Gummerus

Elämäkerta Elin Danielson-Gambogista kertoo boheemin ja omapäisen taidemaalarin vaiherikkaan tarinan

Jaa
Miksi menestynyt ja omana aikanaan laajasti tunnustusta saanut kultakauden taidemaalari Elin Danielson-Gambogi (1861–1919) tunnetaan nykyään monia aikalaisiaan huonommin? Tähän etsii vastauksia taidehistorioitsija Salla Leponiemen kirjoittama elämäkertateos Niin kauan kuin tunnen eläväni (Gummerus). Samalla piirtyy kuva itsenäisestä, kansainvälistä uraa tekevästä taidemaalarista, joka vähät välitti porvarillisen yhteiskunnan sovinnaisuussäännöistä. Intohimoisen taiteilijuuden lisäksi teos valottaa Danielson-Gambogin lapsuutta, ystävyyssuhteita ja avioliittoa, joissa oli dramaattisia käänteitä. Kirjan kuvaliitteissä on merkittävimpien teosten lisäksi valokuvia taiteilijan elämän varrelta.

Jo nuorena poikkeuksellista lahjakkuutta, ahkeruutta ja taiteelle omistautumista osoittanut Elin Danielson-Gambogi opiskeli Helsingissä ja Pariisissa, tutustui ulkoilmamaalaukseen Bretagnessa ja kuului Ahvenanmaalla toimineeseen Önningebyn taiteilijasiirtokuntaan. Hänet palkittiin uransa aikana moneen kertaan maalauksistaan. Niitä nähtiin aina Turusta ja Helsingistä Pariisin maailmannäyttelyyn ja Venetsian biennaaliin, johon hän osallistui ensimmäisenä suomalaistaiteilijana vuonna 1899. 

Kiitoksen lisäksi taiteilija kohtasi myös kritiikkiä, joka kohdistui hänen kuvaamiinsa aiheisiin – ”krapulainen neiti tupakoimassa!, sukupuoleensa – ”näitä vaimonpuolisia maalaajoita ja liialliseen itsenäisyyteen opettajana. 

Danielson-Gambogin säilynyt kirjeenvaihto on ollut Salla Leponiemelle tärkeä tietolähde. Kirjeiden kautta valottuu esimerkiksi läheinen ystävyys taiteilijatoveri Akseli Gallen-Kallelan kanssa ja intohimoinen rakkaussuhde norjalaiseen kuvanveistäjä Gustav VigelandiinAvioliittoon 13 vuotta nuoremman italialaisen Raffaello Gambogin kanssa tuli rakkauden ja läheisen työtoveruuden lisäksi muutakin – pettäminen, aviokriisi, puolison sairastuminen ja taloudellisia huolia.  

Aviokriisi ja Raffaellon sairastuminen osuivat harmillisesti hetkeen, jolloin Elinin tähti olisi voinut lähteä nousuun. Parin vuoden poissaolo taidemarkkinoilta vaikuttaa vieneen häneltä Italiassa mahdollisuuden saavuttaa vakiintunut asema. Hän ei päässyt oikealla hetkellä luomaan suhteita suosijoihin, kriitikoihin ja muihin taiteen portinvartijoihin, joiden avulla hän olisi saattanut saada näkyvyyttä ja ansaitsemansa huomion”, Salla Leponiemi kirjoittaa. 

Salla Leponiemi on koulutukseltaan taidehistorioitsija ja laulaja. Leponiemi asuu Firenzessä, haaveidensa kaupungissa, jonka hän on löytänyt varhaisrenessanssin taiteen viekoittelemana.  

Salla LeponiemiNiin kauan kuin tunnen eläväni – Taidemaalari Elin Danielson-Gambogi 
285 sivua 
myös äänikirjana, lukija EllPyhältö 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Salla Leponiemi (kuva: Stefano Mattii)
Salla Leponiemi (kuva: Stefano Mattii)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Palkitun Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -dekkareita on myyty jo yli 100 000 kappaletta – Taivaankartano ilmestyy suomeksi 12.6.30.5.2023 09:17:26 EEST | Tiedote

Nopeasti bestseller-dekkaristiksi nousseen Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan kahta ensimmäistä osaa on myyty yhteensä jo yli 100 000 kappaletta ruotsiksi ja suomeksi. Kjellsdotterin viime vuonna ilmestynyt läpimurtoteos Kivipuiston tyttö (Gummerus) palkittiin Suurella äänikirjapalkinnolla Storytel Awards -gaalassa vuoden 2022 parhaana jännityskirjana. Kjellsdotterille on myös myönnetty Österbottens svenska kulturfondin palkinto Pohjanmaan tunnetuksi tekemisestä. Murhia Pohjanmaalla -sarjan toinen osa Taivaankartano (Gummerus) ilmestyy suomeksi 12.6.

Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta on rohkea visio maailmasta, jossa vallitsee hyvän kierre22.5.2023 10:31:30 EEST | Tiedote

Kiertotalous on paras ja ehkä ainoa mahdollisuutemme elää nykyistä parempaa elämää rajallisten resurssien maapallolla, huomauttaa Pasi Nokelaisen uutuustietokirja Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta (Gummerus). Nokelaisella on hyviä uutisia: Kuluttamista ei tarvitse lopettaa, kun tavaroita käytetään palveluna omistamisen sijaan.

Ennakkotiedote: Kuinka suomalaisjuristi selviää vauva-arjesta Japanissa vailla kielitaitoa ja verkostoja? Kimono kireällä ilmestyy 7.6.12.5.2023 10:26:50 EEST | Tiedote

Anu Aspiala lähti vastasyntyneen esikoisensa kanssa vuodeksi Sapporoon puolisonsa työn vuoksi ja monien hulvattomien ja opettavaisten sattumusten kautta perehtyi äidin, lapsen ja perheen rooliin japanilaisessa kulttuurissa. Kimono kireällä – Kuinka selvisin vauvavuodesta Japanissa (Gummerus) vie keskelle teeseremoniaa huutavan vauvan kanssa, salakuvaamisen kohteeksi joutumista kauppareissulla ja ihmettelemään rokotuskäytäntöjä paikallisessa neuvolassa.

Nimitysuutinen: Aleksi Pöyry Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden ja digitaalisten kirjojen kustantajaksi11.5.2023 11:14:31 EEST | Tiedote

Kustannusalalla vuodesta 2008 työskennellyt Aleksi Pöyry aloittaa Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden ja digitaalisten kirjojen kustantajana sekä johtoryhmän jäsenenä 7.8.2023. Pöyry siirtyy Gummerukselle Storytelistä, missä hän on toiminut Pohjoismaiden Storytel Original -äänikirjatuotannoista vastaavana kustannuspäällikkönä. Ennen Storyteliä Pöyry työskenteli kustannuspäällikkönä Otavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme