Eläketurvakeskus (ETK)

Eläkkeellesiirtymisikä vahvassa nousussa jo toista vuotta

Jaa
Vuonna 2021 suomalaiset siirtyivät työeläkkeelle kuusi kuukautta edellisvuotta myöhemmin. Keskimäärin eläkkeelle jäätiin 62,4-vuotiaana. Puolet noususta selittyy eläkeiän nousulla ja puolet työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän yllättävän suurella laskulla.

Eläkkeelle siirtyminen on myöhentynyt poikkeuksellisen paljon kahden koronavuoden aikana. Vuonna 2020 keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä nousi 5 kuukautta. Viime vuonna nousua oli peräti 6 kuukautta eli puoli vuotta.

Vuonna 2021 suomalaisten eläkkeellesiirtymisiän odote oli 62,4 vuotta, viisi kymmenystä enemmän kuin vuonna 2020.

– Viime vuosina eläkkeellesiirtymisikä on noussut erityisesti eläkeuudistuksen ansiosta. Nyt myös uusien työkyvyttömien määrä väheni, mikä nosti eläkkeellesiirtymisikää entisestään, kertoo kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä 2000-luvun alhaisin

Puolet viime vuoden kehityksestä selittyy eläkeuudistuksessa sovitulla vanhuuseläkkeen alaikärajan korotuksella.

Toinen puoli on seurausta työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän yllättävästä laskusta. Vuonna 2021 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 17 500 henkilöä. Siirtyneiden määrä laski 1 600 henkilöä eli reilut kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä on 2000-luvun ja koko mittaushistorian alhaisin. Aika näyttää, onko hyvä kehitys pysyvää vai onko kyse vain poikkeuksellisesta korona-ajasta.

– Tuskin suomalaisten terveydentila on kohentunut näin paljon korona-aikana. Sen sijaan hoitovelka lienee kasvanut, kun poikkeusoloissa ei hakeuduta lääkäriin. On varsin todennäköistä, että työkyvyttömien määrä nousee pandemian jälkeen, arvioi Kannisto.

Ikääntyneiden työllisyysaste nousi koronasta huolimatta

Ikääntyneiden, 60–64-vuotiaiden työllisyysaste (56,9 %) nousi puoli prosenttiyksikköä vuonna 2021.

Ikääntyneiden työllisyysaste on noussut voimakkaasti 2000-luvulla. Vuosituhannen alussa luku oli puolet nykyisestä. Viime vuosina työllisyysastetta on parantanut erityisesti eläkeuudistuksessa sovittu eläkeiän nosto.

– Työurat ovat pidentyneet selvästi. Ikääntyneiden, 60–64-vuotiaiden, työllisyysaste on parantunut lähes kymmenen prosenttiyksikköä eläkeuudistuksen jälkeen. Viime vuonna se oli tilastohistorian korkein, kertoo Kannisto.

Eläkkeellesiirtymisiän odote – 62,4 vuotta

  • kuvaa keskimääräistä työeläkkeellesiirtymisikää, jos eläkealkavuus ja kuolevuus säilyvät tarkasteluvuoden tasolla
  • on väestön ikärakenteesta riippumaton ja lasketaan samalla periaatteella kuin elinaikaa mittaava elinajanodote.
  • mittaa työeläkkeellesiirtymisiän kehitystä.

Kolme faktaa työeläkkeelle siirtyneistä vuonna 2021

  • Työeläkkeelle siirtyi yhteensä 61 500 henkilöä.
  • Vanhuuseläkkeelle siirtyi 44 000 henkilöä, kasvua 2 000 henkilöä.
  • Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 17 500 henkilöä, laskua 1 600 henkilöä.

Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Jari Kannisto, puh. 029 411 2232, etunimi.sukunimi(at)etk.fi

Lue lisää aiheesta Etk.fi:n tilastosivuilta Eläkkeellesiirtymisikä työeläkejärjestelmässä ja Suomen työeläkkeensaajat.

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Työeläkkeelle siirtyneet vuosina 2012–2021
Työeläkkeelle siirtyneet vuosina 2012–2021
Lataa
Eläkepolitiikan tavoite toteutui neljä vuotta etuajassa. 

Tavoite syntyi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa vuonna 2009, ja se vahvistettiin vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. 

Erityisesti työttömyyseläkkeen lakkauttaminen ja työkyvyttömyyseläkkeiden väheneminen ovat nostaneet eläkkeellesiirtymisikää. Myös vanhuuseläkeiän nosto myöhentää eläkkeelle siirtymistä.

Korona-aikana eläkkeellesiirtymisikä on noussut poikkeuksellisesti. Kehitys saattaa hidastua tai kääntyä laskuun pandemian jälkeen.
Eläkepolitiikan tavoite toteutui neljä vuotta etuajassa. Tavoite syntyi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa vuonna 2009, ja se vahvistettiin vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Erityisesti työttömyyseläkkeen lakkauttaminen ja työkyvyttömyyseläkkeiden väheneminen ovat nostaneet eläkkeellesiirtymisikää. Myös vanhuuseläkeiän nosto myöhentää eläkkeelle siirtymistä. Korona-aikana eläkkeellesiirtymisikä on noussut poikkeuksellisesti. Kehitys saattaa hidastua tai kääntyä laskuun pandemian jälkeen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Lättföretagandet ökar snabbt – ger möjligheter till jobb, men många är i en sårbar ställning på arbetsmarknaden8.5.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Antalet lättföretagare har ökat snabbt på senare år. Samtidigt verkar lättföretagarnas profil ha förändrats: de är yngre, allt fler har utländsk bakgrund och bara grundläggande utbildning. Pensionsskyddscentralens (PSC) undersökning är den första där lättföretagarnas yrkesbanor, inkomster och pensionstillväxt under en period på flera år har studerats.

Kevytyrittäjyys nopeassa kasvussa – mahdollistaa työllistymistä, mutta moni on haavoittuvassa asemassa työmarkkinoilla8.5.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Kevytyrittäjien määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Samaan aikaan kevytyrittäjien profiili näyttää muuttuneen: he ovat entistä nuorempia, yhä useampi on ulkomaalaistaustainen ja suorittanut vain perusasteen koulutuksen. Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksessa on tarkasteltu ensi kertaa kevytyrittäjien urapolkuja, tuloja ja eläkekertymää usean vuoden ajanjaksolla.

Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Inflationen åt upp realavkastningen6.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

År 2023 var utmanande för pensionsfondernas placeringar på många håll i världen. Pensionsplacerarnas genomsnittliga realavkastning blev endast två procent. De finländska pensionsfondernas placeringar lyckades ännu sämre. Hos oss gjorde den höga inflationen att realavkastningen blev negativ, -0,2 procent i genomsnitt. De svenska pensionsfondernas realavkastning var -1,2 procent i genomsnitt.

Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Inflaatio söi suomalaisten reaalituotot6.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2023 oli haastava eri puolilla maailmaa. Eläkesijoittajien keskimääräinen reaalituotto jäi vain kahteen prosenttiin. Suomalaisten eläkerahastojen sijoitukset sujuivat sitäkin heikommin. Reaalituotto painui meillä korkean inflaation vuoksi negatiiviseksi ja oli keskimäärin -0,2 prosenttia. Ruotsalaisten eläkerahastojen reaalituotto oli keskimäärin -1,2 prosenttia.

Podcasten Eläkekomitea: Hur lyckas Finland med att integrera invandrare?2.5.2024 08:25:00 EEST | Tiedote

Kommer regeringens avoga politik att vara ett hinder för arbetsrelaterad invandring? Kommer invandrarna att rädda pensionssystemet och hurdana pensioner kan de själva vänta sig? Det diskuteras av ledande sakkunnig Katri Niskanen från arbets- och näringsministeriet, chefen för invandringsärenden Teemu Haapalehti från Esbo stad och utvecklingschef Heikki Tikanmäki från Pensionsskyddscentralen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye