DNA Oyj

DNA:n somebarometri: kaksi kolmesta nuoresta snäppää

Jaa

DNA selvitti jälleen suomalaisten sosiaalisen median ja puhelimen käyttöä osana Digitaalinen elämäntapa -tutkimusta.

Vastausten perusteella nuorten digitaalinen elämäntapa eroaa yhä selvemmin vanhemmasta väestä: puhelin on käytössä enemmän ja monipuolisemmin, ja uudet palvelut on otettu käyttöön laajemmin. Somekanavista nuoret käyttävät selvästi muita ahkerammin Instagramia ja Snapchatia.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta katsoo YouTube-videoita, joka kymmenes on Tinderissä

Suosituimmista sosiaalisen median kanavista kaikkein eniten käyttäjiä on YouTubella (88 %), mikä selittyy pitkälti sillä, että videoiden katselemista varten ei tarvita rekisteröitymistä. Kärkikolmikossa porskuttaa edelleen myös vanha tuttu Facebook, jota käyttää 82 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2016 luku oli 74 prosenttia. Nuorista (15–24-vuotiaat) jopa 92 prosenttia käyttää Facebookia.

”Suomalaisten päivittäinen Facebookin käyttö on hieman lisääntynyt, ja nuoristakin 70 prosenttia käyttää sitä edelleen päivittäin. Tämän tutkimuksen perusteella voikin sanoa, että huhut kanavan kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja”, toteaa DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

Kolmostilalla suosituimmissa somekanavissa on pikaviestisovellus WhatsApp (70 %). Myös Instagram-käyttäjiä on jo melkein puolet kansasta (46 %).

Päivittäisellä käytöllä mitattuna nopeimmat nousijat ovat WhatsApp ja Instagram. Snapchat on kasvattanut suosiotaan nuorten keskuudessa erittäin nopeasti, sillä jo kahdella kolmasosalla 15–24-vuotiaista on palvelu käytössä, ja puolet nuorista käyttää sitä päivittäin. Instagramissa on nuorista peräti 85 prosenttia, ja päivittäin palvelua käyttää 68 prosenttia.

Joka viides alle 35-vuotias on DNA:n tutkimuksen mukaan deittipalvelu Tinderissä. Koko väestöstä käyttäjiä on yhdeksän prosenttia. Miehistä palvelua käyttää 12 prosenttia ja naisista seitsemän. Miehet ovat myös aktiivisempia Tinderin käyttäjiä, päivittäisiä käyttäjiä heistä on viisi prosenttia, naisista vain kaksi prosenttia. Myös 65–74-vuotiaista vastaajista kolme prosenttia ilmoittautuu Tinderin käyttäjiksi.

Älypuhelin melkein kaikilla

Suomalaisista 15–75-vuotiaista jo 87 prosentilla on käytössään älypuhelin. Nuorista (15–24-vuotiaat) älypuhelin on lähes kaikilla (99 %), mutta myös vanhimmassa vastaajaryhmässä (65–74) älypuhelin löytyy jo seitsemältä kymmenestä (71 %).

Puhelinta käytetään jatkuvasti yhä enemmän ja entistä monipuolisemmin, sillä kolmasosa (31 %) suomalaisista kertoo lisänneensä puhelimensa käyttöä viimeisen vuoden aikana. Erityisesti nuorten puhelimen käyttö on lisääntynyt nopeasti: 15–24-vuotiaista 41 prosenttia käyttää puhelintaan yli kaksi tuntia päivässä.

Myös sosiaalisen median käyttö on tutkimuksen mukaan jonkin verran lisääntynyt: 22 prosenttia vastaajista kertoo lisänneensä someen käyttämäänsä aikaa, 15 prosenttia vähentäneensä. Ainakaan koko kansa ei vielä roiku sosiaalisessa mediassa jatkuvasti, sillä vain 14 prosenttia suomalaista kertoo käyttävänsä someen yli tunnin päivässä.

Yhä useamman haaste: puhelimesta loppuu muisti

Erilaisia sovelluksia puhelimille on ladattu runsaasti: kahdella kolmasosalla (65 %) älypuhelimen käyttäjistä niitä on yli kaksikymmentä. Yli 50 sovellusta löytyy 23 prosentilla älypuhelimen käyttäjistä.

TV-sisältöjen katselu puhelimella on yleistynyt nopeasti: 72 % suomalaista sanoo joskus käyttäneensä puhelintaan tv-sisältöjen katseluun ja 32 % tekee näin viikoittain.

Puhelimen monipuolistunut käyttö näkyy mm. siinä, että kaksi kolmasosaa suomalaista kertoo, että puhelimen muistin riittävyys on muodostunut haasteeksi. Nuorista näin on käynyt yhdeksälle vastaajalle kymmenestä.

”Tallennustila on nykyään yksi tärkeimmistä ominaisuuksista uutta puhelinta valittaessa. Siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa”, Hagman vinkkaa.

Etkö saa nuorta kiinni? Tästä se johtuu.

Lisääntyneestä käytöstä huolimatta puhelin soi suomalaisilla entistä harvemmin: kolmannes pitää puhelimensa yleensä äänettömällä tai värinätilassa. Nuorista näin toimii kaksi kolmesta, ja yhdellä kolmasosalla ei ole päällä edes värinähälytys. Ei siis ihme, että teinille soitettuun puheluun ei välttämättä ihan heti vastata.

Yöllä puhelimen ääniä pitää päällä tasan puolet suomalaisista, vanhimmasta vastaajaryhmästä (65–74) peräti kaksi kolmasosaa.

DNA:n Digitaaliset Elämäntavat -tutkimukseen vastasi 1005 suomalaista toukokuussa 2017. Tulokset on painotettu Suomen väestöä edustaviksi.


Lisätietoja medialle:

Osastopäällikkö Niina Hagman, Market Intelligence & Insight, DNA Oy, puh. 044 044 2251, niina.hagman@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

•••••


DNA:N SOMEBAROMETRI 2017
(Suluissa vuoden 2016 luku)

Sosiaalisen median käyttö Suomessa

Kaikki suomalaiset

YouTube 88 % (84 %)
Facebook 82 % (74 %)
WhatsApp 70 % (59 %)
Instagram 46 % (29 %)
Twitter 35 % (24 %)
LinkedIn 32 % (22 %)
Pinterest 28 % (19 %)
Snapchat 22 % (11 %)
Tinder 9 % (7 %)
Kik Messenger 7 % (4 %)
Periscope 7 % (6 %)

Sosiaalisen median päivittäinen käyttö Suomessa

Kaikki suomalaiset

Facebook 60 % (58 %)
WhatsApp 50 % (39 %)
YouTube 26 % (21 %)
Instagram 25 % (15 %)
Snapchat 11 % (6 %)
Twitter 10 % (6 %)
LinkedIn 4 % (2 %)
Pinterest 3 % (2 %)
Tinder 3 % (2 %)
Kik Messenger 2 % (2 %)
Periscope 1 % (1 %)

Nuoret (15–24-vuotiaat)

WhatsApp 83 % (79 %)
Facebook 70 % (79 %)
Instagram 68 % (44 %)
YouTube 53 % (51 %)
Snapchat 49 % (29 %)
Twitter 19 % (11 %)
Tinder 7 % (5 %)
LinkedIn 5 % (6 %)
Pinterest 4 % (5 %)
Kik Messenger 3 % (3 %)
Periscope 1 % (3 %)

LIITE: Tutkimusraportti

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2016 oli 859 miljoonaa euroa ja liiketulos 91 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,8 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, @DNA_Business ja @DNA_Palvelu sekä Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA's backbone network being upgraded to 5G4.5.2018 10:00Tiedote

DNA's backbone network capacity and programmability are being raised to a new level. The production capacity of DNA's backbone and regional networks will rise to 5G network-level once the work is complete. The work, which has already begun, forms part of DNA's preparations for the 5G era, but will also immediately benefit mobile and fixed network customers, even before 5G networks arrive. Record-breaking data transmission volumes have once again been achieved on DNA networks, and the volumes are still growing.

DNA:n runkoverkko nostetaan 5G-valmiuteen4.5.2018 10:00Tiedote

DNA:n runkoverkon kapasiteetti ja ohjelmointikyvykkyys nostetaan uudelle tasolle. Töiden valmistuttua DNA:n runko- ja alueverkkojen tuotantoteho kasvaa 5G-verkon vaatimusten tasolle. Jo aloitetut työt ovat osa DNA:n valmistautumista 5G-aikakauteen, mutta ne hyödyttävät matkaviestin- ja kiinteän verkon asiakkaita myös välittömästi, jo ennen 5G-verkkoja, sillä dataliikenne DNA:n verkoissa on kasvanut jälleen uuteen ennätykseen ja kasvaa edelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme