Digi- ja väestötietovirasto

DVV arvioi nykymuotoisia henkilötunnuksia riittävän vielä kahdeksi vuodeksi – uudet välimerkit takaavat riittävyyden tulevaisuudessa

Jaa

Uudenlaisen henkilötunnuksen käyttöönoton valmistelut ovat käynnissä Digi- ja väestötietovirastossa. Nykyisessä henkilötunnusmallissa tunnuksia on kullekin päivälle rajallinen määrä ja nyt tunnukset ovat käymässä vähiin joiltakin päiviltä. Uudet välimerkit varmistavat henkilötunnusten riittävyyden jatkossa. Jo käytössä oleviin henkilötunnuksiin ei tule muutoksia.

Valtioneuvosto antoi uusia välimerkkejä koskevan asetuksen 8. heinäkuuta. Asetuksella henkilötunnukseen sisältyvä välimerkki tulee myös yksilöiväksi osaksi tunnusta eli henkilötunnukset voi erottaa toisistaan pelkästään eri välimerkki. Asetusmuutos tulee voimaan 1.1.2023, jolloin Digi- ja väestötietovirastolla on valmius myöntää uudenlaisia henkilötunnuksia. Digi- ja väestötietovirasto jatkaa kuitenkin nykymuotoisten henkilötunnusten myöntämistä niin pitkään kuin niitä riittää.

Henkilötunnus myönnetään kaikille Suomessa syntyville ja Suomeen muuttaville. Monissa maissa on käytäntönä merkitä henkilön syntymäpäiväksi kuun, usein tammikuun, ensimmäinen päivä, jos henkilön todellisesta syntymäpäivästä ei ole varmuutta. Suomen väestörekisteriin syntymäpäivä merkitään henkilön passissa olevan tiedon mukaisena. Tästä johtuen erityisesti 0101-alkuisia henkilötunnuksia on muita vähemmän jäljellä.

Uudet välimerkit käyttöön arviolta syksyllä 2024

Digi- ja väestötietovirasto arvioi nykyisten henkilötunnusten riittävän vielä noin kahdeksi vuodeksi. Tämänhetkisen arvion mukaisesti uuden välimerkkiasetuksen mukaisia uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran syyskuussa 2024. Digi- ja väestötietovirasto päivittää arviota kuukausittain ja arvioitu käyttöönottoaika on nähtävissä dvv.fi-sivustolla.

Arvio perustuu vuosien 2016-2021 keskimääräiseen antomäärään. Jos tarve henkilötunnuksille esimerkiksi Suomeen työn johdosta muuttaville henkilöille lisääntyy, uusia välimerkkejä voidaan ottaa käyttöön jo tätä aikaisemmin.

Uudet välimerkit ovat

  • 2000-luvulla syntyneille: B, C, D, E ja F, alkaen B-kirjaimesta nykyisen A-kirjaimen lisäksi
  • 1900-luvulla syntyneille Y, X, W, V, U, alkaen Y-kirjaimesta nykyisen -merkin lisäksi.

Organisaatioiden kannattaa valmistautua hyvissä ajoin uudenlaisten henkilötunnusten käyttöönottoon

Uudistus edellyttää muutosten toteuttamista useisiin Digi- ja väestötietoviraston tuottamiin palveluihin, kuten väestötietojärjestelmään, väestötietojärjestelmän tietopalveluihin ja Suomi.fi-palveluihin. Henkilötunnuksia käsittelevien organisaatioiden on tärkeää valmistautua muutokseen ja varmistaa, että uudenlaiset henkilötunnukset voivat toimia eri järjestelmissä.

Dvv.fi-sivustolta löytyy Excel-taulukko, jossa on kuvitteellisia testihenkilöitä, joilla on uudenlaiset välimerkit. Aineistolla organisaatiot voivat testata, miten uudet henkilötunnukset toimivat niiden omissa järjestelmässä.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii uudistusten toteuttamisesta viraston tuottamiin palveluihin, jotka ovat laajasti myös muiden organisaatioiden käytössä. Organisaatioiden edustajat voivat ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon ja saada tukea käyttöönottoon. Yhteydessä voi olla osoitteeseen organisaatiopalvelut@dvv.fi tai yleisissä uudistukseen liittyvissä asioissa osoitteeseen hetu-uudistus@dvv.fi.

Digi- ja väestötietovirasto on mukana valtiovarainministeriön hankkeessa koskien henkilötunnuksen uudistamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi ja Viro sopivat väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta – uudistus sujuvoittaa erityisesti maasta toiseen muuttavien henkilöiden tietojen päivittämistä22.9.2022 15:02:47 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets allekirjoittivat Helsingissä 21. syyskuuta 2022 maiden välisen valtiosopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Suomessa sopimuksen käytännön toimeenpanosta vastaa väestötietojärjestelmää pitävä Digi- ja väestötietovirasto.

Utvecklingen av den digitala identitetshandlingen har redan kommit långt – testanvändarnas återkoppling styr när mobilappen färdigställs15.9.2022 14:51:30 EEST | Tiedote

I dag har en regeringsproposition om lagstiftning som möjliggör användning av en digital identitetshandling överlämnats till riksdagen. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvecklar en ny mobilapp med vilken man kan använda en digital identitetshandling. Enligt planerna ska appen börja användas 2023. Organisationer som kontrollerar identiteten kan redan testa appen så att de kan förbereda sig för införandet i god tid. Utifrån testarnas observationer finslipas appen kontinuerligt så att den blir bättre.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä – testikäyttäjien palaute ohjaa mobiilisovelluksen viimeistelyä15.9.2022 13:51:06 EEST | Tiedote

Tänään eduskunnalle on annettu hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Digi- ja väestötietovirasto kehittää uutta mobiilisovellusta, jolla digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Henkilöllisyyttä tarkastavat organisaatiot voivat jo testata sovellusta, jotta ne pystyvät valmistautumaan käyttöönottoon hyvissä ajoin. Testaajien havaintojen perusteella sovellusta hiotaan jatkuvasti paremmaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme