Elävän perinnön lähettiläät nostavat esille kulttuuriperinnön moninaisuutta – Museoviraston vetämään hankkeeseen etsitään nyt seitsemää kulttuurisesti eritaustaista henkilöä

Museoviraston koordinoiman hankkeen myötä tehdään näkyväksi monista kulttuuritaustoista tulevien kulttuuriperintöä Elävän perinnön wikiluettelosisällöin. Wikiluetteloon on vuodesta 2016 kerätty esimerkkejä Suomessa näkyvistä perinteistä, ja nyt alustalla on jo yli 200 artikkelia 250 yhteisöstä eri puolelta Suomea. Wikiluettelossa verkossa vieraili yli 100 000 ihmistä 150 maasta vuonna 2021.
”Luettelosta löytyvät esimerkiksi Suomen romanien lauluperinne sekä afrikkalainen musiikki ja tanssi Suomessa. Koska esimerkkejä on luettelossa vielä kovin vähän, halusimme käynnistää konkreettisen hankkeen moninaisuuden esille saamiseksi”, kertoo erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta.
Syksyllä 2022 käynnistyvään hankkeeseen valitaan nyt järjestettävän avoimen haun kautta seitsemän henkilöä kulttuurisesti erilaisista taustoista elävän perinnön lähettiläiksi. Hakuaikaa on 5.9.2022 asti. Valitut henkilöt osallistuvat Museoviraston työpajaan, jossa opitaan lisää elävästä perinnöstä. Tämän jälkeen lähettiläät aloittavat työskentelyn heille tutuissa yhteisöissä. Työpajojen lopputuloksena syntyy uusia artikkeleita wikiluetteloon useilla eri kielillä.
”Suomi on aina ollut pieneen kokoonsa nähden kulttuurisesti hyvin moninainen maa. Meillä on omat kansalliset vähemmistömme, ja sen lisäksi tänne on tultu kaikkialta ja täältä on lähdetty maailmalle. On tärkeää, että tätä tosiasiaa tehdään aktiivisesti näkyväksi myös julkisissa instituutioissa, sillä näkyväksi tekeminen, kuulumisen kokemukset ja mahdollisuus samastua tuottavat aitoa yhdenvertaisuutta”, Taiteen edistämiskeskus Taiken kulttuurisen moninaisuuden taideasiantuntija Koko Hubara sanoo.
Elävä perintö eli aineeton kulttuuriperintö tarkoittaa käytäntöjä, ilmaisuja, tietoja ja taitoja, jotka yhteisöt tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään. Se voi olla esimerkiksi esittävää taidetta, käsityötaitoja, suullista perinnettä, juhlaperinteitä tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja, taitoja ja käytäntöjä. Elävän perinnön wikiluetteloa kerätään osana Unescon sopimusta. Wikiluettelosta on mahdollista hakea määräajoin Elävän perinnön kansalliseen wikiluetteloon.
Elävän perinnön verkkosivu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, p. 0295 33 6017
Koko Hubara, kulttuurisen moninaisuuden taideasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus, koko.hubara@taike.fi, p. 0295 330 710
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme