Jyväskylän yliopisto

Ekososiaalista viisautta tarvitaan kestävän elämänmuodon perustaksi – Jyväskylän yliopistolle miljoonarahoitus Euroopan Unionilta

Jaa
Ilmastonmuutoksen eteneminen ja nopeasti etenevä lajikato ovat herättäneet kasvavaa huolta. Koulutuksen avulla voimme kehittää elämänmuotoamme kestävämpään suuntaan ja löytää yhdessä uusia tapoja ongelmien selättämiseksi. Aikamme pirulliset ongelmat ovat luonteeltaan yhtä paljon sosiaalisia kuin teknisiäkin, joten koulutus on avainasemassa, kun niihin haetaan ratkaisuja. Ihmisten tulee oppia toimimaan eri tavalla kuin tähän saakka - toisin sanoen koulutuksen tulee kehittää uudenlaista kestävyysosaamista.
Syyskuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa keskustellaan koulutuksen roolista ekologisten ja yhteiskunnallisten kriisien ratkaisussa. Kuvituskuva.
Syyskuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa keskustellaan koulutuksen roolista ekologisten ja yhteiskunnallisten kriisien ratkaisussa. Kuvituskuva.

Kestävyysosaamisen kehittäminen on keskiössä myös professori Hannu L. T. Heikkisen vetämän Ekososiaalinen kestävyys ja koulutus -tiimin tutkimuksissa Koulutuksen tutkimuslaitoksessa. Monitieteisessä tiimissä on mukana kasvatustieteiden, organisaatio- ja politiikantutkimuksen, filosofian ja psykologian asiantuntijoita.

”Ratkaisun avain on oikeastaan osaamisen tuolla puolen, sen takana”, Heikkinen pohtii. ”Ensin tarvitaan ekososiaalista viisautta. Siis syvällistä ymmärrystä siitä, miten ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat kietoutuvat yhteen. Vasta sitten niitä voi ratkaista.”

Heikkinen johtaa Jyväskylän yliopiston osuutta kansainvälisessä hankkeessa, jossa pyritään kehittämään koulutusta kestävän elämäntavan edistämiseksi. Lokakuussa alkava kansainvälinen hanke tuo Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin miljoonan euron rahoituksen Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta, joka on Euroopan tiekartta vihreään siirtymään. Hankkeen tavoitteena on myös rakentaa kestävyysosaamisen kuvaus osaksi eurooppalaista osaamisviitekehystä yhdessä koulujen, opiskelijoiden ja opettajien kanssa.

Kestävyysosaaminen on koulutuksen yhteinen tavoite

Kestävyysosaamisen merkitykseen pureudutaan myös Eettinen kestävyysosaaminen työelämä- ja korkeakoulukontekstissa (KESTO) -hankkeessa. Sen tavoitteena on vauhdittaa yhteiskunnallista kestävyysmuutosta korkeakoulujen ja yritysten välisen yhteistoiminnan avulla. Verkostoa johtaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, ja siihen kuuluvat Jyväskylän yliopiston lisäksi Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot sekä Arcada ammattikorkeakoulu.

”Ymmärrys toimintaa ohjaavista arvoista sekä avoimuus yhteiselle dialogille ovat avainasemassa”, projektitutkija Anu Virtanen esittää. ”Jyväskylässä tutkimme, voisiko sokraattinen dialogi tuoda viisasta asennetta opiskelijoiden arkeen ja tulevaan työhön.” 

Samaan suuntaan koulutusta kehitetään muuallakin Keski-Suomessa. Jyväskylän yliopiston koordinoima uusi hanke tuo yhteen useita tiedekuntia sekä maakunnan oppilaitoksia. Tavoitteena on rakentaa Keski-Suomeen jatkuvaa oppimista tukeva ja työelämälähtöinen, bio- ja kiertotalouteen sekä kokonaisvaltaisen kestävyyden ja hyvinvoinnin edistämiseen keskittyvä koulutuskokonaisuus Polkukartta.

”Ilmastonmuutos ja ympäristöongelmiin liittyvän sääntelyn lisääntyminen tulee jatkossa muuttamaan myös luonnonvarojen hyödyntämiseen perustuvaa elinkeinoelämää. Uuteen toimintaympäristöön sopeutumisessa ajantasainen ja monipuolinen koulutus on seutukunnan menestyksen ja hyvinvoinnin avain ”, sanoo koulutuskoordinaattori Mikael Puurtinen resurssiviisausyhteisö JYU.WISDOMISTA.

Koulutus ekokriisin ytimessä – Ruusupuisto tutkii ja keskustelee tiistaina 21.9.2021

Koulutuksen rooli toisiinsa kietoutuneiden ekologisten ja yhteiskunnallisten kriisien ratkaisussa puhututtaa tiistaina 21.9.2021 klo 13–14.30 Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa. Keskustelussa on mukana tunnettuja kestävän kehityksen ja ekososiaalisen viisauden asiantuntijoita, kuten kansanedustaja Bella Forsgrén, professori Janne Kotiaho, dosentti Eeva K. Kallio, professori Arto O. Salonen ja professori Veli-Matti Värri.

Tilaisuutta on mahdollista seurata verkon välityksellä tai paikan päällä Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa (max. 50 henkilöä, ennakkoilmoittautuminen verkossa). Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos ja resurssiviisausyhteisö JYU.WISDOM yhteistyössä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton kanssa. 

Tapahtuman ohjelma, ilmoittautuminen ja linkki verkkolähetyksen löytyvät verkkosivuilta: https://r.jyu.fi/rtk-koulutus-ekokriisin-ytimessa

Lisätietoja:

professori Hannu L. T. Heikkinen, hannu.l.t.heikkinen@jyu.fi 050 3421346

dosentti Eeva K. Kallio eeva.k.kallio@jyu.fi 040 8054254

dosentti Terhi Nokkala, terhi.nokkala@jyu.fi 040 8054270

projektitutkija Anu Virtanen anu.s.virtanen@jyu.fi 050 3580029

koulutuskoordinaattori Mikael Puurtinen, mikael.puurtinen@jyu.fi 050 3758975

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Syyskuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa keskustellaan koulutuksen roolista ekologisten ja yhteiskunnallisten kriisien ratkaisussa. Kuvituskuva.
Syyskuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa keskustellaan koulutuksen roolista ekologisten ja yhteiskunnallisten kriisien ratkaisussa. Kuvituskuva.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye