Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n Mittelstand-ohjelma: Pelastetaan Suomen talous ja työpaikat keskisuurilla kasvuyrityksillä

Jaa
Elinkeinoelämän keskusliitto esittää Suomen tulevalle hallitukselle uutta painopistettä elinkeinopolitiikkaan: kohdennetaan kasvun kannusteet 50–1000 henkeä työllistävien Mittelstand-yritysten vahvistamiseen ja määrän kasvattamiseen. EK:n laatimalla ohjelmalla Suomi voi saavuttaa 45 000 uutta työpaikkaa ja 3 000 uutta vientiyritystä vuoteen 2027 mennessä. Isoin kansantaloudellinen hyöty saadaan, kun panostetaan kotimaisessa omistuksessa oleviin yrittäjävetoisiin Mittelstandeihin, jotka ovat tottuneet toimimaan Suomessa läpi vaikeimpien suhdanteiden.

Vaikeassa taloustilanteessa Suomi tarvitsee tehokkaimmat lääkkeet kansantalouden ja työllisyyden pelastamiseksi sekä viennin ja investointien kiihdyttämiseksi, sanoo EK:n yrittäjyydestä vastaava johtaja Petri Vuorio

”Siksi haluamme kääntää politiikan päättäjien katseet Mittelstand-yrityksiin eli keskisuuriin kasvuyrityksiin, jotka ovat nousseet tai nousemassa 50–1000 työntekijän kokoluokkaan. Lähes kaikki uudet nettotyöpaikat ovat syntyneet tähän yritysjoukkoon viimeisen vuosikymmenen aikana.”

Mittelstand-yritysten kansantaloudellinen vipuvaikutus on moninkertainen niiden määrään nähden. Esimerkiksi 50–499 henkeä työllistäviä yrityksiä on Suomessa noin 3500 kappaletta ja osuus Suomen yrityskannasta on vain 1 prosentti. Kuitenkin niiden osuus yksityisistä työpaikoista on reilusti yli neljännes. Osuus kaikkien yritysten liikevaihdosta on lähes kolmannes. 

Vuorion mukaan Mittelstandeja tarvitaan lisää myös vientiä vahvistamaan – nykyisin vain 100 yritystä tuottaa 2/3 Suomen viennistä. Verrokkimaihin nähden Suomen viennin kivijalka on auttamattoman kapea.

EK:n huomion ytimessä ovat nimenomaan yrittäjävetoiset Mittelstandit, sanoo EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja, omistajayrittäjä Tuomas Pere (Pintos Oy):

”Yrittäjä tuo liiketoimintaan kasvuhalun. Se näkyy tilastoissakin: yrittäjien vetovastuulla olevat keskisuuret yritykset ovat merkittävästi kasvuhakuisempia kuin muut pk-sektorin työnantajat. Peräti puolet harjoittaa jo vientiä. Nämä yritykset ovat hyvä investointi yhteiskunnalle!”

Geotalouden kriisiaikoina EK alleviivaa kotimaista omistajuutta. Suomalaisessa omistuksessa olevat Mittelstandit ovat uskollisia kotiseudulleen ja tottuneet selviämään sukupolvesta toiseen, läpi vaikeittenkin suhdanteiden. 

3 tavoitetta ja 6 keinoa tulevalle hallitukselle

EK esittää, että tuleva hallitus nostaisi kotimaisesti omistetut yrittäjävetoiset Mittelstand-yritykset elinkeinopolitiikan ytimeen. EK:n Mittelstand-ohjelmalla on 3 päätavoitetta:

1) Tuplataan Mittelstand-yritysten määrä vuoteen 2030 mennessä 
2) Luodaan Mittelstand-yrityksiin 45 000 uutta työpaikkaa seuraavan hallituskauden loppuun mennessä
3) Kasvatetaan vientiyritysten määrää 3000 yrityksellä seuraavan hallituskauden loppuun mennessä

Näiden toteutumiseksi EK esittää Mittelstand-julkaisussa esitettyjä 6 toimenpidekokonaisuutta, jotka sisältävät myös tarkat numeeriset mittarit. Poimintoja toimenpiteistä:

  • Ratkaistaan osaajapulaa kehittämällä koulutusta yritysten tarpeita paremmin vastaamaan, vähentämällä kannustinloukkuja sekä kasvattamalla ulkomaalaisten työntekijöiden määrää lupaprosessin remontilla. 
  • Tie auki vihreän kasvun investoinneille ja digille; läpiviedään EK:n investointiluvituksen reformi
  • Varmistetaan rahoituksen saatavuus viennissä, innovaatiotoiminnassa ja vihreässä siirtymässä.
  • Nostetaan Suomen vienninedistämisresurssit keskeisten verrokkimaiden tasolle, priorisoidaan kohdemarkkinat sekä fokusoidaan maakuvan kärki vihreän kasvun ja digitalisaation ympärille.
  • Taataan reilu kilpailu julkisissa hankinnoissa ja puretaan kilpailun vääristymät.
  • Varmistetaan kotimaisten työnantajayritysten sujuvat omistajanvaihdokset.

Lue tarkemmin julkaisustamme:
EK:n Mittelstand-ohjelma 2023 - 2027: Lisää keskisuuria kasvuyrityksiä, työpaikkoja ja vientiä!


Lisätiedot:
Yrittäjyydestä vastaava johtaja Petri Vuorio, puh. 050 323 2979, valokuvat
Viestinnän yhteyshenkilö: tiedottaja Satu Toivonen, puh. 040 8212 097
sähköpostit: etunimi.sukunimi@ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU, kauppapolitiikka, Venäjä, pakotteet

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK ja Perheyritysten liitto: Pk-sektorin yrittäjät ja omistajat peräänkuuluttavat EU:lta vahvempaa kasvun selkänojaa24.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Pk-sektorin kasvu tulee nostaa EU-politiikan prioriteettien joukkoon seuraavalla viisivuotiskaudella. EU-sääntelyssä on aikaansaatava mitattavia tuloksia siten, että pk-sektoriin kohdistuvia raportointivaatimuksia vähennetään neljänneksellä. Rahoituksen saatavuus on varmistettava sekä saatava sisämarkkinoiden täysi kasvupotentiaali pk-sektorin käyttöön, kannustavat EK:n ja Perheyritysten liiton yrittäjät. Pk-yritysten kilpailukykyinen ja kasvua edistävä toimintaympäristö on kriittinen rakennusaine EU:n tulevalle menestykselle, korostaa EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas (Hoitokoti Päiväkumpu Oy): ”Pk-yritykset tarjoavat eurooppalaisille yli 100 miljoonaa työpaikkaa ja tuottavat yli puolet EU:n bruttokansantuotteesta. Ne ovat avainroolissa niin uusien innovaatioiden tuottajina kuin ilmastonmuutoksen ratkaisijoina. EU:n tulee tästä syystä aloittaa tulevalla kaudella kilpailukykyremontti, jolla luodaan uudet edellytykset pk-yritysten kasvulle.” Suomen ja perheyritysten e

Elinkeinoelämän järjestöt: Vahvistetaan Suomen EU-vaikuttavuutta22.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

EU-vaikuttamisessaan Suomen on toimittava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti sekä tuotettava koko Euroopan kannalta toimivia ratkaisuja. On välttämätöntä myös tunnistaa yritysten keskeinen rooli EU-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä niillä on usein avaimet toimeenpanon edellyttämiin ratkaisuihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkistaneet yhteiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Elinkeinoelämän järjestöt ovat valmiina tekemään oman osansa, jotta Suomen vaikuttavuus EU-päätöksenteossa vahvistuu ja jotta EU kykenee tehokkaasti vastaamaan aikamme suuriin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen ja uusiin turvallisuusuhkiin. Samoin on huolehdittava siitä, että Suomelle merkittävät kansalliset erityispiirteet tulevat huomioiduiksi EU-päätöksenteossa. Tehokas EU-vaikuttaminen edellyttää strategisten prioriteettien jatkuvaa määrittämistä, vaikuttamista ja seurantaa. Elinkeinoelämän järjestöt yhdistävät voimiaan

EK: Velkaantumisen taittaminen välttämätöntä – kasvupanostukset positiivisia16.4.2024 16:33:34 EEST | Tiedote

Hallitus on päättänyt kehysriihessä yhteensä noin kolmen miljardin euron sopeutuksesta, josta 1,6 miljardia toteutetaan menoleikkausten ja loput veronkorotusten kautta. EK pitää sopeutuksen kokoluokkaa oikeana ja velkaantumisen taittamista välttämättömänä. Sopeutuksen rinnalla hallitus teki myös merkittäviä kasvuun kannustavia päätöksiä mm. T&K-panostusten, investointikannusteen ja Tesi-konsernin pääomittamisen myötä.

Elinkeinoelämän viestit EU-vaaleihin: Euroopan on herättävä kilpailukykyhaasteeseen8.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Eurooppa on vedenjakajalla. Vihreän talouden kilpailukyky, sisämarkkinoiden pelastaminen sekä turvallisuuden vahvistaminen tulee EK:n vaalitavoitteiden mukaan nostaa EU:n prioriteeteiksi seuraavalla viisivuotiskaudella. Ukrainan tuen jatkuminen on sekä Euroopan että Suomen ehdoton etu. Tulevalla vaalikaudella ratkaistaan EU:n talouden suunta - otammeko kilpailukykyhaasteen tosissamme vai näivetymmekö. Kilpailukyvyn varassa ratkeaa myös Euroopan kyky vastata ympäristön, turvallisuuden ja kansalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies: ”Meillä Suomessa on jo vuosia sitten lyönyt läpi ajatus siitä, että kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voivat toimia kestävän kasvun ajureina ja synnyttää innovaatioita, työtä ja hyvinvointia. On siis myös ympäristön etu, että kestävästi toimivat yritykset pärjäävät ja niiden kilpailukyky vahvistuu. Nyt on syytä vaikuttaa sen puolesta, että sama ajattelutapa saataisiin EU-politiikan johtoajatukseksi”. Valtiontukisääntöjä o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye