SDP EDUSKUNTA

Eduskunnan jättävät kansanedustajat Mäkisalo-Ropponen ja Salonen: Päätöksentekoon tarvitaan hyvinvointitalousajattelua ja tulevaisuusviisautta

Jaa
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi tänään 1.3.2023 "Miten Suomi voi nyt ja tulevaisuudessa? Näkökulmia hyvin- ja pahoinvoinnin sekä kansansairauksien kehitykseen" -raportin, jossa pohditaan Suomalaisten hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin kehitystä sekä tulevaisuuden kansantauteja. Raportti sai alkunsa tulevaisuusvaliokunnan jäsenten Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) ja Kristiina Salosen (sd.) yhteisestä ajatuksesta, jonka he esittivät valiokunnalle. Mäkisalo-Ropponen ja Salonen korostavat hyvinvointitalousajattelun ja tulevaisuusviisauden tarvetta päätöksenteossa valtion tasolla ja hyvinvointialueilla.
Merja Mäkisalo-Ropponen ja Kristiina Salonen
Merja Mäkisalo-Ropponen ja Kristiina Salonen

- Raportin julkaisuajankohta on hyvä hyvinvointialueita ajatellen. Nyt hyvinvointialueilla pitäisi olla tulevaisuusviisautta, tulevaisuuden ennakointikykyä ja rohkeutta katsoa budjettivuotta ja valtuustokautta pidemmälle. Tästä raportista saa eväitä siihen pohdintaan. Valitettavasti taloudellinen niukkuus kaventaa näköaloja ja siksi on riskinä, että nyt päätöksiä tehdään liian lyhytnäköisesti, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

- Raportissa asiantuntijoiden tunnistama keskeinen huomio on uusi huolestuttava trendi, jossa hyvinvointi ja pahoinvointi kasvavat samanaikaisesti. Aiemmin hyvinvointivaltio onnistuneesti lisäsi hyvinvointia ja vähensi pahoinvointia. Hyvinvointivaltiomme ei ole enää entisensä ja vaatii yhä uudistamista. Raportissa myös todettiin, että tulevaisuuden kansantaudit määrittyvätkin pitkälti sen kautta, että tulevaisuudessa kansan enemmistö terveyspalveluissa on vanhusväestöä ja se nostaa aivan uudelle tasolle monisairauden ymmärtämisen ja geriatrisen osaamisen, Salonen sanoo.

- Seuraavan hallituksen tulisi ottaa hyvinvointitalous keskiöön ja lähteä kehittämään toimia, joilla terveyden ja hyvinvoinnin eriarvoistumiskehitys saadaan katkaistua yhteiskunnassa. Inhimillisesti, kansanterveydellisesti ja myös kansantaloudellisesti kaikkein kalleinta on jättää terveys- ja hyvinvointi-investoinnit tekemättä, Mäkisalo-Ropponen lisää.

- Tulevalla vaalikaudella tarvitaan entistä enemmän tulevaisuuden ennakointia ja tulevaisuusviisautta. On pystyttävä näkemään erilaisia mahdollisia kehityskulkuja ja tulevaisuusskenaarioita. Poliittisen päätöksenteon tehtävänä on ohjata yhteiskuntaamme kohti toivottua tulevaisuutta ja välttää mahdollisia negatiivisia kehityskulkuja. Tämän toteutumiseksi tulee panostaa tulevaisuuden ennakointiin ja päätöksentekijöiden tulevaisuuslukutaidon parantamiseen. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalla on oltava keskeinen rooli tulevaisuuden päätöksenteossa ja päättäjien tulevaisuuslukutaidon vahvistamisessa, painottaa Salonen.

Merja Mäkisalo-Ropponen ja Kristiina Salonen valittiin kansanedustajaksi vuonna 2011. Kuluneen istuntokauden molemmat ovat olleet tulevaisuusvaliokunnan jäseniä. Molemmat myös jäävät pois eduskunnasta kolmen kansanedustajakauden jälkeen tänä keväänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Merja Mäkisalo-Ropponen ja Kristiina Salonen
Merja Mäkisalo-Ropponen ja Kristiina Salonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme