Amos RexAmos RexAmos Rex

Egyptin loisto: Amos Rexin ja Kumun yhteisnäyttely tuo muinaisaarteet Helsinkiin ja Tallinnaan

Jaa
Mitä nykyihmiselle tulee mieleen muinaisesta Egyptistä? Pyramidit, sfinksit ja muumioiden kirous? Lokakuussa 2020 Amos Rexissä ja Tallinnan Kumu-taidemuseossa avautuu ainutlaatuinen kaksoisnäyttely muinaisen Egyptin historiasta. Näyttelyn tarina on kirjoitettu Italian Torinossa sijaitsevassa Museo Egiziossa, josta myös näyttelyn esineistö on saatu lainaan. Museo Egizion kokoelma on yksi maailman tärkeimmistä muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelmista Egyptin ulkopuolella. Amos Rexin näyttely on esillä 9.10.2020–21.3.2021.
Lid of the sarcophagus of Ibi, 664-610 BC. © Museo Egizio
Lid of the sarcophagus of Ibi, 664-610 BC. © Museo Egizio

Muinaista Egyptiä voi olla vaikea hahmottaa, koska kyseessä on valtavan pitkä aika. Esimerkiksi kuuluisa kuningatar Kleopatra eli ajallisesti lähempänä nykyajan ihmistä kuin aikaa, jolloin kuuluisat Gizan pyramidit rakennettiin. Muinaisista kulttuureista ehkä juuri Egypti faraoineen ja jumaltaruineen on kiehtonut ihmistä kautta aikojen eniten.

Amos Rexissä on kymmenen teeman kautta esillä muinaisen Egyptin elämän ja kuoleman koko kirjo, arkisista esineistä aina kultaisiin amuletteihin, eläinten muumioihin ja suuriin veistoksiin saakka. Näyttelyssä pääsee tutkimaan muinaisten egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa ja valtiorakennetta. Kävijä saa tietoa jumalista ja egyptiläisten harjoittamasta uskonnosta, sekä siitä, miksi ja miten vainajia muumioitiin. Yhdessä esineistö muodostaa kiehtovan ja elävän kuvan muinaisesta Egyptistä.

Museonjohtaja Kai Kartio: ”Amos Rex, samoin kuin Kumu, on voimakkaasti kiinni nykyhetkessä ja tulevaisuuteen suuntautunut. Miksi esittelemme nyt muinaista Egyptiä? Tulevaisuuden rakentaminen vaatii menneisyyden tuntemista. Amos Rex on tullut tunnetuksi siitä, että sinne tullessa tuntee astuvansa toiseen maailmaan. Tämä on taas tavoitteena: ihmeelliset esineet kokonaisvaltaisessa näyttelyarkkitehtuurissa kietovat kävijän tunnelmaansa. Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että näyttelyssä on turvallista viettää aikaa, ja että se on mukaansatempaava myös lapsille ja nuorille.”

Arkeologisten kaivausten paljastama rikas kulttuuri näkyy arjessamme yhä: esimerkiksi 365 päivän kalenteri, jossa vuosi jaetaan 12 kuukauteen, oli käytössä jo muinaisessa Egyptissä. Ei ole ihme, että Egyptin loisto ei himmene, vaikka vuosituhannet kuluvat.

Muinaisten egyptiläisten sanoin: Ankh wedja seneb eli eläkää, olkaa kukoistavia ja terveitä!

* * * *

Näyttelyä täydentää runsas oheisohjelmisto, joka sisältää mm. Night Visions -festivaalin kanssa yhdessä toteutetun ja teemaan sopivan kattauksen kauhuelokuvia, yleisöopastuksia lapsille, luentoja aina vajonneista kaupungeista muumiomaniaan, teemaopastuksia, peli-iltoja ikivanhan Senet-lautapelin äärellä ja taianomaisia taidepajoja.

Samaan aikaan näyttelyn kanssa julkaistaan Amos Rexin tilaama ja SKS:n kustantama, FM, egyptologi ja tietokirjailija Mia Merin tietokirja ”Egypti – Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä”. Kirja johdattaa lukijat muinaiseen Egyptiin ja vastaa kiinnostavasti moneen ikivanhaan arvoitukseen. Amos Rexin näyttelyn toteutukseen osallistuneen Merin suunnitteilla olleen teoksen kirjoittaminen tuli ajankohtaiseksi Amos Rexin näyttelyn myötä.

Amos Rexin ja Tallinnan Kumun näyttelyt avataan peräkkäisinä päivinä; Amos Rex aukeaa yleisölle 9. lokakuuta 2020 ja Kumun taidemuseo 10. lokakuuta 2020.

Egyptin loisto – Viimeiset suuret dynastiat

Amos Rex, Helsinki: 9.10.2020–21.3.2021
Kumun taidemuseo, Tallinna: 10.10.2020–21.3.2021

Lehdistötilaisuus
Amos Rexin näyttelyn lehdistötilaisuus järjestetään museolla torstaina 8.10. klo 11.

Ilmoittautuminen: https://amosrex.fi/egyptin-loisto-lehdistotilaisuus/

Lehdistöpaketti ja kuvat: https://www.dropbox.com/sh/xu2ysouemw0f4uh/AAALAMoyze-er1dgNsCOGOHWa?dl=0

Puheenvuorot:
Museonjohtaja Kai Kartio, Amos Rex
Museonjohtaja Christian Greco, Museo Egizio
Kuraattori Anastasia Isakova, Amos Rex
Egyptologi Mia Meri
Museolehtori Melanie Orenius, Amos Rex

Mia Meri: Egypti – Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura & Amos Rex, 2020 220 sivua, 104 kuvaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lid of the sarcophagus of Ibi, 664-610 BC. © Museo Egizio
Lid of the sarcophagus of Ibi, 664-610 BC. © Museo Egizio
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Funkkishelmi Lasipalatsi ja uudet taidemuseotilat aaltoilevan aukion alla tarjoavat 10 000 neliötä ainutkertaisille elämyksille maan alla ja päällä sekä Bio Rexin valkokankaalla. Amos Rexin näyttelyohjelma ulottuu uusimmasta, usein kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismiin ja muinaisiin kulttuureihin.

www.amosrex.fi #amosrex

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Mystiska mossjättar tar över Glaspalatstorget – Amos Rex utställning inbjuder oss att ifrågasätta och drömma på barns orädda sätt14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

En grön mossjätte utrustad med skidor och stavar har anlänt till Amos Rex kullar, redo att utforska okänd terräng. Vandraren upplever att världen utforskas genom att resa, men också med hjälp av känslosinnet – speciellt via händernas beröring. Det är kanske därför jätten rör vid sin öppna handflata med ena handens två fingrar och formar tecknet som betyder att gå eller att vandra.

Salaperäiset sammaljätit valtaavat Lasipalatsin aukion – Amos Rexin näyttely kutsuu meitä kyseenalaistamaan ja uneksimaan lasten pelottomaan tapaan14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

Vihreä sammaljätti varustettuna suksilla ja sauvoilla on kulkenut Amos Rexin kumpujen keskelle, kenties valmiina kartoittamaan tuntemattomia alueita. Vaeltajan mielestä yksi tapa oppia tuntemaan maailmaa on matkustaminen, toinen on aistien avulla – erityisesti kosketuksen kautta. Ehkä siksi jätti kertoo omasta tehtävästään koskettamalla avointa kämmentä toisen käden kahdella sormella. Viittoma toteutuu liikuttamalla sormia kämmenen yli, mikä tarkoittaa viittomakielellä kävellä tai vaeltaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye