Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n eduskuntavaalitavoitteet 2023: Tehtävänä hyvä tulevaisuus

Jaa
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on julkistanut eduskuntavaalitavoitteensa. 6+1 tehtävän kautta Suomen julkinen talous saadaan tasapainoon, vihreää siirtymää vauhditetaan ja varmistetaan, että Suomi on hyvinvoiva yhteiskunta myös jatkossa. Tehtävät ovat mahdollisia, mutta eivät helppoja.

Suomalaisten kriisinkestävyyttä on viime vuodet koeteltu. Koronapandemia kuritti yhteiskuntaa, Venäjän hyökkäyssota muutti maailman tasapainoa, markkinoita ja turvallisuudentunnetta. Suomen tuottavuus on ollut pitkään heikkoa, suomalaiskoululaisten Pisa-tulokset ovat olleet laskussa ja velkaa on kasvatettu vaarallista vauhtia. Huoli Suomen tulevaisuudesta on lisääntynyt.  

Kriiseistä on ennenkin noustu, mutta ilman ponnisteluja se onnistu.

”Nyt jos koskaan tarvitaan suomalaista sisua, malttia ja maalaisjärkeä. On toteuttava pikaisella aikataululla vihreä siirtymä, varmistettava kansallinen turvallisuus ja huolehdittava siitä, että hyvinvointimme rahoituspohja saadaan kuntoon. Tylsiäkin päätöksiä on kyettävä tekemään, jotta hyvä tulevaisuus toteutuu”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kiteyttää.  

EK:n syysseminaarissa 30.11. esiteltävät 6+1 hyvän tulevaisuuden tehtävää kertovat, miten Suomi palautetaan menestyväksi ja hyvinvoivaksi yhteiskunnaksi. Tarkempaa tietoa tehtävien sisällöstä löytyy osoitteesta ek.fi/vaalit2023

1. tehtävä: Julkisen talouden tasapainotalkoot

Suomen työikäinen väestö pienenee huolestuttavaa tahtia. Yhteiskunnassamme on tehtävä rakenneuudistuksia, jotta pystymme jatkossakin pitämään huolta kaikista. Työllisyyttä on kasvatettava edelleen, sote-uudistuksessa tehdyt virheet pitää korjata, kilpailua on tehokkuuden parantamiseksi lisättävä ja työperäistä maahanmuuttoa kasvatettava. Pelkällä talouskasvulla julkista taloutta ei saada tasapainoon, joten tulevan hallituksen on tehtävä myös menosopeutuksia. 

2. tehtävä: Suomesta vihreä silta maailmalle

Vihreä siirtymä tarkoittaa sekä vastuuta ympäristöstä että kannattavaa liiketoimintaa. Suomi pitää nostaa kärkeen globaalissa vihreässä kilpailussa ja Suomen hiilikädenjäljen kasvattamisen tulee olla hallituksen strateginen prioriteetti. Jotta tässä tehtävässä onnistutaan, on digitalisaatiota hyödynnettävä täysimääräisesti. 

3. tehtävä: Mittelstandista vauhtia kasvuun

Kriisien selättämiseksi Suomen tulee varmistaa riittävät kannusteet yrittäjyydelle ja kotimaiselle omistajuudelle. Suomeen tarvitaan Mittelstand-ohjelma, jonka avulla keskisuuret kasvuyritykset voivat antaa parhaan panoksensa kansantalouden, työpaikkojen ja viennin hyväksi. Investointeja on vauhditettava muun muassa lupaprosesseja sujuvoittamalla. Koulutusjärjestelmän on kyettävä ketterästi vastaamaan yritysten osaajatarpeisiin sekä sisältöjen että oppimisen tapojen osalta. Osaamisen tasoa on nostettava kaikilla koulutusasteilla. Etenkin ammattiosaajien saatavuus on monelle yritykselle kriittinen kysymys.  

4. tehtävä: Suomesta TKI-suurvalta

Jotta Suomesta tulee TKI-suurvalta, on meillä oltava vahvaa osaamista ja nykyistä enemmän työn tuottavuutta. Suomen ja Euroopan on aika päästä irti vanhasta, irti fossiilista, irti peloista ja siirtyä kohti uutta. Neljän prosentin TKI-tavoite tulee viedä maaliin yritysvetoisin askelin, pitäen kiinni parlamentaarisista linjauksista riittävällä verokannusteella. Myös osaamisen on oltava riittävää ja ajantasaista. 

5. tehtävä: Työ ensin

Kun työtä ja tekijöitä on, mutta ne eivät kohtaa, on tilanteeseen puututtava. Tämä on tällä hetkellä tilanne monella alalla Suomessa. Työn sääntelyä on modernisoitava. Kannustinloukkuja tulee purkaa uudistamalla työttömyysturvaa, asumistukea ja toimeentulotukea. Työn verotusta pitää keventää.

6. tehtävä: Kilpailu tehostaa ja luo hyvinvointia

Toimiva ja uudistuva markkinatalous luo suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustan. Työnteko, osaaminen ja omistaminen ovat avainasemassa tuottamassa menestystä Suomelle ja suomalaisille, nyt ja tulevaisuudessa. On annettava tilaa markkinataloudelle: esimerkiksi kuntien mahdollisuutta harjoittaa elinkeinotoimintaa markkinoilla tulee rajata.  

+1 tehtävä: EU:sta vahvempi ja vaikuttavampi 

EU on Suomen ja suomalaisten yritysten kotikenttä – sen myönteinen kehitys on meille elintärkeää. Venäjän sota ja muuttunut turvallisuustilanne ovat entisestään kirkastaneet unionin merkitystä. Mitä vahvempi ja vaikutusvaltaisempi EU on myös globaalisti, sen parempi myös Suomelle. 

Lisätietoja: 
toimitusjohtaja Jyri Häkämies
haastattelupyynnöt viestintäjohtaja Nora Elersin kautta, p. 050 574 6977 

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK ja Perheyritysten liitto: Pk-sektorin yrittäjät ja omistajat peräänkuuluttavat EU:lta vahvempaa kasvun selkänojaa24.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Pk-sektorin kasvu tulee nostaa EU-politiikan prioriteettien joukkoon seuraavalla viisivuotiskaudella. EU-sääntelyssä on aikaansaatava mitattavia tuloksia siten, että pk-sektoriin kohdistuvia raportointivaatimuksia vähennetään neljänneksellä. Rahoituksen saatavuus on varmistettava sekä saatava sisämarkkinoiden täysi kasvupotentiaali pk-sektorin käyttöön, kannustavat EK:n ja Perheyritysten liiton yrittäjät. Pk-yritysten kilpailukykyinen ja kasvua edistävä toimintaympäristö on kriittinen rakennusaine EU:n tulevalle menestykselle, korostaa EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas (Hoitokoti Päiväkumpu Oy): ”Pk-yritykset tarjoavat eurooppalaisille yli 100 miljoonaa työpaikkaa ja tuottavat yli puolet EU:n bruttokansantuotteesta. Ne ovat avainroolissa niin uusien innovaatioiden tuottajina kuin ilmastonmuutoksen ratkaisijoina. EU:n tulee tästä syystä aloittaa tulevalla kaudella kilpailukykyremontti, jolla luodaan uudet edellytykset pk-yritysten kasvulle.” Suomen ja perheyritysten e

Elinkeinoelämän järjestöt: Vahvistetaan Suomen EU-vaikuttavuutta22.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

EU-vaikuttamisessaan Suomen on toimittava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti sekä tuotettava koko Euroopan kannalta toimivia ratkaisuja. On välttämätöntä myös tunnistaa yritysten keskeinen rooli EU-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä niillä on usein avaimet toimeenpanon edellyttämiin ratkaisuihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkistaneet yhteiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Elinkeinoelämän järjestöt ovat valmiina tekemään oman osansa, jotta Suomen vaikuttavuus EU-päätöksenteossa vahvistuu ja jotta EU kykenee tehokkaasti vastaamaan aikamme suuriin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen ja uusiin turvallisuusuhkiin. Samoin on huolehdittava siitä, että Suomelle merkittävät kansalliset erityispiirteet tulevat huomioiduiksi EU-päätöksenteossa. Tehokas EU-vaikuttaminen edellyttää strategisten prioriteettien jatkuvaa määrittämistä, vaikuttamista ja seurantaa. Elinkeinoelämän järjestöt yhdistävät voimiaan

EK: Velkaantumisen taittaminen välttämätöntä – kasvupanostukset positiivisia16.4.2024 16:33:34 EEST | Tiedote

Hallitus on päättänyt kehysriihessä yhteensä noin kolmen miljardin euron sopeutuksesta, josta 1,6 miljardia toteutetaan menoleikkausten ja loput veronkorotusten kautta. EK pitää sopeutuksen kokoluokkaa oikeana ja velkaantumisen taittamista välttämättömänä. Sopeutuksen rinnalla hallitus teki myös merkittäviä kasvuun kannustavia päätöksiä mm. T&K-panostusten, investointikannusteen ja Tesi-konsernin pääomittamisen myötä.

Elinkeinoelämän viestit EU-vaaleihin: Euroopan on herättävä kilpailukykyhaasteeseen8.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Eurooppa on vedenjakajalla. Vihreän talouden kilpailukyky, sisämarkkinoiden pelastaminen sekä turvallisuuden vahvistaminen tulee EK:n vaalitavoitteiden mukaan nostaa EU:n prioriteeteiksi seuraavalla viisivuotiskaudella. Ukrainan tuen jatkuminen on sekä Euroopan että Suomen ehdoton etu. Tulevalla vaalikaudella ratkaistaan EU:n talouden suunta - otammeko kilpailukykyhaasteen tosissamme vai näivetymmekö. Kilpailukyvyn varassa ratkeaa myös Euroopan kyky vastata ympäristön, turvallisuuden ja kansalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies: ”Meillä Suomessa on jo vuosia sitten lyönyt läpi ajatus siitä, että kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voivat toimia kestävän kasvun ajureina ja synnyttää innovaatioita, työtä ja hyvinvointia. On siis myös ympäristön etu, että kestävästi toimivat yritykset pärjäävät ja niiden kilpailukyky vahvistuu. Nyt on syytä vaikuttaa sen puolesta, että sama ajattelutapa saataisiin EU-politiikan johtoajatukseksi”. Valtiontukisääntöjä o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye