Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK avasi vihreiden investointien dataikkunan – vireillä yli 15 miljardin euron hankkeet ympäri Suomea

Jaa
EK on tänään avannut digitaalisen seurantapalvelun Suomessa vireillä olevista vihreän siirtymän investoinneista. Dataikkunan luvut kertovat, että Suomen talouden ilmastokäänne on saanut vahvan liikkeellelähdön. Nyt on varmistettava, että miljardi-investoinnit saadaan myös maaliin ja uusia liikkeelle. Siksi tulevan hallituksen tärkeimpiä teollisuuspolitiikan tehtäviä ovat investointiluvituksen sujuvoittaminen, vetytalouden vauhdittaminen sekä vihreän viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä.

EK on avannut verkkosivuilleen vihreiden investointien dataikkunan (www.ek.fi/dataikkuna). Kaikille avoimen palvelun kautta pääsee tarkastelemaan yritysten julkistamia investointisuunnitelmia niin teknologioittain, karttanäkymään paikkakunnittain kuin hankkeen vaiheen mukaisesti. Euromäärien ohella aineistoon on kerätty arviot syntyvien työpaikkojen määristä. Huom: palvelu toimii parhaiten isommalta ruudulta (tai kännykässä vaakasuunnassa).

EK päivittää dataikkunan aineistoa sen mukaan, miten yritykset julkistavat uusia hankkeitaan ja saamme niistä tiedon. Aineistoa täydennetään joukkoistaen: kuka tahansa voi ehdottaa verkkolomakkeella uuden hankkeen lisäämistä. Tavoitteena ei ole kaikenkattava hankelistaus, vaan dataikkunassa julkaistaan eritoten sellaisia investointeja, jotka ovat kansallisesti merkittäviä mittakaavansa tai esimerkiksi kiinnostavan teknologian puolesta. Siitä on rajattu pois maatuulivoimahankkeet ja energiaverkkoinvestoinnit, sillä niitä koskevia tietoja julkaisevat Tuulivoimayhdistys ja Fingrid.

Vihreät investoinnit tarvitsevat 5 vauhdittajaa

Dataikkunan tilannetiedon mukaan Suomessa on nyt vireillä vihreän siirtymän investointeja yli 15 miljardin euron edestä. Tämän luvun päälle tulevat vielä investoinnit maatuulivoimaan ja energiaverkoihin. Myös palvelusektorilla etenee laajamittaisesti vihreään siirtymään liittyviä investointeja.

Vetytalouden ohella ison mittakaavan hankkeita on meneillään akkuteollisuudessa ja merituulivoimassa. Myös muut sektorit kuten tekstiilikuidut ja materiaaliteollisuuden investoinnit sekä aurinkovoimahankkeet ovat aktiivisesti liikkeellä. Hankkeet jakautuvat monipuolisesti ympäri Suomea.

Suomen talouden ilmastokäänne on saanut vahvan liikkeellelähdön. Valtaosa investointihankkeista ovat kuitenkin vasta alkutaipaleella, EK:n Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen muistuttaa:

”Vielä on pitkä matka siihen, että 15 miljardin investoinnit toteutuvat. Nyt on tartuttava kaikkiin Suomen omissa käsissä oleviin keinoihin, joilla investointien realisoitumisen mahdollisuuksia voidaan parantaa”.

”Seuraavan hallituksen tulee nostaa kärkitavoitteeksi vihreiden investointien houkuttelu Suomeen sekä puhtaiden ratkaisujen viennin eli Suomen hiilikädenjäljen tuplaaminen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi investointiluvituksen uudistamista sekä vetystrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman laatimista kunnianhimoisessa aikataulussa”.

Vihreiden investointien 5 vauhdittajaa seuraavalla hallituskaudella:

  1. Investointiluvituksen uudistaminen: keskitetty digitaalinen lupakäsittely ja valitusten järkeistäminen
  2. Vetystrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman laatiminen
  3. Puhtaan sähkön saatavuuden ja siirtoyhteyksien varmistaminen
  4. Panostukset tuotekehitykseen, innovaatioihin sekä osaamiseen ja koulutukseen
  5. Osaavan työvoiman saatavuus; vihreän talouden osaamista niin elinkeinoelämän kuin julkisen hallinnon tarpeisiin.

Tutustu vihreiden investointien dataikkunaan:
www.ek.fi/dataikkuna
Toimii parhaiten isommalta ruudulta (tai kännykässä vaakasuunnassa).

Lisätiedot:
Johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982, valokuvat
Dataikkunaa koskevat tiedustelut: johtava asiantuntija Janne Peljo, puh. 040 528 5754, valokuvat
etunimi.sukunimi@ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Vihreät investoinnit nousemassa yli 85 miljardiin euroon – teollisuushankkeiden edellytyksenä tuuli- ja aurinkovoiman ripeä lisärakentaminen24.5.2023 11:52:00 EEST | Tiedote

Suomessa on suunnitteilla vähäpäästöisiä investointeja nyt jo yli 85 miljardin euron arvosta. Teollisuuden hankkeiden ja työpaikkojen realisoituminen edellyttää, että alkavan hallituskauden aikana saadaan liikkeelle massiivinen lisäys puhtaan sähkön tuotantoon. Avainasemassa on päästötön sähköntuotanto, kuten maa- ja merituulivoima sekä aurinkoenergia, vetoavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Energiateollisuus, Kemianteollisuus ja Teknologiateollisuus.

Elinkeinoelämän järjestöt: KKV:n ratkaisu hankintalain kiertämisestä tarpeellinen Suomen kasvulle: ”Usko markkinatalouteen vahvistui”23.5.2023 17:24:21 EEST | Tiedote

Tiedote 23.5. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n päätti tänään määrätä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan sopimuskauden päättymään ennenaikaisesti. Elinkeinoelämän järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto ovat päätökseen tyytyväisiä.

EK:n Suhdannebarometri: Yritysten suhdannetilanne on jatkunut heikkona27.4.2023 08:00:19 EEST | Tiedote

EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannearviot ovat pysyneet alkuvuoden tapaan heikkoina, mutta odotukset ovat jatkaneet hienoista nousuaan. Vaikka inflaatio on jo hidastumaan päin, ei nopeasti nousseiden korkojen vaikutusta talouskehitykseen ole vielä täysimääräisesti nähty. Maailmantalouden kannalta ei ole vieläkään varmuutta, kuinka pehmeä laskeutuminen on edessäpäin.

Seuraava hallituskausi ratkaisee vihreiden investointien edellytykset26.4.2023 10:08:22 EEST | Tiedote

Alkavan hallituskauden aikana luodaan perusta sille, kuinka Suomen talous ja teollisuus pystyy menestymään vihreässä siirtymässä seuraavina vuosikymmeninä. Vuoden 2035 ilmastotavoitteessa ei kannata ottaa takapakkia juuri nyt, kun investointiaalto on saatu voimallisesti liikkeelle. Huoli herää siitä, että Suomen tahti hiipuu, kun Ruotsin kaltaiset kilpailijat painavat kaasua ja valtiontukikilpailu USA:ssa ja EU:ssa nostaa päätään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme