Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer

Ehdotus: Palkkausjärjestelmän avaaminen pakollisen tasa-arvosuunnitelman tilalle

Jaa

Suomen Ekonomit ehdottaa, että työnantajat vapautetaan velvollisuudesta tehdä tasa-arvosuunnitelma, jos ne avaavat henkilöstölleen palkkausjärjestelmänsä. Näin yritykseltä vähenee byrokratiaa, ja henkilöstö saa lisää tietoa palkoista.

  • Suuri osa tasa-arvosuunnitelmista on surkeita, eivätkä täytä edes lain minimivaatimuksia
  • Tasa-arvosuunnitelman palkkakartoitus on usein hyödytön, koska sisältää vain keskipalkat ilman tehtäväryhmittäistä vertailua
  • Suomen Ekonomit ehdottaa palkkausjärjestelmän avaamista tehtävätasolla

”Lainsäätäjällä on ollut hyvä tarkoitus, mutta tasa-arvosuunnitelmat ovat jääneet sanahelinäksi. Suuri osa tasa-arvosuunnitelmista on surkeita, eivätkä täytä edes lain minimivaatimuksia. Jos yrityksellä on halu edistää tasa-arvoa, se osaa tehdä sen ilman tasa-arvosuunnitelmaakin. Jos motivaatiota ei ole, suunnitelma tehdään yleensä niin, ettei siitä ole mitään hyötyä”, Suomen Ekonomien asiamies Kosti Hyyppä toteaa.

Tasa-arvosuunnitelmaan sisältyvä palkkakartoitus on Hyypän mukaan usein hyödytön, koska se sisältää ainoastaan työpaikan miesten ja naisten keskipalkan ilman tehtäväryhmittäistä vertailua.  Palkkausjärjestelmien avaaminen toisi palkkauksesta enemmän tietoa kuin tasa-arvosuunnitelman palkkakartoitus.

Palkkausjärjestelmän avaaminen olisi tehtävä riittävällä tarkkuudella. Siinä ei avattaisi henkilökohtaisia palkkoja, mutta se sisältäisi tehtävien vaativuusluokittelun ja lisäisi ymmärrystä siitä, miksi kukin tehtävä on sijoitettu kyseiseen vaativuusryhmään ja miten seuraavalle tasolle olisi mahdollista päästä. Palkkajärjestelmän avaaminen antaisi tietoa eri vaativuusryhmien palkoista ja siitä, mikä on oman tehtävän palkkahajonta.

”Suomessa palkkoihin liittyy paljon salamyhkäisyyttä. Palkkausjärjestelmän avaaminen lisäisi myös palkkatyytyväisyyttä. On turha ylläpitää sääntelyä, josta ei ole hyötyä tavoitteen kannalta. Houkutus vähentää byrokratiaa voisi lisätä palkkausjärjestelmien avoimuutta. Kukin työntekijä voisi arvioida omaa palkkaansa paremmin, kun palkkausjärjestelmä olisi avoin. Näin edistyisi myös tasa-arvosuunnitelmilla tavoiteltava palkkatasa-arvo ”, Hyyppä summaa.

Lisätietoja:

Suomen Ekonomien työmarkkinajohtaja Riku Salokannel, p. 0407249566

Suomen Ekonomien asiamies Kosti Hyyppä, p. 0503516177

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Ekonomit, työmarkkinajohtaja Riku Salokannel, p. 0407249566
Suomen Ekonomit, asiamies Kosti Hyyppä, p. 0503516177

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer
Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

+358 (0) 20 129 9299http://www.ekonomit.fi

Suomen Ekonomit on kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden sekä alan opiskelijoiden, kyltereiden, palvelu- ja etujärjestö. Yli 52 000 jäsenellään se on Akavan neljänneksi suurin jäsenjärjestö. Suomen Ekonomit on kylterin ja ekonomin paras urakumppani, joka edistää jäsentensä osaamista, hyvinvointia ja menestystä työelämässä sekä ekonomikoulutuksen arvostusta. Suomen Ekonomit on mukana neuvottelemassa työehtosopimuksista ja työelämäkysymyksistä osana Akavaa ja akavalaisia neuvottelujärjestöjä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme