Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailu etenee − kilpailuehdotukset kommentoitavina 4. huhtikuuta asti

Jaa

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun ehdotukset ovat valmiit. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua kilpailuehdotuksiin ja kommentoida niitä Kerro kantasi -palvelussa 4.4.2021 asti. Saatuja kommentteja hyödynnetään kilpailun tuomaroinnissa.

Elielinaukio ja Asema-aukio ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen / Lentokuva Vallas
Elielinaukio ja Asema-aukio ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen / Lentokuva Vallas

Elielinaukion ja Asema-aukion alueen uudistushanke on osa laajempaa Helsingin keskustan ja rautatieaseman ympäristön kehittämistä. Alueen kehittämisellä vahvistetaan keskustan asemaa houkuttelevana elinkeinoelämän keskuksena ja Suomen merkittävänä työpaikka-alueena, jossa ihmiset kohtaavat ja viettävät aikaa. Osana tätä kehitystä Elielinaukion ja Asema-aukion alueesta halutaan luoda viihtyisä, elävä ja palveluiltaan monipuolinen osa kävelykeskustaa. Uudistushanke parantaa Elielinaukion ja Asema-aukion ympäristön toimivuutta merkittävästi erityisesti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta.

Arkkitehtuurikilpailuun kutsuttiin esikarsinnan kautta joukko kansainvälisiä suunnitteluryhmiä. Kutsumuotoiseen kilpailuun päädyttiin suunnittelukohteen merkittävyyden vuoksi ja riittävän korkeatasoisten ehdotusten varmistamiseksi. Suunnitteluryhmien valinnassa huomioitiin myös kansainvälisen ja kotimaisen osaamisen tasapaino.

Tuomaroinnissa painottuu kaupunkitilallinen laatu, toiminnallisuus ja toteutettavuus

Kilpailuehdotuksia voi kommentoida 4.4.2021 asti Kerro kantasi -palvelussa osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/elielinaukionkilpailu. Saadut kommentit otetaan huomioon kilpailun tuomaroinnissa.

Kilpailuehdotuksia arvioidaan kaupunkitilallisen laadun, toiminnallisuuden ja toteutettavuuden suhteen. Uudisrakentamisessa tulee huomioida alueen arvokas historiallinen luonne, ja rakentamisen tulee sopeutua korkeusasemiltaan ympäröivään rakennuskantaan.

Alueen suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa marraskuussa 2020. Tavoitteena on laatia alueen uusi asemakaava kilpailun voittaneen suunnitteluratkaisun pohjalta.  Voittanutta kilpailuehdotusta voidaan kehittää hankkeen edetessä muun muassa huomioimalla yleisöpalautteissa esiin tuodut ideat.

Mahdollinen toinen vaihe käynnistyisi kesällä 2021

Jos voittajaa ei voida valita ensimmäisen vaiheen perusteella, käynnistetään kilpailun toinen vaihe jatkoon valittujen ehdotusten kesken. Toiseen vaiheeseen valituilla kilpailuryhmillä on mahdollisuus jatkokehittää ehdotuksiaan. Mahdollinen toinen vaihe käynnistyisi arviolta heinä-elokuussa 2021.

Kilpailun järjestävät Elielinaukion kehitys Oy yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Kokonaan suomalaisen Elielinaukion kehitysyhtiön muodostavat alueen kiinteistönomistajat Ilmarinen, OP-Vuokratuotto, VR, SOK, Exilion Real Estate sekä kiinteistökehittämiseen ja -sijoittamiseen erikoistunut Evata Partners.

Kilpailua voi seurata verkkosivulla uusieliel.fi, jonne päivitetään tietoa suunnittelun etenemisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perttu Pulkka
johtava arkkitehti
Helsingin kaupunki
p. 09 310 37465
perttu.pulkka@hel.fi

Vesa Olkkola
Elielinaukion kehitys Oy
p. 040 544 23 21
vesa.olkkola@kimvestor.fi

Kuvat

Elielinaukio ja Asema-aukio ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen / Lentokuva Vallas
Elielinaukio ja Asema-aukio ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen / Lentokuva Vallas
Lataa
Albero
Albero
Lataa
Eliel
Eliel
Lataa
Elielinsaaristo
Elielinsaaristo
Lataa
KLYYGA
KLYYGA
Lataa
PLATTA
PLATTA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uuden oppaan avulla kohti kestävämpää lähivirkistysmatkailua Helsingin saaristossa9.4.2021 09:46:36 EEST | Tiedote

Ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet lähiluonnon ja lähiluontomatkailun yhä tiiviimmäksi osaksi arkeansa. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät yhä vastuullisempaa otetta ja kestävää virkistyskäyttöä tukevaa toimintaa niin kehittäjiltä kuin kävijöiltäkin. Uusi opas ja siihen liittyvä työkalu antavat käytännön keinoja kaupunkien lähellä sijaitsevien saarten kehittämiseen.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 8.4.20218.4.2021 17:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 8.4.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.4.2021.

Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille8.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu, joka mahdollistaa miellyttävän luontoretkeilyn kaupungin luontokohteissa. Palvelua kokeillaan kolmella pilottihuussilla eri tyyppisissä kohteissa. Ensimmäinen Helsinki-huussi rakennetaan Vanhankaupungin Pornaistenniemelle. Suunnitelmissa on, että huusseja rakennettaisiin jatkossa kaikkien suosittujen luontokohteiden yhteyteen osana muita luontopalveluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme