Ekososiaalinen ajattelutapa on tulevaisuuden työelämätaito – haku uuteen YAMK-tutkintoon on nyt käynnissä

Muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnattu koulutus antaa valmiuksia luoda ekososiaalista osaamista työyhteisöissä, eli rakentaa inhimillisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. Tutkinto lisää ymmärrystä ekososiaalisesta kehittämisestä.
– Koulutus vastaa ennakoiden siihen tarpeeseen, millaista osaamista sote-alalla tarvitaan tulevaisuudessa, Diakin sosiaalialan yliopettaja Marja Katisko avaa.
Koulutusohjelmassa painottuu teoreettisen tiedon soveltaminen käytäntöön ja ekososiaalisuuteen liittyvän työorientaation soveltaminen työelämässä. Koulutus perustuu tutkittuun tietoon globaalien ja paikallisten ilmiöiden riippuvuuksista ja esimerkiksi luontokadon ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista sote-alaan.
Koulutuksesta valmistuu osaajia esimerkiksi muutosjohtamisen tehtäviin sote-alalla.
– Opetus toteutuu joustavasti verkossa, mutta tavoitteena on yhteisöllisyyden luominen. Koska koulutus on ensimmäinen laatuaan, parhaimmillaan siellä syntyy ammattilaisten uusi, oma verkosto.
Koulutus toteutetaan yhteistyössä työelämäkumppani Mustarindan kanssa. Mustarinda on taidetta, tiedettä ja ekologisia kysymyksiä yhdistävä yhdistys.
– Mustarinda on ollut mukana tutkinnon suunnittelussa ja tuo opetukseen muun muassa monipuolisia asiantuntijaluennoitsijoita, Mustarinda-seuran toiminnanjohtaja Miina Kaartinen kertoo.
– Opiskelijat voivat tutkia opinnäytetyössään omaa organisaatiotaan ekososiaalisuuden näkökulmasta tai vaihtoehtoisesti löytää tutkittavan kohteen Mustarindan kautta. Tutkinnon tavoitteena on synnyttää uusia, tutkimukseen perustuvia työmenetelmiä, joita opiskelijat voivat ottaa käyttöön nykyisissä ja tulevissa organisaatioissaan.
Haku koulutukseen on parhaillaan käynnissä. Haku päättyy torstaina 30.3.
Tausta
Ekososiaalinen työ ja globaaliosaaminen -tutkinto on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalalla, kirkon alalla tai kolmannella sektorilla työskentelevien osaamisen syventämiseen. Koulutukseen hakeutuvalta vaaditaan esimerkiksi sairaanhoitajan, sosionomin tai yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto ja vähintään kahden vuoden työkokemus alalta. Moni tutkinnosta valmistunut päätyy esimies-, asiantuntija- tai kehittämistehtäviin.
Opetus toteutuu täysin verkossa. Opinnot on pyritty aikatauluttamaan niin, että ne ovat mahdollisia työelämässä oleville.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna PihlajamäkimarkkinointikoordinaattoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 346 5169anna.pihlajamaki@diak.fiMarja Katiskoyliopettaja, sosiaalialaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 5799marja.katisko@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin uusi toimitusjohtaja-rehtori on TtT, KL Kati Komulainen8.5.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakin uudeksi toimitusjohtaja-rehtoriksi on valittu Kati Komulainen. Hän aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2025.
Osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia Valkeassa 6.5.3.5.2025 09:08:00 EEST | Tiedote
Lämpimästi tervetuloa AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta & Kukoista- kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta lähiössä ja verkossa -hankkeiden järjestämään lopputapahtumaan Oulun kauppakeskus Valkeaan ti 6.5. klo 13–15.
Kohti uutta ammatillisuutta – Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma käynnistivät ainutlaatuisen yhteistyön2.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tukee molempien toimintaa ja tavoitteita. Diakin opiskelijoille yhteistyö tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön oman ammattitaidon vahvistamiseksi. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma saa puolestaan toimintaansa ja kehittämistyöhönsä mukaan tulevia sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan ammattilaisia.
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme