Digi- ja väestötietovirasto

Donera information för att stödja det samhälleliga beslutsfattandet under coronaviruspandemin

Dela

Under coronaviruspandemin framhävs betydelsen av rätt beslut i rätt tid. Kampanjen Donera kunskap utmanar organisationer att donera nyttig information och att tipsa om informationskällor för att stödja det samhälleliga beslutsfattandet nu under coronaviruspandemin.

Ett smidigt och övergripande beslutsfattande kräver information i realtid. Det finns mycket information i samhället, men den borde kunna utnyttjas bättre än vad som är fallet i nuläget. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och Teknologiindustrin uppmuntrar med sin gemensamma kampanj Donera information till att donera information eller att tipsa om informationskällor som kan vara till nytta i beslutsfattandet. Kampanjen pågår den 5–31.10.2020.

– Vi har kunnat märka att en så omfattande lägesbild som möjligt, baserad på information i realtid, är av största vikt för att stödja beslutsfattandet i situationer som kräver snabba reaktioner, såsom coronapandemin. Med denna kampanj uppmuntrar vi alla att göra befintlig information mer tillgänglig och användbar. Ibland kan det också vara så att ett informationsmaterial som känns oviktigt för det egna behovet är guld värt för någon annan, säger Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Någon viss informations användbarhet är inte alltid uppenbar för innehavaren, men i samarbete och genom att kombinera olika informationskällor kan nyttan vara betydande. Genom att hitta nyttiga informationskällor kan samhället fungera bättre vid omfattande och plötsliga förändringar också efter coronaviruspandemin.

Låt informationen spridas!

Information som är viktig och användbar för beslutsfattandet finns hos både offentliga och privata aktörer. Den största nyttan uppstår när information från olika källor kombineras.

– Kampanjen Donera information bygger på den fjärde kodningskursen Maankoodauskurssi som vi ordnade i våras i samarbete med MDB, Gofore, IBM och Tieto. När jag frågade företag om deras intresse för att delta i det frivilliga arbetet i kampen mot corona var viljan att vara med och hjälpa till exceptionellt stark. Jag tror att motsvarande vilja att hjälpa till fortfarande finns i företag, organisationer och offentliga organisationer runtom i Finland, säger Ville Peltola, digitaliseringsdirektör vid Teknologiindustrin.

Såhär deltar du i kampanjen Donera information

En organisation kan delta i kampanjen Donera information på det sätt som passar den bäst. Det går att delta till exempel genom att berätta att andra kan be om att få tillgång till den information som organisationen har. De som donerar information kan om de så önskar publicera öppna informationskällor i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas tjänst Avoindata.fi, där det redan tidigare har publicerats mycket öppen data och applikationer kopplade till denna. Data som publicerats i tjänsten Avoindata.fi kan användas fritt av alla. Deltagandet i kampanjen förutsätter inte att informationskällan publiceras. Enskilda personer ska inte kunna identifieras utifrån informationen som doneras. 

Bekanta dig med kampanjen Donera information på adressen lahjoitatietoa.fi och på Twitter via #lahjoitatietoa.

Nyckelord

Kontakter

Generaldirektör Janne Viskari, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, janne.viskari@dvv.fi, tfn 0295 535 022

Direktör Ville Peltola, Teknologiindustrin, ville.peltola@teknologiateollisuus.fi, tfn 040 553 9941

Bilder

Länkar

Om

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inrättades år 2020 och lyder under finansministeriet. Ämbetsverket uppstod 1.1.2020 när Befolkningsregistercentralen och magistraterna sammanförs till en ny helhet.

http://dvv.fi/sv

Följ Digi- ja väestötietovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto

Den nationella veckan för digital säkerhet hämtar den digitala säkerheten till skärmarna på arbetsplatserna runt om i Finland 26.-30.10.202021.10.2020 16:38:01 EESTTiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) ordnar den nationella veckan för digital säkerhet 26.-30.10.2020 tillsammans med centrala aktörer inom digital säkerhet. Veckan utmanar alla organisationer i Finland att använda en arbetstimme till att lära sig om och utveckla den digitala säkerheten. Den virtuella temaveckan, som ordnas för första gången, fokuserar på små digitala val i vardagen, med hjälp av vilka vi kan göra Finland till världens digitalt säkraste land.

Kansallinen Digiturvaviikko tuo digitaalisen turvallisuuden työpaikkojen näytöille ympäri Suomen 26.-30.10.202019.10.2020 13:15:00 EESTTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) järjestää kansallisen Digiturvaviikon 26.-30.10.2020 yhdessä digitaalisen turvallisuuden keskeisten toimijoiden kanssa. Digiturvaviikko haastaa kaikki Suomen organisaatiot käyttämään yhden työtunnin digiturvan oppimiseen ja kehittämiseen. Ensimmäistä kertaa järjestettävä virtuaalinen teemaviikko keskittyy arjen pieniin digitaalisiin valintoihin, joiden avulla voimme tehdä Suomesta maailman digiturvallisimman maan.

Tänään julkaistava Digiturvallinen elämä -mobiilipeli elävöittää digiturvan kouluttamista14.10.2020 15:30:00 EESTTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) julkaisee tänään Digiturvallinen elämä -pelin, jonka avulla digiturvataitoja voi oppia helpolla ja hauskalla tavalla. Uusi mobiilipeli täydentää ja elävöittää Digiturvallinen elämä -koulutuskokonaisuutta, johon sisältyy pelin lisäksi kolme aikaisemmin julkaistua verkkokoulutusta organisaatioiden henkilöstölle ja johdolle sekä digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum