EKP tutkii digitaalisen euron mahdollisuutta

Euroopan keskuspankin tiedote 2.10.2020
- Digitaalista keskuspankkirahaa käsittelevä asiantuntijaryhmä on julkaissut raporttinsa.
- Eurojärjestelmä valmistautuu mahdolliseen digitaalisen euron käyttöönottoon.
- Aiheesta järjestetään julkinen kuuleminen, ja kokeiluvaihe käynnistetään pian.
Euroopan keskuspankki (EKP) on tänään julkaissut digitaalista keskuspankkirahaa käsittelevän asiantuntijaryhmän raportin, jossa tarkastellaan mahdollisuutta ottaa käyttöön digitaalinen euro. EKP:n neuvosto hyväksyi raportin 23.9.2020.
Digitaalinen euro olisi kuin setelien sähköinen muoto, jolla ihmiset ja yritykset voisivat suorittaa maksuja nopeasti, helposti ja turvallisesti. Sitä käytettäisiin käteisen rinnalla. Eurojärjestelmä aikoo joka tapauksessa jatkaa käteisrahan liikkeeseenlaskua.
”Euro kuuluu eurooppalaisille, ja meidän tehtävämme on pitää siitä huolta”, sanoo EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde. ”Eurooppalaiset maksavat, säästävät ja sijoittavat nykyisin yhä enemmän digitaalisesti. Me varmistamme, että rahaan voi luottaa. Euron pitää toimia myös digitaalisella aikakaudella. Meillä täytyy tarvittaessa olla valmiudet ottaa käyttöön digitaalinen euro.”
Joukko asiantuntijoita EKP:stä ja 19:stä euroalueen kansallisesta keskuspankista on tutkinut mahdollisia kehityskulkuja, jotka voisivat edellyttää digitaalisen euron käyttöönottoa. Ryhmä piti mahdollisina esimerkiksi seuraavanlaisia skenaarioita: sähköisen maksamisen suuri suosio euroalueella edellyttää riskittömän digitaalisen maksuvälineen luomista, käteismaksaminen vähenee euroalueella merkittävästi, yksityisen sektorin maailmanlaajuisesti käyttöön ottamat digitaaliset maksuvälineet aiheuttavat sääntelyongelmia ja uhkaavat rahoitusvakautta ja kuluttajansuojaa, tai keskuspankkien liikkeeseen laskemia digitaalisia rahoja alkaa olla yleisesti käytössä euroalueen ulkopuolella.
”Tekninen kehitys ja uudet keksinnöt muuttavat kulutustottumuksia, työskentelytapoja ja kanssakäymistä”, sanoo asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, EKP:n johtokunnan jäsen Fabio Panetta. ”Digitaalisen euron käyttöönotto palvelisi Euroopan innovaatiotavoitteita. Se myös tukisi Euroopan rahoitustalouden riippumattomuutta ja euron kansainvälistä asemaa.”
Euro pysyisi digitaalisenakin kaikkien käytössä yleisesti hyväksyttynä, helppona, riskittömänä ja luotettavana maksuvälineenä. Digitaalisuus on haaste, mutta oikeanlaisilla strategioilla ja hyvällä suunnittelulla eurojärjestelmä pystyy vastaamaan siihen.
EKP:n neuvosto ei ole vielä tehnyt päätöksiä digitaalisen euron käyttöönotosta.
Ensin kuullaan kansalaisten, tutkijoiden, rahoitussektorin toimijoiden ja viranomaisten näkemyksiä ja kartoitetaan näiden tarpeita, toiveita ja mahdollisia huolia digieuron käyttöönoton suhteen. Julkinen kuuleminen alkaa 12.10.2020, ja sen aikana käynnistetään myös ensimmäisiä kokeiluja, vaikka päätöksiä käyttöönotosta ei vielä ole tehty.
Huom.
- Raportti on luettavissa EKP:n verkkosivuilla.
- Digitaalisella eurolla on myös oma teemasivu.
Euroopan keskuspankki
Viestinnän pääosasto
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Saksa
Puhelinnumero: +49 69 1344 7455, sähköposti: media@ecb.europa.eu
internet: www.ecb.europa.eu
Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki
En inhemsk lösning för omedelbara betalningar skulle öka funktionssäkerheten och konsumenternas valfrihet8.5.2025 11:30:00 EEST | Pressmeddelande
Finländarna måste ha tillgång till förmånliga, mångsidiga och tillförlitliga betalningssätt som fungerar säkert också under exceptionella omständigheter. En lösning för omedelbara betalningar som baserar sig på kontoöverföringar i real tid skulle öka vår förmåga att hantera systemen för betalning och erbjuda konsumenterna ett välkommet alternativ.
Kotimainen pikamaksamisen ratkaisu lisäisi toimintavarmuutta ja kuluttajien valinnanvapautta8.5.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaisilla tulee olla käytössään edullisia, monipuolisia ja luotettavia maksutapoja, jotka toimivat turvallisesti myös poikkeustilanteissa. Reaaliaikaisiin tilisiirtoihin perustuva pikamaksuratkaisu lisäisi kykyämme hallita maksamisessa käytettyjä järjestelmiä ja tarjoaisi kuluttajille tervetulleen vaihtoehdon.
A Finnish instant payment solution would improve resilience and consumer choice8.5.2025 11:30:00 EEST | Press release
People must have access in Finland to inexpensive, versatile and reliable methods of payment and these must function securely even in exceptional situations. An instant payment solution based on real-time credit transfers would enhance our ability to govern the systems used in making payments and would offer consumers greater choice.
Inlåningen från hushållen ökar8.5.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Vid utgången av mars 2025 var inlåningen från de finländska hushållen (112,1 miljarder euro) 3 miljarder euro större än vid motsvarande tid för ett år sedan. Inlåningen har senast varit större 2022. I juli 2022 var inlåningen den största genom tiderna, dvs. nära 114 miljarder euro. Vid utgången av mars 2025 var 68,4 miljarder euro av inlåningen från hushållen inlåning över natten[1], 14,9 miljarder euro tidsbunden inlåning och 28,8 miljarder euro placeringsdepositioner[2].
Kotitalouksien talletuskanta kasvussa8.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maaliskuun 2025 lopussa suomalaisten kotitalouksien talletuskanta (112,1 mrd. euroa) oli 3 mrd. euroa suurempi kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Talletuskanta oli viimeksi suurempi vuonna 2022. Vuoden 2022 heinäkuussa se oli kaikkien aikojen suurin eli lähes 114 mrd. euroa. Maaliskuun 2025 lopussa kotitalouksien talletuksista 68,4 mrd. euroa oli yön yli -talletuksia[1], 14,9 mrd. euroa määräaikaistalletuksia ja 28,8 mrd. euroa sijoitustalletuksia[2].
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme