Eläinlääkärin vinkit lemmikkisi painonhallintaan
Omistajan voi olla vaikea arvioida, onko koira tai kissa ylipainoinen. Royal Caninin eläinlääkäri antaa vinkit lemmikin painon arvioimiseen ja terveyden edistämiseen.

Yleisin syy koiran tai kissan ylipainoon on, että se saa pitkällä aikavälillä liikaa energiaa suhteessa kulutukseensa. Tämä on lemmikille terveysriski, sillä ylipainolla on usein negatiivinen vaikutus eläimen terveyteen ja elämänlaatuun.
– Monet omistajat ajattelevat, että heidän kissansa tai koiransa näyttää suloiselta hieman pyöreämpänä samoin kuin meihin vetoavat söpöt ja pulleat vauvan kasvot. Esimerkiksi kissalla kuitenkin yksikin ylimääräinen kilo voi vastata 16 ylimääräistä kiloa ihmisellä, kertoo Royal Caninin eläinlääkäri Karin Eliasson.
Mihin omistajan tulisi kiinnittää huomiota?
Koiran tai kissan ylipainon arvioimiseen on olemassa muutamia keinoja. Eläinlääkärit käyttävät indikaattoreina muun muassa vyötäröä, vatsaa ja kylkiluita. Näitä omistajakin voi tarkkailla.
– Normaalipainoisella kissalla ja koiralla on erottuva vyötärö ylhäältä katsottuna ja sivulta katsottaessa nivusia kohden nouseva vatsalinja. Ylipainon määrittämiseksi on tärkeää arvioida sekä silmämääräisesti että tunnustella käsin. Jos koirallasi tai kissallasi on pitkä turkki, on erityisen tärkeää tuntea vyötärö ja nouseva vatsan linja, Eliasson sanoo.
– Myös kylkiluita varten on keinonsa; käytä omia käsiäsi vertailukohteena. Jos koiran tai kissan kylkiluut tuntuvat nyrkissä olevan käden rystysiltä, eläin on todennäköisesti liian laiha. Jos kylkiluut sen sijaan tuntuvat samalta kuin kämmenselkäsi, se voi kertoa sopusuhtaisuudesta ja sopivasta painosta. Jos toisaalta kylkiluut tuntuvat olevan piilossa kudoksen takana, kuten sormien nivelet kämmenpuolelta tunnustellen, on se merkki siitä, että koirasi tai kissasi on ylipainoinen.
Hyvät tavat luovat perustan terveydelle – katso eläinlääkärin vinkit:
On onneksi paljon asioita, joita koiran tai kissan omistaja voi tehdä lemmikkinsä terveyden edistämiseksi. Royal Caninin eläinlääkäri listaa kolme parasta vinkkiä, joiden avulla lemmikkiään voi auttaa voimaan hyvin:
1. Punnitse ruoka ja annokset: On tärkeää, että lemmikit eivät päätä itse, kuinka paljon ruokaa ne saavat päivässä. Monet koirat ja kissat syövät liikaa, jos niille annetaan mahdollisuus syödä vapaasti.
– Kannattaa punnita aamulla päivän ruoat ja annostella ne päivän aikana. Kaikkien samassa taloudessa asuvien tulee tietää, milloin ja kuinka paljon ruokaa koiran tai kissan tulee saada, jotta sitä ei anneta liikaa. Jos koirasi tai kissasi saa herkkuja, vähennä ne mieluiten päiväannoksesta. Makupalojen on hyvä olla pieniä tai vähäkalorisia, jotta vältytään liialliselta kaloreiden saannilta, Eliasson sanoo.
2. Aktiivisuus: Kävely, leikkiminen, esteradat ja kouluttaminen ovat tärkeitä asioita koiran tai kissan hyvinvoinnin kannalta.
– Sisätiloissa eläville kissoille on hyvä yhdistää ruokinta ja aktiivisuus. Voit aktivoida kissaasi esimerkiksi piilottamalla ruokaa eri paikkoihin tai laittamalla sitä erityiseen ruokintaleluun niin, että kissan on tehtävä töitä päästäkseen käsiksi ruokaan, kertoo Eliasson.
Voit myös itse tehdä aktiivisuutta lisääviä leluja kissallesi esimerkiksi talouspaperihylsyistä tai rypistetystä paperista. Vinkkejä itsetehtäviin leluihin löytyy netistä runsaasti.
3. Anna oikeanlaista ruokaa: On tärkeää antaa ruokaa, joka sopii juuri sinun koirasi tai kissasi tarpeisiin. Lemmikkieläimellä on erilaisia tarpeita eri elämänvaiheissa, mikä on tärkeää pitää mielessä.
– Vaikuttavia tekijöitä ja relevantteja kysymyksiä ovat esimerkiksi se, minkäkokoinen koirasi on – pieni vai suuri. Entä onko koirasi tai kissasi nuori vai vanhempi, ja onko se steriloitu? Voit myös miettiä, kuinka aktiivinen lemmikkisi on, ja viettääkö se aikaa enimmäkseen sisällä vai ulkona. Onko sillä mahdollisesti herkkä vatsa tai jotain muuta, mitä sinun on ehkä otettava huomioon, Eliasson sanoo.
Ota yhteyttä eläinlääkäriin
Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos olet epävarma kissan tai koiran painosta. Siten saat ammattitaitoista neuvontaa lemmikkisi terveydestä.
---
Kuvien lähteet
Koira: iStockphoto Ryan J Lane
Kissa: iStockphoto W-ings
Karin Eliasson ja koira Sidney: Royal Canin
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
Mari Smal, Field Sales Representative VET Finland, +358 (0)40 777 8398, mari.smal@royalcanin.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Royal Canin
Royal Canin on yksi maailman johtavista korkealuokkaisten kissan- ja koiranruoan valmistajista. Yritys perustettiin 1968 Etelä-Ranskassa. Vuodesta 2002 Royal Canin on ollut osa MARS Inc. -yhtiötä ja sen tuotteita myydään yli 100 markkinalla. Royal Caninilla on pitkä kokemus ravinteikkaiden, tutkimuksiin perustuvien lemmikkien hyvinvointia tukevien ruokavalioiden kehittämisessä ja se tekee tiivistä yhteistyötä eläinlääkäreiden, kasvattajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Globaalisti yritys työllistää noin 7 800 työntekijää, joista 500 on eläinlääkäreitä ja ravitsemusasiantuntijoita.
www.royalcanin.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Royal Canin Finland
Omistajat ymmärtävät kissojaan usein väärin: Viisi vinkkiä kissan kehonkielen tulkintaan8.4.2022 11:19:30 EEST | Tiedote
Kissa on yksi yleisimmistä lemmikeistä, mutta silti ihmiset ymmärtävät niiden käytöstä usein väärin. Royal Canin antaa vinkkejä, kuinka voit ymmärtää kissoja paremmin tulkitsemalla niiden kehonkieltä. Kissoista liikkuu virheellisiä myyttejä ja vanhoja käsityksiä. - Kissat eivät ole yhtä huomionhakuisia kuin koirat ja käyttäytyvät usein itsenäisemmin. Tämän vuoksi ihmiset eivät aina ymmärrä kissojen tarpeita oikein, sanoo Anna-My Olausson, Royal Caninin kissa-asiantuntija. Ymmärrä kissan tarpeet Kissan tarpeet saatetaan ohittaa, koska sen käyttäytymisen tulkitseminen on vaikeaa. Tämän vuoksi kissa voi olla liikaa itsekseen, saada liian vähän virikkeitä, päästä liian myöhään eläinlääkäriin tai saada ikään, rotuun tai ravitsemustarpeisiin sopimatonta ruokaa. - Jos ymmärrät kissasi kehonkieltä, voit lisätä sen hyvinvointia ja samalla parantaa suhdettasi lemmikkiisi, sanoo Olausson. Kissa-asiantuntijan vinkit kissan kehonkielen lukemiseen: Tyytyväinen ja onnellinen Kun kissa voi hyvin, sen
Viisi vinkkiä koiran kanssa kuntoilemiseen15.3.2022 09:15:00 EET | Tiedote
Kun talvi kääntyy kevääksi, monen askel vetää lenkkipoluille ja muun liikunnan pariin. Eteisessä karvakuono katsoo vetoavasti silmiin, pitäisikö se ottaa mukaan? Koiransa kanssa treenaava Royal Canin Finlandin myyntipäällikkö Satu Helenius antaa parhaat vinkit yhdessä liikkumiseen.
Näin luot eläinystävällisen työpaikan7.3.2022 09:15:00 EET | Tiedote
Etätyö ja pandemia-aika ovat näkyneet myös Suomessa koirabuumina. Rajoitusten hellittäessä ja ihmisten palatessa toimistoille työnantajat pohtivatkin, toivotetaanko myös lemmikit tervetulleiksi työpaikoille. Kuusi kymmenestä amerikkalaisesta yrityksestä ilmoitti kyselyssä haluavansa tehdä toimistoelämästä joustavampaa koiranomistajille. Mahdollisuus tuoda lemmikkejä toimistoon voi olla ratkaiseva työnantajan valinnassa nuoremmille työntekijöille.
Etätyön päättyminen voi aiheuttaa lemmikille suurta stressiä2.3.2022 09:15:00 EET | Tiedote
Lukuisat koirat jäävät ensimmäistä kertaa yksin nyt, kun etätyösuositukset on purettu ja ihmiset palaavat toimistoille. Tällaiset suuret elämänmuutokset aiheuttavat lemmikillekin stressiä, johon voi löytää avun rutiineista, virikkeistä ja ruokinnasta.
Vinkit omistajalle: näin vältät lemmikin ikävät hammasongelmat26.1.2022 09:20:00 EET | Tiedote
Koiran tai kissan suun ei kuulu haista pahalle. Hammas- ja iensairaudet ovat yksi koirien ja kissojen yleisimmistä terveysongelmista, jotka pahimmillaan voivat aiheuttaa paljon kipua ja kärsimystä. Hampaiden harjaaminen ja säännölliset eläinlääkärin tekemät tarkastukset ovat tärkeimmät keinot suun terveydestä huolehtimiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme