Oulun yliopisto

Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi

Jaa

Oulun yliopistoon kuuluvan Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi on valittu avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen. Tehtävään oli 10 hakijaa. Eija Tanskasella on monipuolinen ja kattava kokemus yksikön toiminnan keskeisiltä sekä niihin läheisesti liittyviltä aloilta. Tanskasen tämän hetken tutkimusaiheisiin kuuluvat magneettisen ympäristön häiriöt ja niiden syntymekanismit mukaan lukien revontulialimyrskyt ja Aurinko–Maa-vuorovaikutus.

Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA
Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA

Sodankylän geofysiikan observatorio tuottaa ainutlaatuisia mittauksia, joita hyödynnetään luonnon ja elinympäristömme muutosten seurannassa laajassa kansainvälisessä yhteistyössä.

”Observatoriot ovat havaintotoiminnan kulmakiviä tuottamiensa laadukkaiden pitkäaikaisten mittausten vuoksi ja täten eturintaman tutkimuksen edellytys”, Tanskanen toteaa.

Eija Tanskanen on toiminut aiemmin urallaan erilaisissa tutkimus-, opetus- ja johtotehtävissä sekä kotimaassa että ulkomailla. NASAn Goddard-avaruustutkimuskeskuksessa hän pääsi läheltä seuraamaan kansainvälisten avaruushankkeiden johtamista ja osallistui uusien hankkeiden ideointiin. Bergenin yliopistossa Tanskasen tehtäviin kuului geomagneettisten häiriöiden ja niiden vaikutusten tutkimus sekä uusien analyysi- ja mittausmenetelmien kehitystyö. Kotimaassa Tanskanen on työskennellyt Ilmatieteen laitoksella, Helsingin yliopistossa sekä liikenne- ja viestintäministeriössä. Ministeriössä avaruusalan neuvottelevana virkamiehenä Tanskasen tehtäväalueeseen kuului avaruusalan toimintojen kartoitus Suomessa sekä avoimen datapolitiikan pelisääntöjen laatiminen.

Eija Tanskanen siirtyy tehtävään Aalto-yliopiston vierailevan professorin tehtävästä. Tanskanen aloittaa observatorion johtajana 7.10.2019. 

Lisätietoja:

Eija Tanskanen, p. 050 449 9733, eija.tanskanen@aalto.fi

Oulun yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi, p. 029 448 5800, taina.pihlajaniemi@oulu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA
Revontulia kuvattuna avaruussukkula Discoverystä. Kuva: NASA
Lataa
Eija Tanskanen
Eija Tanskanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme