EKONOMISTIT: 80 PROSENTIN TYÖLLISYYSASTETTA KANNATTAA TAVOITELLA
67 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että 80 prosentin työllisyysaste on Suomelle järkevä tavoite. Eri mieltä on 16 prosenttia vastanneista. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.

Perusteluissaan moni 80 prosentin työllisyysasteen tavoitetta järkevänä pitänyt ekonomisti epäilee kuitenkin tavoitteen realistisuutta. 16 prosenttia vastanneista on kannastaan epävarmoja.
Ekonomistikone.fi-sivustolla julkaistiin tänään vastaukset kahteen uuteen kysymykseen. Toinen kysymyksistä käsittelee kestävyysvajetta. 75 prosenttia taloustieteilijöistä pitää kestävyysvajetta hyödyllisenä tapana hahmottaa julkisen sektorin tulevia menopaineita. Kuusi prosenttia vastaajista on eri mieltä.
Mikä EKONOMISTIKONE on?
Marraskuussa 2017 avanneella Ekonomistikone.fi-sivustolla 50 suomalaisekonomistia, muun muassa Bengt Holmström, Markus Jäntti, Marko Terviö ja Matti Pohjola ottaa kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin. Ekonomistikone on pysyvä, päivittyvä, akateemiseen asiantuntemukseen nojaava työkalu toimittajien, päättäjien ja taloudesta kiinnostuneiden kansalaisten käyttöön, esimerkiksi Ekonomistikoneen graafit ovat vapaasti ladattavissa ja julkaistavissa lähde mainiten.
Ekonomistikoneeseen tulee säännöllisesti lisää uusia, ajankohtaisia talouden kysymyksiä. Kysymykset esitetään Suomalaiselle ekonomistipaneelille, joka on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli. Paneeliin on kutsuttu kaikki virassa olevat suomalaiset kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit, apulaisprofessorit sekä taloustieteen tutkijat, jotka ovat RePec-julkaisutietokannan kärjessä (25 %). Lisäksi mukaan on kutsuttu neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen (PT, PTT, VATT, Etla) sekä Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston johtajat ja tutkimusjohtajat ja vastaavassa asemassa olevat. Paneelin ja sivuston esikuvana on ollut yhdysvaltalainen IGM Economic Experts Panel.
Kuka tahansa voi ehdottaa kysymystä Ekonomistikoneeseen. Paneelille esitettävät kysymykset valitsee ekonomistipaneelin raati: Mika Maliranta (pj), Essi Eerola, Markus Jäntti ja Roope Uusitalo.
Ekonomistikone.fi:n käyttäjät voivat verrata omia vastauksiaan ekonomistien vastauksiin Kansalaisen Ekonomistikoneessa. Vastaamaan pääsee ekonomistikone.fi-etusivulta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika MalirantaEkonomistipaneelin raadin puheenjohtaja tutkimusjohtaja, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, professori, Jyväskylän yliopisto
+358 50 369 80 54mika.maliranta@etla.fiHeini Larrosviestintäpäällikkö, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA
+358 40 526 97 28heini.larros@eva.fiTytti Sulanderviestintäjohtaja, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
+358 40 505 12 41tytti.sulander@etla.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Mikä EKONOMISTIKONE on?
Ekonomistikone on pysyvä, päivittyvä, akateemiseen asiantuntemukseen nojaava työkalu toimittajien, päättäjien ja taloudesta kiinnostuneiden kansalaisten käyttöön. Ekonomistikoneeseen tulee säännöllisesti lisää uusia, ajankohtaisia talouden kysymyksiä. Kysymykset esitetään Suomalaiselle ekonomistipaneelille, joka on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli.
Aloitteen ekonomistipaneelin perustamiseksi on tehnyt joukko eturivin suomalaisia taloustieteilijöitä. Paneelin teknisestä ylläpidosta vastaavat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla sekä Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA. Paneelin tarkoitusperät ovat yleishyödyllisiä, tärkeimpänä niistä taloustieteellisen tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen.
Ekonomistikone osoitteessa: www.ekonomistikone.fi
Twitterissä: @ekonomistikone
Facebookissa: @ekonomistikone
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ekonomistikone
EKONOMISTIT: VALTION RAHAPELITULOT BUDJETTIIN6.11.2019 07:00:00 EET | Tiedote
86 prosenttia taloustieteilijöistä asettaisi valtion rahapelitulot budjetissa muiden tulojen joukkoon, eikä korvamerkitsisi niitä tiettyihin kohteisiin. Vain viisi prosenttia ekonomisteista on eri mieltä. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.
EKONOMISTIT: TALOUSKASVU VOI JATKUA ILMAN ETTÄ RASITUS LUONNOLLE KASVAA2.10.2019 07:00:00 EEST | Tiedote
69 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että talouskasvu ei edellytä luonnonvarojen käytön jatkuvaa kasvua. Vain 12 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo jatkuvan talouskasvun johtavan väistämättä myös aineellisen kulutuksen ja luonnonvarojen käytön kasvuun. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.
EKONOMISTIT TORJUVAT TYÖAJAN LYHENTÄMISEN5.9.2019 07:00:00 EEST | Tiedote
70 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että työajan lyhentäminen nelipäiväiseksi seuraavan 25 vuoden aikana ei ole mahdollista ilman merkittäviä kansantaloudellisia vaikutuksia. Toista mieltä on kolme prosenttia vastanneista. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.
EKONOMISTIT: JOS TYÖLLISYYS EI KOHENE, HALLITUS VOI JOUTUA LEIKKAAMAAN7.8.2019 07:00:00 EEST | Tiedote
58 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että Antti Rinteen hallitus voi joutua leikkaamaan julkisia menoja, mikäli se ei onnistu kohottamaan työllisyyttä. Eri mieltä on 26 prosenttia vastanneista. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN ARVONLISÄVERO JAKAA EKONOMISTIEN MIELIPITEET8.5.2019 07:15:00 EEST | Tiedote
37 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että arvonlisäverotusta olisi järkevää muuttaa päästöt huomioon ottavaksi. Eri mieltä on 28 prosenttia vastanneista. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.
NOIN PUOLET EKONOMISTEISTA KATSOO SOPIMUKSETTOMAN BREXITIN KOLHIVAN SUOMEN TALOUSKASVUA3.4.2019 08:30:00 EEST | Tiedote
49 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että sopimukseton Brexit vaikuttaa merkittävästi ja kielteisesti Suomen tulevien vuosien talouskasvuun. Eri mieltä on 14 prosenttia vastanneista. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme