Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimialaHelsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Elektronisk anmälan till förskoleundervisningen och skolan lyckades bra via Asti-tjänsten

Jaa

Fostrans- och utbildningssektorn vid Helsingfors stad utvecklar sina digitala tjänster. Våren 2022 anvisades vårdnadshavare i Helsingfors en förskoleplats för sina barn via Asti-tjänsten. Även vårdnadshavarna till barn som börjar grundskolan i Helsingfors hade möjlighet att anmäla barnet till närskolan elektroniskt. Vårdnadshavare gav utmärk respons på båda tjänsterna.

I år anvisades barns förskoleplatser till vårdnadshavarna för första gång via Asti-tjänsten.

– Under de tidigare åren testade vi textmeddelandetjänsten och fick erfarenhet av att erbjuda vårdnadshavare förskoleplatser utan någon separat ansökan. På grund av den positiva responsen gjorde vi detta till en permanent verksamhetsmodell i Asti-tjänsten, berättar sektordirektör Satu Järvenkallas.

Sammanlagt 4 396 vårdnadshavare till barn inom den kommunala småbarnspedagogiken anvisades en förskoleplats. Av dessa tog 89 procent emot den erbjudna förskoleplatsen.

Asti-tjänsten och Suomi.fi-meddelandena fungerade bra i början av året även i fråga om anmälning av barn till årskurs 1 i den egna närskolan. Detta var den andra gången då vårdnadshavare hade möjlighet att göra anmälan via Asti-tjänsten. I år använde 4 250 vårdnadshavare av totalt 6 400 vårdnadshavare möjligheten.

”Kan det vara så lätt?”

Vårdnadshavarna hade möjlighet att ge respons om Asti-tjänsten i samband med anmälan. Av vårdnadshavarna som tog emot en förskoleplats var 87 procent antingen nöjda eller mycket nöjda med Asti-tjänsten. ”Kan det vara så lätt”, konstaterade en vårdnadshavare.

Vårdnadshavare gav också respons om anmälning av barn till närskolan, och 70 procent av dem berättade att de är antingen nöjda eller mycket nöjda.

– Vi kan säga att resultaten är utmärkta. Vi ville underlätta anmälan till förskoleundervisningen och skolan och lyckades med det. Dessa erfarenheter uppmuntrar oss till att fortsätta utvecklingen av digitala tjänster, säger Järvenkallas.

Asti-tjänsten är en ny digital ärendehanteringstjänst inom fostrans- och utbildningssektorn vid Helsingfors stad. Inom sektorn skapas för tillfället en datasystemhelhet och även andra nya digitala tjänster som Asti.

Utvecklingen av tjänster baserar sig på Helsingfors stads strategi och program för digitalisering. Målet är att ha fungerande digitala tjänster samt att göra kontakten och ärendehanteringen med staden tydligare och enhetligare. Digitala tjänster görs tillgängliga för hela studietiden, dvs. från småbarnspedagogiken till andra stadiet.

Mer information:

Sektordirektör Satu Järvenkallas, tfn (09) 310 86200, satu.jarvenkallas@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, den finska yrkesutbildningen och den fria bildningen i Helsingfors. Sektorn består av fyra servicehelheter: småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasie- och yreksutbildning och fritt bildningsarbete samt svenska tjänster. Till sektorn hör dessutom förvaltningsenheter.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Resultaten från den gemensamma ansökan publiceras – stadens gymnasier och Stadin AO populära16.6.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

I vårens gemensamma ansökan fick 3 185 studerande en studieplats på något av Helsingfors stads 14 gymnasier och 2 217 studerande en studieplats på det finska yrkes- och vuxeninstitutet Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO). Namnen på de nya studerande som har antagits till stadens gymnasier och Stadin AO i den gemensamma ansökan publiceras idag den 16 juni.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme