Suomen Keskusta r.p.

Eeva Kalli ilmastoehdotuksista: Kestävin linja löytyy aina keskeltä

Jaa
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli ottaa kantaa ajankohtaiseen ilmastokeskusteluun

Suomen teollisuuden ja energiantuotannon päästöt ovat selvässä laskussa, kertoi Ilmastopaneeli tänään. Taustalla on Keskustan pitkäjänteinen työ kotimaisen puhtaan energian edistämiseksi. Merkkipaaluja ovat muun muassa Vanhasen hallituksen päätökset tuuli- ja bioenergian vauhdittamisesta ja Sipilän hallituksen päätös kivihiilen kieltämisestä. Samalla olemme vähentäneet riippuvuuttamme venäläisestä energiasta ja panostaneet koko Suomen mahdollisuuksiin.

Selvää on, että tekemistä riittää työssä ilmaston hyväksi. Samalla voimme saada Suomeen uutta kasvua. Meidän on syytä jatkaa ponnistelua kotimaisen uusiutuvan energian, terveiden ja hiiltä sitovien metsien sekä vähähiilisen teollisuuden puolesta. Jo nyt tämä tarkoittaa miljardien investointeja ja tuhansia uusia työpaikkoja ympäri maata. Keskustalla on näistä asioista kovat näytöt, ja tekoja tarvitaan jatkossakin esimerkiksi pienydinvoiman ja vetyinvestointien edistämiseksi.

Ilmastopaneeli julkaisi myös politiikkasuosituksia, joista osaa kannatan, mutta toisia en. On hienoa, että paneeli korostaa metsien kasvun voimistamista, hyvää metsänhoitoa ja kotimaisen puhtaan energian merkitystä. Investointien luvituksen nopeuttaminen sekä vetytalouden ja teknologisten nielujen edistäminen ovat tärkeitä esityksiä.

Osan esityksistä puute on, että asioita on katsottu vain ilmastonäkökulmasta. Se on paneelin etuoikeus. Meidän päättäjien tehtävä taas on katsoa asioita ihmisen, luonnon ja talouden näkökulmista kokonaisuutena. Pieleen mennään ehdotuksissa suomalaisille tärkeän metsätalouden ja puun käytön rajoittamiseksi sekä liikenteen kansallisen päästökaupan rakentamiseksi.

Kansallista tieliikenteen päästökauppaa tai muita yksipuolisesti Suomen liikenteen kustannuksia nostavia toimia emme tarvitse. Eivät suomalaiset huvikseen autoile, eikä jokaisella ole sähköautoon varaa. Tavallisten ihmisten elämisen ja yrittämisen edellytykset on jatkossakin turvattava koko maassa. Liikenteen päästökauppa on tekeillä EU-tasolla, päällekkäisiä järjestelmiä on turha rakennella. 

Toiseksi, metsien kestävä hoito ja käyttö on jatkossakin välttämätöntä, kun hankkiudumme eroon ulkomaisesta kivihiilestä, öljystä ja muista fossiilipohjaisista materiaaleista. Hakkuut elävät kysynnän, eivät poliittisten päätösten mukaan. Suomalainen puu on mahtava tulevaisuuden materiaali, joka taipuu yhä pidemmälle jalostetuiksi bio- ja kiertotalouden tuotteiksi akkumateriaaleista tekstiileihin. Metsänhoidon, teollisuuden ja sahojen sivuvirroilla taas lämmitetään koteja monissa kaupungeissa. Siksi en lämpene esityksille metsien käytön rajoittamisesta tai bioenergian verottamisesta.

Kansallisilla päätöksillä ei pidä heikentää Suomen kykyä kilpailla investoinneista ja työstä. Uuden teknologian ja vihreämmän teollisuuden investointien kannattavuus pitkien etäisyyksien Suomessa on varmistettava. Oman oksan sahaamista viisaampaa on edistää suomalaisten etujen huomioimista yhteisissä EU-tason ratkaisuissa.

Meidän päättäjien velvollisuus on kantaa vastuuta hyvinvointi-Suomen taloudesta, ihmisistä ja meille kaikille tärkeästä ympäristöstä. Onnistunut työ ihmisen, ilmaston ja kestävän talouden puolesta edellyttää tasapainoista yhteensovittamista.

Kirjoitus on julkaistu keskustan verkkosivuilla 23.2.: Eeva Kalli ilmastoehdotuksista: Kestävin linja löytyy aina keskeltä - Suomen Keskusta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Rakennusten energiatehokkuus: Keskustan mepit erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen14.3.2023 14:05:55 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina 14.3. täysistunnossa parlamentin neuvottelukannasta rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin, joka sisältää ehdotuksia rakennusten energiakulutuksen ja päästöjen leikkaamisesta. Keskustan mepit Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen ovat erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen 343 puolesta, 216 vastaan, 78 tyhjää. Ehdotus on tämän hetkisessä muodossaan joustamaton ja aiheuttaisi huomattavia kustannuksia kotitalouksille.

Keskustan Honkonen tyrmää EU-parlamentin haaveet kotien pakkoremonteista7.3.2023 12:55:10 EET | Tiedote

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu jyrkästi EU-parlamentissa virinneet haaveet pakkoremonteista ihmisten koteihin. Kiinteistöliitto varoitti tiistaina, että mikäli EU:ssa syntynyt ehdotus kotien pakollisista energiaremonteista aikanaan etenisi päätökseksi, olisi lasku suomalaisille kodeille tuntuva. Keskusta ei tällaista hyväksy, Honkonen sanoo. - Suomessa koteja pitää remontoida kun omistajat niin päättävät, ei Brysselin pillin soidessa, Honkonen sanoo. - Suomalaiset rakentavat ja remontoivat kotejaan energiatehokkaiksi omaan tahtiinsa, sekä säästö- että ympäristösyistä. Kotien remonttipäätöksiin ei unionion viisastelijoita tarvita mestaroimaan. Honkonen muistuttaa, että tavallisten ihmisten elinkustannukset ovat sodan seurauksena nousseet jyrkästi. Kansalaisten arkitodellisuutta ei kuitenkaan EU-parlamentin pitkillä käytävillä ymmärretä. Tuloksena on kuolleena syntyneitä ehdotuksia, jotka eivät johda muuhun kuin EU:n arvovallan murenemiseen jäsenmaissa. - Mikäli EU-par

Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn7.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Keskusta haluaa varmistaa, että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.

Keskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava6.3.2023 08:22:42 EET | Tiedote

Keskustan mukaan liikennepolitiikassa ollaan valtavien valintojen edessä. Tuleva hallitus joutuu ensitöikseen linjaamaan, jatketaanko nykyisten väylien kuntoon laittoa vai tehdäänkö hävittäjähankinnan kokoinen miljardipanostus uusiin raidehankkeisiin, ns. ”tunnin juniin”. Keskusta ilmoittaa myös tavoittelevansa diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, koska sodan nostama dieselin hinta on vienyt pohjan diesel-autoilun kovemmalta verotukselta, ns. käyttövoimaverolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme