Gummerus

Elämäkerta Elin Danielson-Gambogista kertoo boheemin ja omapäisen taidemaalarin vaiherikkaan tarinan

Jaa

Miksi menestynyt ja omana aikanaan laajasti tunnustusta saanut kultakauden taidemaalari Elin Danielson-Gambogi (1861–1919) tunnetaan nykyään monia aikalaisiaan huonommin? Tähän etsii vastauksia taidehistorioitsija Salla Leponiemen kirjoittama elämäkertateos Niin kauan kuin tunnen eläväni (Gummerus). Samalla piirtyy kuva itsenäisestä, kansainvälistä uraa tekevästä taidemaalarista, joka vähät välitti porvarillisen yhteiskunnan sovinnaisuussäännöistä. Intohimoisen taiteilijuuden lisäksi teos valottaa Danielson-Gambogin lapsuutta, ystävyyssuhteita ja avioliittoa, joissa oli dramaattisia käänteitä. Kirjan kuvaliitteissä on merkittävimpien teosten lisäksi valokuvia taiteilijan elämän varrelta.

Jo nuorena poikkeuksellista lahjakkuutta, ahkeruutta ja taiteelle omistautumista osoittanut Elin Danielson-Gambogi opiskeli Helsingissä ja Pariisissa, tutustui ulkoilmamaalaukseen Bretagnessa ja kuului Ahvenanmaalla toimineeseen Önningebyn taiteilijasiirtokuntaan. Hänet palkittiin uransa aikana moneen kertaan maalauksistaan. Niitä nähtiin aina Turusta ja Helsingistä Pariisin maailmannäyttelyyn ja Venetsian biennaaliin, johon hän osallistui ensimmäisenä suomalaistaiteilijana vuonna 1899. 

Kiitoksen lisäksi taiteilija kohtasi myös kritiikkiä, joka kohdistui hänen kuvaamiinsa aiheisiin – ”krapulainen neiti tupakoimassa!, sukupuoleensa – ”näitä vaimonpuolisia maalaajoita ja liialliseen itsenäisyyteen opettajana. 

Danielson-Gambogin säilynyt kirjeenvaihto on ollut Salla Leponiemelle tärkeä tietolähde. Kirjeiden kautta valottuu esimerkiksi läheinen ystävyys taiteilijatoveri Akseli Gallen-Kallelan kanssa ja intohimoinen rakkaussuhde norjalaiseen kuvanveistäjä Gustav VigelandiinAvioliittoon 13 vuotta nuoremman italialaisen Raffaello Gambogin kanssa tuli rakkauden ja läheisen työtoveruuden lisäksi muutakin – pettäminen, aviokriisi, puolison sairastuminen ja taloudellisia huolia.  

Aviokriisi ja Raffaellon sairastuminen osuivat harmillisesti hetkeen, jolloin Elinin tähti olisi voinut lähteä nousuun. Parin vuoden poissaolo taidemarkkinoilta vaikuttaa vieneen häneltä Italiassa mahdollisuuden saavuttaa vakiintunut asema. Hän ei päässyt oikealla hetkellä luomaan suhteita suosijoihin, kriitikoihin ja muihin taiteen portinvartijoihin, joiden avulla hän olisi saattanut saada näkyvyyttä ja ansaitsemansa huomion”, Salla Leponiemi kirjoittaa. 

Salla Leponiemi on koulutukseltaan taidehistorioitsija ja laulaja. Leponiemi asuu Firenzessä, haaveidensa kaupungissa, jonka hän on löytänyt varhaisrenessanssin taiteen viekoittelemana.  

Salla LeponiemiNiin kauan kuin tunnen eläväni – Taidemaalari Elin Danielson-Gambogi 
285 sivua 
myös äänikirjana, lukija EllPyhältö 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Salla Leponiemi (kuva: Stefano Mattii)
Salla Leponiemi (kuva: Stefano Mattii)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta on Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaana9.11.2021 10:30:00 EET | Tiedote

Palkitun toimittajan Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin on yleissivistävä ja käytännönläheinen tietokirja, joka kertoo konkreettisin vinkein, miten turhan kuluttamisen voisi lopettaa ja mihin omat rahat on järkevintä käyttää. Thurén avaa kirjassaan, miten hän on onnistunut muuttamaan omia kulutustapojaan, ja samalla auttaa ymmärtämään muun muassa kuluttamisen juuria, kapitalismia, kiertotaloutta ja vastuullista sijoittamista.

Diorin salaisuus on hurmaava romaani muotiluomuksista ja aikansa ahtaita rooleja rikkoneista naislentäjistä19.10.2021 08:12:00 EEST | Tiedote

Australialainen bestseller-kirjailija Natasha Lester kirjoittaa kansainvälisissä menestysromaaneissaan urheista naisista, jotka uhmaavat aikansa ahdasta naiskuvaa. Diorin salaisuus (Gummerus) on unohtumaton tarina toisen maailmansodan aikana vastarintaliikkeeseen kuuluneista naisista, ikuisesta rakkaudesta, sanoin kuvaamattomasta petoksesta ja mittaamattoman arvokkaasta muotileninkien kokoelmasta. Fiktiivisen tarinan taustalla on historiallisia tapahtumia ja henkilöitä: muotisuunnittelija Christian Dior ja hänen sisarensa, keskitysleiriltä selviytynyt vastarintataistelija Catherine Dior sekä joukko naislentäjien pioneereja.

Miten kylmyys vaikuttaa hyvinvointiimme? Kylmä kutsuu on rakkauskirje kylmille vesille ja talvelle14.10.2021 10:35:44 EEST | Tiedote

Toimittaja-tietokirjailija Tiina Torpan Kylmä kutsuu – Hyvinvointia talvesta (Gummerus) kertoo kylmävesiuinnin, hiihdon ja muiden talvilajien sekä viileyden vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Samalla kirja ylistää Suomen ilmastoa ja luontoa. Suomi on Torpan mukaan maailman paras kylmävesiuinnin ja talvilajilajien maa, mutta mitä voimme tehdä, jotta nykyisenkaltainen talvi säilyy? Kirja ilmestyy 18.10.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme