Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Drömmar om ett nytt hemland – Sibiry Konates verk har premiär på Stoa i oktober

Dela

"En persons historia stannade kvar i mitt hjärta och jag kan inte glömma den, men jag kan dansa den", säger koreograf Sibiry Konate. Det mångkulturella dans- och musikverket Unelma – Rêve får sin premiär på kulturcentret Stoa lördagen den 30 oktober 2021.

Nutidsdans fungerar som ett universellt språk i Sibiry Konates verk Unelma – Rêve. Foto: Raimo Granberg.
Nutidsdans fungerar som ett universellt språk i Sibiry Konates verk Unelma – Rêve. Foto: Raimo Granberg.

I verket Unelma – Rêve uppträder nio konstnärer med västafrikansk bakgrund samt musiker och dansare. De kommer från Burkina Faso, Senegal och Guinea och har bosatt sig i Finland och andra nordiska länder. En viktig del av verket är nordiskt samarbete både mellan artister och när det gäller verkets besöksplatser. En av verkets uppträdare bor i Sverige och en i Danmark. Efter premiären åker verket på turné till andra håll i Finland, De nordiska länderna och Västafrika.

Nutidsdans fungerar i verket som ett universellt språk, som en bro över lokala skillnader. Vart och ett av de tre länderna har olika musiktraditioner och olika traditionella rytmer. I verket spelar musiker ländernas traditionella instrument. Genom den traditionella musiken och rytmen i länderna i Västafrika har man möjlighet att förstå ländernas historia, berättelser och filosofi.

Verket funderar på hur vi kan forma vår egen traditionella kultur för att motsvara nutiden och ett nytt land och en ny kultur utan att överge vårt ursprung. Anpassning kräver flexibilitet och öppenhet. I centrum för verket finns ett kulturellt utbyte – verket belyser den ursprungliga västafrikanska konsten och samtidigt visar hur den västafrikanska kulturen tar intryck av det nordiska och västerländska samhället och hur dess uttryck förändras till följd av det kulturella utbytet.

Unelma – Rêve handlar om interkulturalism, att vara mellan två kulturer och att anpassa sig till en ny kultur och utvecklar det nordiska konstfältet mångformigare. En av kulturfältets utmaningar för tillfället är integrationen av konstnärer med invandrarbakgrund. Projektet är mångstämmigt och mångsidigt och lyfter fram afrikansk traditionell dans och musik samt belyser afrikanska invandrares arbete, liv och erfarenheter i De nordiska länderna.

Sibiry Konate är en burkinier danskonstnär, koreograf och danslärare som i sitt arbete kombinerar nutidsdans med traditionell västafrikansk dans. Han har arbetat och uppträtt i Finland sedan 2010.

Arbetsgrupp

Koreograf, regissör, uppträdare: Sibiry Konate
Uppträdare: Mamadou Ndoye (musiker), David Dioubaté (dansare, Sverige), Alkhaly Camara (dansare, Danmark), Absa Mbaye (dansare), Mbacke Sene Niang (dansare), Alya Yattara (musiker), Lassina Ouattara (musiker), Mansare Guirassy (musiker)
Ljusplanerare: Anttoni Halonen
Producent: Inari Pesonen
Produktion: Sibiry Konate, Kulturplattform Interkult

Föreställningar:

lör 30.10. kl. 19 (premiär)
sön 31.10. kl. 15

Stoa
Åbohusvägen 1, Helsingfors
www.stoa.fi

*************************

Bästa journalist, välkommen till premiären eller till en annan föreställning! Du får pressbiljetterna från kulturproducent Sanna Nuutinen i Stoa, sanna.nuutinen@hel.fi .

Nyckelord

Kontakter

Kulturproducent
Sanna Nuutinen
050 4125739, sanna.nuutinen@hel.fi
Helsingfors stad, kultur- och fritid
Kulturcentret Stoa

Kommunikationsplanerare
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingfors stad, kultur- och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

Nutidsdans fungerar som ett universellt språk i Sibiry Konates verk Unelma – Rêve. Foto: Raimo Granberg.
Nutidsdans fungerar som ett universellt språk i Sibiry Konates verk Unelma – Rêve. Foto: Raimo Granberg.
Ladda ned bild
Foto: Raimo Granberg.
Foto: Raimo Granberg.
Ladda ned bild
Foto: Jukka Luoma.
Foto: Jukka Luoma.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum