Eläketurvakeskus (ETK)

Eläkeuudistuksen vaikutus alkaa näkyä - työurat pitenevät odotetusti

Jaa

Vuonna 1955 syntyneistä moni jatkoi työssä kolme kuukautta pitempään. Porrastettu vanhuuseläkeiän nosto lykkäsi eläkkeelle siirtymistä, mutta ei ole toistaiseksi lisännyt työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä, käy ilmi Eläketurvakeskuksen uudesta tilastosta.

Vuoden 2017 työeläkeuudistuksessa korotettiin vanhuuseläkkeen alaikärajaa, joka on jatkossa riippuvainen syntymävuodesta. Vuonna 1955 syntyneillä ikäraja nousi 63 vuoteen 3 kuukauteen. Ensimmäiset uuden ikärajan saavuttaneet jäivät viime vuonna vanhuuseläkkeelle. 

Vuonna 2018 vanhuuseläkkeelle siirtyneiden määrä putosi noin 8 000 henkilöllä edellisvuodesta. Se on pääosin seurausta vanhuuseläkkeen ikärajan noususta. Viime vuonna työeläkkeelle siirtyi lähes 70 000 henkilöä, joista vanhuuseläkkeelle siirtyneitä oli vajaat 50 000. Työeläkkeelle siirtyneiden kokonaismäärä laski 6 000 henkilöllä edellisvuodesta. 

Vuonna 1955 syntyneistä vakuutetuista jäi vuonna 2018 vanhuuseläkkeelle 35 prosenttia. Edellisvuonna vastaava luku 1954 syntyneillä oli 47 prosenttia. Muutos on merkittävä.

Samalla kun vanhuuseläkkeelle siirtyneiden määrä laski, eläkkeelle siirtyminen myös myöhentyi. Kun lisäksi työssä olleiden osuus vakuutetuista on pysynyt likimain ennallaan uuteen eläkeikään saakka, työnteko 63 vuoden iän täyttämisen jälkeen näyttää lisääntyneen.

– Vuonna 1955 syntyneet ovat jatkaneet työssä edellistä ikäluokkaa pitempään. He ovat siis jatkaneet työuraansa ainakin uudelle ikärajalle. Se on yksi eläkeuudistuksen keskeisistä tavoitteista, toteaa kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.

Ei merkittävää vaikutusta työkyvyttömyyseläkkeisiin

Ikärajamuutos ei nostanut merkittävästi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrää eläkeiän tuntumassa. Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle jäi yli tuhat henkilöä enemmän kuin edellisvuonna. Heistä vain reilut sata oli täyttänyt 63 vuotta.

– Ainakaan toistaiseksi eläkeiän nosto ei ole lisännyt merkittävästi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä lähellä vanhuuseläkeikää. Runsaan sadan henkilön määrää ei voi pitää suurena, jos sitä vertaa vanhuuseläkkeelle siirtymistä lykänneiden määrään, joita on tuhansia, arvioi Kannisto.

Kaikki vuonna 1955 syntyneet eivät täyttäneet vanhuuseläkkeen alaikärajaa vielä vuoden 2018 aikana. Siksi heti uuden ikärajan täyttämisen jälkeen eläkkeelle siirtyneiden kokonaismäärä selviää vasta myöhemmin. Samoin 63-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä tulee vielä nousemaan tässä ikäluokassa.

– Vuonna 1954 syntyneistä vanhuuseläkkeen otti heti 63 vuoden ikärajan täytettyään yli 21 000. Vuonna 1955 syntyneiden ikäluokassa vanhuuseläkkeelle siirtyneiden määrä tullee nousemaan samalle tasolle uuden ikärajan täyttyessä, arvioi Kannisto.  

Julkaisu: 
Muuttuva vanhuuseläkeikä: Ikärajamuutosten seurantatilasto 2018 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehityspäällikkö Jari Kannisto, puh. 029 411 2232, jari.kannisto(at)etk.fi

Kuvat

Lataa
62–64-vuotiaana vanhuuseläkkeelle siirtyneet 31.12.2018 mennessä
62–64-vuotiaana vanhuuseläkkeelle siirtyneet 31.12.2018 mennessä
Lataa
Vanhuuseläkkeelle siirtyneet 63-vuotiaiden ikäluokassa vuosina 2017 ja 2018
Vanhuuseläkkeelle siirtyneet 63-vuotiaiden ikäluokassa vuosina 2017 ja 2018
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme