovat vauhdilla rikastamassa ja osin myös syrjäyttämässä perinteisiä viestintätapoja, kuten tekstiviestiä. WhatsAppin ja Facebook Messengerin käyttäjiä löytyy kaikista ikäryhmistä”, kertoo DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

YouTubea suomalaiset käyttävät viihtymiseen ja ajankuluksi, mutta myös siksi, että sieltä löytyy omaan kiinnostukseen tai harrastukseen liittyvää sisältöä. Sieltä etsitään myöskin inspiraatioita ja ideoita. Yli 80 % tutkimukseen vastanneista kertoo käyttävänsä YouTubea. Käyttäjissä korostuvat miehet.

Inspiraatiota suomalaiset hakevat myös Instagramista. Käyttäjissä korostuvat naiset, nuoret ja Apple-puhelinten käyttäjät. Instagram on Facebookin ohella myös tiheimmin käytettyjä sosiaalisen median palveluita Suomessa.

Kolmasosalla nuorista puhelin on käytössä koko ajan

DNA:n tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat lisänneet älypuhelimen käyttöään merkittävästi. Kaikkiaan 30 % kyselytutkimukseen vastanneesta tuhannesta suomalaisesta kertoo ”hiplailevansa” puhelintaan aiempaa enemmän.

Puhelimen käyttö on lisääntynyt tutkimuksen perusteella enemmän kuin mikään muu digitaalinen ajanviete. Vastaajista 27 % kertoo viettävänsä puhelimensa kanssa yli kaksi tuntia päivässä. Myös TV-sisältöjä suomalaiset katsovat selvästi entistä enemmän, niitäkin yhä useammin puhelimella. Erityisesti naiset ovat lisänneet puhelimen käyttöään ja aktiivisuuttaan sosiaalisessa mediassa.

Puhelinta käytetään yhä monipuolisemmin viestintään, sosiaalisen mediaan ja erilaisiin sovelluksiin.

”Yhä suurempi osa puhelimen käytöstä liittyy liikkuvan kuvan katseluun. Puhelimen kokonaisvaltainen käyttö ja TV-sisällön kulutus kasvavat molemmat, ja tämä kertoo siitä, että digitaalinen ajankäyttö muuttuu yhä mobiilimmaksi”, kommentoi Hagman.

Noin 14 % suomalaisista on älypuhelimen heavy-usereita, joilla puhelin on kädessä koko ajan tai vähintään 15 minuutin välein. Tässä ryhmässä korostuvat Apple-puhelinten käyttäjät ja 15–24-vuotiaat vastaajat. Kolmasosa nuorista tunnustaa, että heidän on vaikea irrottautua puhelimestaan.

Noin 15 % suomalaisista on edelleen puhelimen käytön suhteen hyvin passiivisia: puhelin tulee mieleen lähinnä silloin, kun se soi tai kun siihen tulee viesti. Passiivisten joukossa korostuvat Symbian-käyttöjärjestelmän puhelimen omaavat vastaajat.

DNA:n Digitaalisen elämäntavan tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2016 ja siihen osallistui 1036 15–74-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti Norstat Finland Oy.

LIITE: Yhteenveto keskeisistä tutkimustuloksista (tiedotteen lopussa)

DNA:n some-barometri

Sosiaalisen median käyttö, kaikki suomalaiset

(Suluissa on esitetty viime vuoden luku, jos tämä on saatavilla.)

YouTube 83 % (61 %)
Facebook 75 % (68 %)
WhatsApp 59 %
Facebook Messenger 51 %
Keskustelupalstat 46 % (17 %)
Blogit 34 % (18 %)
Instagram 28 % (15 %)
Twitter 24 % (16 %)
LinkedIn 22 % (16 %)

Päivittäin käytössä, kaikki suomalaiset

(Käyttö vähintään kerran päivässä.)

Facebook 58 %
WhatsApp 38 %
Facebook Messenger 22 %
YouTube 21 %
Instagram 14 %

TOP 15 puhelimen sovellukset

(Sovelluksia käyttävien (N = 838) ladatuimmat sovellukset. Suluissa on esitetty viime vuoden luku, jos tämä on saatavilla. Huom: V. 2015 kysymysmuoto ei ole täysin identtinen 2016 tutkimuksen kysymysmuodon kanssa)

WhatsApp 80 % (66 %)
Facebook 71 % (72 %)
Gmail 69 % (62 %)
Google Maps 64 % (69 %)
Facebook Messenger 59 % (50 %)
YouTube 57 % (70 %)
Skype 50 % (38 %)
Yle Areena 41 % (60 %)
Ilta-Sanomat 39 % (52 %)
Spotify 37 % (42 %)
Iltalehti 33 % (47 %)
Foreca 33 %(48 %)
Fonecta Caller 32 % (37 %)
Instagram 32 % (22 %)
Google Hangouts 30 % (8 %)

Lisätietoja medialle:

Osastopäällikkö Niina Hagman, Market Intelligence & Insight, DNA Oy, puh. 044 044 2251, niina.hagman@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n koko vuoden ja joulukuun 2020 myydyimmät puhelimet ja älykellot sekä tietokoneet – vuosi oli poikkeuksellinen myös laitteiden myynnin osalta4.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Poikkeuksellinen vuosi näkyi myös laitteiden myynnissä. Laadukkaiden laitteiden sekä yhteyksien merkitys kasvoi vuoden aikana entisestään. DNA:lla 5G-puhelimien myynti kehittyi merkittävästi – joulukuussa niiden osuus oli jo lähes 50 % puhelimien myynnistä. Älykellojen myynti kaksinkertaistui ja kannettavien tietokoneiden lisäksi myös pöytätietokoneiden myynti kasvoi vuoteen 2019 verrattuna.

A significant difference in the amount of data transferred with 5G and 4G, although the use is driven by the same logic — but expert expects this to change30.12.2020 10:15:00 EETPress release

Much has been said about the potential of 5G, but we have not had much evidence of consumers’ actual 5G behaviour until now. DNA’s data comparison* shows how big of a difference there actually is in the amount of transferred data depending on whether the consumer’s internet or mobile subscription has a 3G, 4G or 5G connection.

5G:llä ja 4G:llä siirretyn datan määrissä valtavia eroja, mutta käyttöä ohjaa sama logiikka – asiaan on kuitenkin tulossa muutos, sanoo asiantuntija30.12.2020 10:15:00 EETTiedote

5G:n mahdollisuuksista on puhuttu paljon, mutta kuluttajien toteutuneesta 5G-käyttäytymisestä ei tähän asti ole ollut paljoakaan näyttöä. DNA:n datavertailusta* käy ilmi, kuinka suuria erot siirretyn datan määrässä todellisuudessa ovat sen mukaan, onko netti- tai mobiililiittymän kuluttajalla käytössään 3G-, 4G- vai 5G-yhteys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme