Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Eduskuntavaaleissa äänesti ulkomailla ennakkoon 42 198 henkilöä

Jaa
Suomen ulkomaanedustustoissa ja niiden toimipaikoissa kävi eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen aikana antamassa äänensä yhteensä 42 198 henkilöä.

Ääniä annettiin 1284 kpl (3,1 prosenttia) enemmän kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, jolloin äänestäneitä oli 40 914 henkilöä. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestettiin tänä vuonna 87 maassa, joissa oli yhteensä 217 äänestyspaikkaa.

Lisäksi suomalaisilla aluksilla järjestettiin aluksen henkilökunnalle mahdollisuus ennakkoäänestykseen. 55 laivalla äänesti yhteensä yli 180 miehistön jäsentä. Myös kriisinhallintajoukkojen tukikohdissa Irakissa ja Libanonissa oli mahdollisuus äänestää ennakkoon.

Kaiken kaikkiaan ulkomailla vakinaisesti asuvia äänioikeutettuja oli väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan tänä vuonna noin 263 500 henkilöä. Heidän lisäkseen edustustoissa saivat äänestää myös ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut.

Eniten äänestäjiä kävi perinteiseen tapaan Ruotsissa, yhteensä 10 179 henkilöä. Toisella sijalla on Espanja, jossa äänesti 7 839 henkilöä. Kolmanneksi vilkkaimmin äänestettiin Isossa-Britanniassa 2 220. Saksassa kävi 1 953 ja Yhdysvalloissa 2 078 äänestäjää.

Ennakkoäänestyspaikoista vilkkainta oli jälleen Tukholmassa, jossa äänesti 4 136 henkilöä, melkein yhtä suuri äänimäärä saatiin Fuengirolassa, jossa kävi 4 063 äänestäjää. Kolmannella sijalla on Torrevieja 1 563 äänestäjällä.

Ulkomailla pysyvästi ja tilapäisesti asuvilla tai oleskelevilla suomalaisilla on mahdollisuus äänestää vaaleissa myös kirjeitse. Kirjeitse äänestäneiden määrä ei ole vielä saatavilla. Kirjeäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö.

Lisätietoja

  • Leena Ritola, passi- ja notaaripalveluiden yksikönpäällikkö, puh. 0295 351 524, leena.ritola@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministrarna Haavisto och Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G2.6.2023 11:51:19 EEST | Tiedote

Utrikesminister Pekka Haavisto och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G mellan Finland och Förenta staterna i Helsingfors den 2 juni. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet på de centrala forsknings- och utvecklingsområdena inom 6G och att öka interaktionen mellan finländska och amerikanska aktörer.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme