Oulun yliopisto

Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi

Jaa

Oulun yliopistoon kuuluvan Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi on valittu avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen. Tehtävään oli 10 hakijaa. Eija Tanskasella on monipuolinen ja kattava kokemus yksikön toiminnan keskeisiltä sekä niihin läheisesti liittyviltä aloilta. Tanskasen tämän hetken tutkimusaiheisiin kuuluvat magneettisen ympäristön häiriöt ja niiden syntymekanismit mukaan lukien revontulialimyrskyt ja Aurinko–Maa-vuorovaikutus.

Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA
Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA

Sodankylän geofysiikan observatorio tuottaa ainutlaatuisia mittauksia, joita hyödynnetään luonnon ja elinympäristömme muutosten seurannassa laajassa kansainvälisessä yhteistyössä.

”Observatoriot ovat havaintotoiminnan kulmakiviä tuottamiensa laadukkaiden pitkäaikaisten mittausten vuoksi ja täten eturintaman tutkimuksen edellytys”, Tanskanen toteaa.

Eija Tanskanen on toiminut aiemmin urallaan erilaisissa tutkimus-, opetus- ja johtotehtävissä sekä kotimaassa että ulkomailla. NASAn Goddard-avaruustutkimuskeskuksessa hän pääsi läheltä seuraamaan kansainvälisten avaruushankkeiden johtamista ja osallistui uusien hankkeiden ideointiin. Bergenin yliopistossa Tanskasen tehtäviin kuului geomagneettisten häiriöiden ja niiden vaikutusten tutkimus sekä uusien analyysi- ja mittausmenetelmien kehitystyö. Kotimaassa Tanskanen on työskennellyt Ilmatieteen laitoksella, Helsingin yliopistossa sekä liikenne- ja viestintäministeriössä. Ministeriössä avaruusalan neuvottelevana virkamiehenä Tanskasen tehtäväalueeseen kuului avaruusalan toimintojen kartoitus Suomessa sekä avoimen datapolitiikan pelisääntöjen laatiminen.

Eija Tanskanen siirtyy tehtävään Aalto-yliopiston vierailevan professorin tehtävästä. Tanskanen aloittaa observatorion johtajana 7.10.2019. 

Lisätietoja:

Eija Tanskanen, p. 050 449 9733, eija.tanskanen@aalto.fi

Oulun yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi, p. 029 448 5800, taina.pihlajaniemi@oulu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA
Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA
Lataa
Eija Tanskanen
Eija Tanskanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen19.9.2019 09:06:48 EESTTiedote

Arktisella alueella toimivien teollisuusyritysten osaamista ja liiketoimintaa ryhdytään vahvistamaan metallien 3D-tulostamisen avulla. Menetelmällä on mahdollista avata paikalliselle metalliteollisuudelle uusia tuotteita ja markkinoita sekä saavuttaa kilpailukykyiset tuotekustannukset vähäisellä ekologisella jalanjäljellä. Neljän maan yhteishankkeessa ovat mukana Suomesta Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä ja Filtra Group Oy.

Suomen terästeollisuuden osaamista vahvistetaan ja päästöjä pienennetään 16,7 miljoonan euron yhteishankkeella17.9.2019 09:05:00 EESTTiedote

Neljä yliopistoa, VTT ja yhdeksän yritystä käynnistävät laajan hankkeen, jonka päätavoitteena on uusien terästuotteiden ja koneiden tehokas ja kestävä kehittäminen. Hankkeella halutaan nopeuttaa tuotekehitysprosessia sekä parantaa tuotteita, niiden suorituskykyä ja niihin liittyviä palveluita niin, että valmistus on ympäristöystävällistä ja tuotannon päästöt vähenevät.

Oulun korkeakoulujen yhteinen innovaatiokeskus panostaa yritysyhteistyöhön3.9.2019 10:11:50 EESTTiedote

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat perustaneet yhteisen innovaatiokeskuksen, jonka tarkoituksena on auttaa elinkeinoelämää käyttämään tutkimusta innovaatioiden ja tuotteiden kehittämiseen. Innovaatiokeskus auttaa myös tutkijoita jalostamaan tutkimustuloksia eteenpäin sekä tukee ja valmentaa yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita. Innovaatiokeskuksen avajaisia Linnanmaan kampuksella vietetään torstaina 5.9.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme