EKP tutkii digitaalisen euron mahdollisuutta

Euroopan keskuspankin tiedote 2.10.2020
- Digitaalista keskuspankkirahaa käsittelevä asiantuntijaryhmä on julkaissut raporttinsa.
- Eurojärjestelmä valmistautuu mahdolliseen digitaalisen euron käyttöönottoon.
- Aiheesta järjestetään julkinen kuuleminen, ja kokeiluvaihe käynnistetään pian.
Euroopan keskuspankki (EKP) on tänään julkaissut digitaalista keskuspankkirahaa käsittelevän asiantuntijaryhmän raportin, jossa tarkastellaan mahdollisuutta ottaa käyttöön digitaalinen euro. EKP:n neuvosto hyväksyi raportin 23.9.2020.
Digitaalinen euro olisi kuin setelien sähköinen muoto, jolla ihmiset ja yritykset voisivat suorittaa maksuja nopeasti, helposti ja turvallisesti. Sitä käytettäisiin käteisen rinnalla. Eurojärjestelmä aikoo joka tapauksessa jatkaa käteisrahan liikkeeseenlaskua.
”Euro kuuluu eurooppalaisille, ja meidän tehtävämme on pitää siitä huolta”, sanoo EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde. ”Eurooppalaiset maksavat, säästävät ja sijoittavat nykyisin yhä enemmän digitaalisesti. Me varmistamme, että rahaan voi luottaa. Euron pitää toimia myös digitaalisella aikakaudella. Meillä täytyy tarvittaessa olla valmiudet ottaa käyttöön digitaalinen euro.”
Joukko asiantuntijoita EKP:stä ja 19:stä euroalueen kansallisesta keskuspankista on tutkinut mahdollisia kehityskulkuja, jotka voisivat edellyttää digitaalisen euron käyttöönottoa. Ryhmä piti mahdollisina esimerkiksi seuraavanlaisia skenaarioita: sähköisen maksamisen suuri suosio euroalueella edellyttää riskittömän digitaalisen maksuvälineen luomista, käteismaksaminen vähenee euroalueella merkittävästi, yksityisen sektorin maailmanlaajuisesti käyttöön ottamat digitaaliset maksuvälineet aiheuttavat sääntelyongelmia ja uhkaavat rahoitusvakautta ja kuluttajansuojaa, tai keskuspankkien liikkeeseen laskemia digitaalisia rahoja alkaa olla yleisesti käytössä euroalueen ulkopuolella.
”Tekninen kehitys ja uudet keksinnöt muuttavat kulutustottumuksia, työskentelytapoja ja kanssakäymistä”, sanoo asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, EKP:n johtokunnan jäsen Fabio Panetta. ”Digitaalisen euron käyttöönotto palvelisi Euroopan innovaatiotavoitteita. Se myös tukisi Euroopan rahoitustalouden riippumattomuutta ja euron kansainvälistä asemaa.”
Euro pysyisi digitaalisenakin kaikkien käytössä yleisesti hyväksyttynä, helppona, riskittömänä ja luotettavana maksuvälineenä. Digitaalisuus on haaste, mutta oikeanlaisilla strategioilla ja hyvällä suunnittelulla eurojärjestelmä pystyy vastaamaan siihen.
EKP:n neuvosto ei ole vielä tehnyt päätöksiä digitaalisen euron käyttöönotosta.
Ensin kuullaan kansalaisten, tutkijoiden, rahoitussektorin toimijoiden ja viranomaisten näkemyksiä ja kartoitetaan näiden tarpeita, toiveita ja mahdollisia huolia digieuron käyttöönoton suhteen. Julkinen kuuleminen alkaa 12.10.2020, ja sen aikana käynnistetään myös ensimmäisiä kokeiluja, vaikka päätöksiä käyttöönotosta ei vielä ole tehty.
Huom.
- Raportti on luettavissa EKP:n verkkosivuilla.
- Digitaalisella eurolla on myös oma teemasivu.
Euroopan keskuspankki
Viestinnän pääosasto
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Saksa
Puhelinnumero: +49 69 1344 7455, sähköposti: media@ecb.europa.eu
internet: www.ecb.europa.eu
Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki
Marja Nykänen utnämnd till medordförande i Finansiella stabilitetsrådets regionala konsultativa grupp för Europa1.7.2025 17:00:00 EEST | Pressmeddelande
Utnämningen stärker Finlands aktiva roll som främjare av global finansiell stabilitet.
Marja Nykänen nimitetty kansainvälisen rahoitusvakausneuvoston Euroopan alueellisen ryhmän toiseksi puheenjohtajaksi1.7.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Nimitys vahvistaa Suomen aktiivista roolia kansainvälisen rahoitusvakauden edistäjänä.
Marja Nykänen appointed as Co-Chair of Financial Stability Board’s Regional Consultative Group for Europe1.7.2025 17:00:00 EEST | Press release
This appointment reinforces Finland’s active role in fostering international financial stability.
Hushållen har mycket konsumtionskrediter – tillväxttakten har mattats av1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
I maj 2025 uppgick det utestående beloppet av konsumtionskrediter som banker med verksamhet i Finland beviljat hushåll till 17,6 miljarder euro och utlåningen minskade med −0,7 % från året innan. Minskningen i det utestående beloppet av konsumtionskrediter är en följd av att utnyttjandet av konto- och kortkrediter och utbetalningarna av konsumtionskrediter utan säkerhet har minskat. Konsumtionskrediter beviljade av banker står för 63 % av hushållens totala utestående konsumtionskrediter. I maj 2025 minskade hushållens utestående kortkrediter[1] (3,6 miljarder euro) med −1,0[2] jämfört med ett år tidigare, då de utestående kortkrediterna vid motsvarande tidpunkt året innan ökade med nästan 6 %. Vid utgången av maj var 19 % av kortkrediterna räntefri betaltidskredit och 81 % äkta kortkrediter, dvs. kortkredit med ränta. I januari–maj 2025 utbetalades från bankerna 9 % mindre sedvanliga konsumtionskrediter utan säkerhet[3] jämfört med motsvarande tidpunkt ett år tidigare. Också det utestå
Kotitalouksilla runsaasti kulutusluottoja –kasvuvauhti hidastunut1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Toukokuussa 2025 Suomessa toimivien pankkien kotitalouksille myöntämien kulutusluottojen kanta oli 17,6 mrd. euroa ja se supistui vuodentakaisesta −0,7 %. Kulutusluottokannan supistumiseen vaikuttavat tili- ja korttiluottojen vähentynyt käyttö ja vähäisemmät vakuudettomien kulutusluottojen nostomäärät. Pankkien myöntämät kulutusluotot kattavat 63 % kotitalouksien kokonaiskulutusluottokannasta. Toukokuussa 2025 kotitalouksien korttiluottokanta[1] (3,6 mrd. euroa) supistui −1,0 %[2] vuodentakaiseen verrattuna, kun vuosi sitten vastaavana aikana korttiluottokanta kasvoi lähes 6 prosentin vauhdilla. Toukokuun lopussa korttiluotoista 19 % oli korotonta maksuaikaluottoa ja 81 % pidennettyjä korttiluottoja eli korollista korttiluottoa. Tavanomaisia vakuudettomia kulutusluottoja[3] nostettiin pankeista tammi-toukokuun 2025 aikana 9 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Myös vakuudettomien kulutusluottojen kanta supistui toukokuussa. Suomessa toimivien pankkien myöntämistä kulutusluot
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme