Maanmittauslaitos

Drone tietää peltosi ojitustilanteen

Jaa

Lappajärvellä tutkitaan, miten droneja voidaan hyödyntää peltojen arvioinnissa ja tilusjärjestelyissä. Tutkijat toivovat, että testatut menetelmät voitaisiin tulevaisuudessa ottaa laajasti käyttöön. Tarkoista droneilmakuvista saadaan tietoa peltolohkon sisäisestä tuotantokyvyn vaihtelusta, ojitustilanteesta, kuivatusolosuhteista, rikkakasvien levinneisyydestä ja muista ongelmakohdista.

Tutkija Roope Näsi (vas.) kuvasi dronella peltoa Lappajärven Kärnässä.
Tutkija Roope Näsi (vas.) kuvasi dronella peltoa Lappajärven Kärnässä.

Tutkija Roope Näsi kuvasi Lappajärven Kärnässä n. 500 ha peltoa toukokuun alussa ja toisen kerran kesäkuun lopussa. Kuvaukset tehtiin Maanmittauslaitoksen DroneFinland-tutkimusryhmän dronella, johon oli asennettuna järjestelmäkameran lisäksi erityisesti kasvuston kuvaukseen soveltuva kamera, jolla saadaan myös lähi-infra- ja lämpökuvaa.

– Olosuhteet olivat hyvin erilaiset, sillä toukokuussa jopa lumikuuro yllätti kesken kuvausten, kun taas juhannuksen jälkeen kuvattiin yli 30 asteen helteessä. Alustavissa tarkasteluissa kevään kuva-aineistossa havaittiin jonkin verran eroja kuivatusolosuhteissa, erityisesti juuri muokatuilla pelloilla. Kesän kuvissa oli sitten nähtävissä, miten kasvustot ovat kehittyneet ja joillain lohkoilla eroavaisuuksia oli jopa peltolohkojen sisällä. Hankkeen edetessä on tarkoitus selvittää, miten hyvin tällaiset aineistot voisivat hyödyttää mm. tilusjärjestelytoimintaa, kertoo Näsi.

Kaukokartoitusteknologialla kerätään dataa tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti

Näsi työskentelee PELTOPISTE-hankkeessa, jossa haetaan keinoja tilusjärjestelyn tehostamiseen sekä objektiivisia ja tehokkaita menetelmiä peltojen arviointiin ja pisteytykseen. Hankkeen päämääränä on tutkia, miten moderni kaukokartoitusanalytiikka droneista ja satelliiteista käsin voi auttaa erilaisissa peltolohkorakenteen kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Näillä tekniikoilla voidaan kerätä paljon tietoa tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti päätöksenteon tueksi, kertoo tutkimusprofessori Eija Honkavaara, joka on PELTOPISTE-hankkeen vastuullinen johtaja.

Peltoja pisteytetään PeltoOptimi-työkalulla

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat selvittävät PELTOPISTE-hankkeessa, voisiko viljelijöiden työkaluksi suunniteltu PeltoOptimi avustaa tilusjärjestelyissä. Työkalu pisteyttää tilan lohkot useiden ominaisuuksien perusteella ja on tarkoitettu viljelijöiden omaan käyttöön. PELTOPISTE-hankkeessa arvioidaan, voitaisiinko työkalulla tukea myös tilusjärjestelyratkaisuja viljelijöiden niin halutessa.

– Tutkimme, miten PeltoOptimi-työkalun tuottama lohkojen pisteytys muuttuu, jos lohkot siirtyisivät tilanomistajalta toiselle. Omistajanvaihdos vaikuttaa esimerkiksi etäisyyteen tilakeskuksesta. Tämä voi tehostaa logistiikkaa ja tuottaa merkittäviä säästöjä polttoaineessa ja ajassa, kertoo tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio Lukesta.

Dronet ja satelliittidata ovat tulevaisuudessa arkea

Droneja ei vielä pörrää jokaisen suomalaisen pellon päällä, mutta tulevaisuudessa niitä lentelee varmasti enemmän. Teknologian yleistyessä ja muuttuessa edullisemmaksi tutkijoiden kehittämät analytiikkatyökalut voidaan ottaa laajemmin käyttöön. Avointa satelliittidataa on paljon, mutta sen käytöstä pitää tehdä helpompaa.

– Tutkimusta tehdään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa hyödyntäen ns. osallistavaa lähestymistapaa. Näin saadaan kentältä suoraan palautetta menetelmien toimivuudesta ja löydetään tehokkaimmat menetelmät, Honkavaara toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusprofessori Eija Honkavaara, 040 192 0835, eija.honkavaara@maanmittauslaitos.fi

Tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio, 040 522 1956, pirjo.peltonen-sainio@luke.fi

Tutkija Roope Näsi, 050 523 1674, roope.nasi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Tutkija Roope Näsi (vas.) kuvasi dronella peltoa Lappajärven Kärnässä.
Tutkija Roope Näsi (vas.) kuvasi dronella peltoa Lappajärven Kärnässä.
Lataa
PELTOPISTE-hankkeessa dronella kerätystä kuva-aineistosta muodostettu yksityiskohtainen korkeusmalli, josta erottuvat hyvin niin valtaoja, tie, kuin salaojitustyömaan koneetkin.
PELTOPISTE-hankkeessa dronella kerätystä kuva-aineistosta muodostettu yksityiskohtainen korkeusmalli, josta erottuvat hyvin niin valtaoja, tie, kuin salaojitustyömaan koneetkin.
Lataa
Kuva kasvuston vaihtelusta. Kuva: Roope Näsi. Sama peltolohko kuvattuna 7.5. (ylhäällä) ja 23.6. (alhaalla). Kesäkuussa kasvusto on heikompaa länsiosassa. Sama alue erottui jo ennen kasvustoa vaaleampana. Tässä tapauksessa kuivan kesän takia länsiosa kärsii kuivuudesta.
Kuva kasvuston vaihtelusta. Kuva: Roope Näsi. Sama peltolohko kuvattuna 7.5. (ylhäällä) ja 23.6. (alhaalla). Kesäkuussa kasvusto on heikompaa länsiosassa. Sama alue erottui jo ennen kasvustoa vaaleampana. Tässä tapauksessa kuivan kesän takia länsiosa kärsii kuivuudesta.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

New topographic data production tool to be based on open source code22.9.2020 14:08:05 EESTPress release

The new topographic data production system of the National Land Survey of Finland (NLS) will be based on open source technologies. The NLS decided to modernise the production system, because the needs to change topographic data have changed, and the current system no longer meets the demands. The current topographic data production system has served the NLS for 20 years now, and it has worked well so far.

Det nya produktionssystemet för terrängdata är baserat på öppen källkod22.9.2020 13:53:59 EESTTiedote

Tekniker som är baserade på öppen källkod används som plattform för det nya produktionssystemet för terrängdata vid Lantmäteriverket. Beslutet om att förnya produktionssystemet fattades eftersom användningsbehoven för terrängdata har förändrats och det nuvarande systemet inte längre tillgodoser dessa behov. Det nuvarande produktionssystemet för terrängdata har varit i bruk i 20 år och varit till stor nytta hittills.

Uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin21.9.2020 08:59:21 EESTTiedote

Maanmittauslaitoksen uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustana käytetään avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia teknologioita. Päätös tuotantojärjestelmän uudistamisesta tehtiin, koska maastotietojen käyttötarpeet ovat muuttuneet eikä nykyinen järjestelmä enää vastaa tarpeisiin. Nykyinen maastotietojen tuotantojärjestelmä on ollut käytössä 20 vuotta ja palvellut hyvin tähän saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme