Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Elielinaukion ja Asema-aukion kehittämiseksi järjestetään kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu – hanke on osa laajempaa Rautatieaseman seudun kehittämistä

Jaa

Elielinaukion ja Asema-aukion alueen kehittämiseksi järjestetään kansainvälinen kutsumuotoinen arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun on tarkoitus käynnistyä marraskuussa. Tavoitteena on, että kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta valmistellaan alueen asemakaavan muutos. Alueen suunnittelun pohjaksi laaditaan suunnitteluperiaatteet, jonka luonnos on nyt nähtävillä.

Elielinaukion ja Asema-aukion alue ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen /Lentokuva Vallas Oy.
Elielinaukion ja Asema-aukion alue ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen /Lentokuva Vallas Oy.

Tavoitteena selkeämpi, turvallisempi ja viihtyisämpi kokonaisuus

Helsingin rautatieaseman seutu uudistuu. Osana tätä muutosta Elielinaukion ja Asema-aukion alueesta halutaan luoda moderni, viihtyisä ja elävä osa kävelykeskustaa. Hanke on osa suurempaa rautatieaseman seutua uudistavaa kokonaisuutta.

Elielinaukiota tutkitaan toimitilarakentamisen alueena ympäristöön sovittaen. Alueen arvokas historiallinen luonne huomioidaan alueen kehittämisessä ja uudisrakentamisen tulee sopeutua korkeusasemiltaan ympäröivään rakennuskantaan. Alueelle tehtävä uudisrakentaminen voi olla liike-, toimi-, palvelu- ja kulttuuritilaa. Asema-aukiolle suunnitellaan rakentamista siten, että se hahmottuu jatkossakin aukiona. Alueen rakentaminen on pääasiassa toimitilaa.

Arkkitehtuurikilpailulla halutaan löytää suunnitteluratkaisu, joka ottaa huomioon alueen erityispiirteet ja arvokkaan ympäristön tarjoten laadukkaita katu- ja aukiotilaratkaisuja kaupunkilaisten ja raideliikenteen matkustajien käyttöön. Alueesta tulee aiempaa turvallisempi ja houkuttelevampi, koska läpiajoliikennettä ja pysäköintiajoa selkiytetään. Hanke parantaa alueen toimivuutta merkittävästi erityisesti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta. Samalla tutkitaan alueen maanalaisten tilojen laajentamista ja maanalaisten tilojen ja maanpäällisten jalankulkumaailman yhteyksien parantamista. Kaivokadulla alueen eteläreunassa suunnitelmat sovitetaan yhteen Kruunusillat-pikaraitiotien suunnitelmien kanssa.

Uusi Eliel on ydinkeskustan ainoa merkittävä uudishanke, joka tuo keskustaan lisää paljon kaivattuja työpaikkoja. Työpaikat syntyvät koko pääkaupunkiseudun parhaiten joukkoliikenteellä saavutettavalle paikalle. Hankkeen myötä Helsingin keskustaan syntyy palveluiltaan monipuolista uutta kaupunkia, jossa niin helsinkiläiset kuin matkailijat viihtyvät, harrastavat, käyttävät palveluita tai käyvät töissä.

Alueen kaavamuutosta suunnitellaan

Alueelle ollaan laatimassa asemakaavan muutosta, jonka tavoitteena on mahdollistaa Elielinaukiolle ja Asema-aukiolle uudisrakentamista. Asemakaavan muutos koskee Elielinaukiota, Asema-aukiota, Postikatua sekä Postitalon, Sokoksen ja Vltavan rakennuksia.

Alueen suunnitteluperiaatteiden luonnos sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat nähtävillä 24.8.−11.9. osoitteessa hel.fi/suunnitelmat. Suunnitteilla olevasta kaavamuutoksesta järjestetään verkkotilaisuus 1.9. klo 17−18. Tarkemmat tiedot tilaisuudesta ja suunnitelmista ovat nähtävillä osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Taustalla suomalaiset toimijat

Arkkitehtuurikilpailuun on kutsuttu viisi suunnitteluryhmää korkeatasoisten kilpailuehdotusten varmistamiseksi. Suunnitteluryhmien valinnassa otettiin kokemuksen ja referenssien ohella huomioon kansainvälisen ja kotimaisen osaamisen tasapaino. 

Kilpailun järjestää kokonaan suomalainen Elielin kehitys Oy yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Elielin kehitys Oy:n muodostavat alueen kiinteistönomistajat Ilmarinen, OP-Vuokratuotto, VR, SOK, Exilion sekä kiinteistökehittämiseen ja -sijoittamiseen erikoistunut Evata Partners. Kilpailun tuomaristossa ovat kilpailun järjestäjien lisäksi mukana asiantuntijajäsenet Suomen arkkitehtiliitto SAFA:sta, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK:sta sekä kansainvälinen asiantuntijajäsen.

Arkkitehtuurikilpailun on määrä käynnistyä 1. marraskuuta 2020.  Alustavan aikataulun mukaan kilpailun lopputulos olisi selvillä huhti-toukokuussa 2021. Kilpailua voi seurata verkkosivulla uusieliel.fi, jonne päivitetään tietoa suunnittelun etenemisestä. Kilpailuehdotukset julkaistaan verkkosivuilla niiden valmistuttua ja niistä kerätään palautetta kilpailun tuomaristolle Kerro kantasi -kyselyn muodossa. Tavoitteena on laatia alueen uusi asemakaava voittaneen suunnitteluratkaisun pohjalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perttu Pulkka
johtava arkkitehti
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 37465
perttu.pulkka@hel.fi

Vesa Olkkola
Elielin kehitys Oy
puh. 040 544 2321
vesa.olkkola@kimvestor.fi

Kuvat

Elielinaukion ja Asema-aukion alue ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen /Lentokuva Vallas Oy.
Elielinaukion ja Asema-aukion alue ilmasta käsin. Kuva: Miikka Ruohonen /Lentokuva Vallas Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 22.9.202022.9.2020 17:13:09 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 22.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Helsinki vaatii katutyömailta parempaa laatua ja koko alan asennemuutosta22.9.2020 09:15:00 EESTTiedote

Helsinki palkkasi kesäksi 25 laaduntarkkailijaa, joiden tehtävänä oli tehdä havaintoja siitä, miten maailman toimivin kaupunki toimii. Katutöitä havainnoi kymmenen tarkkailijaa, jotka löysivät työmailta monia epäkohtia. Merkittävimpiä näistä olivat luvattomat työmaat ja työmaakylttien puuttuminen yli puolelta työmaista. Lisäksi työmailta löytyi vaarallisia kulkureittejä sekä puutteita opastuksessa, työmaiden rajaamisessa ja esteettömyydessä.

Asukkaat paljastivat lukuisia hiljaisia keitaita ympäri Helsinkiä22.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Kuluneen kevään ja kesän aikana monet ovat ulkoillessaan kiinnittäneet huomiota kaupungin äänimaisemaan. Ympäri kaupunkia löytyy paljon hiljaisiksi ja rauhallisiksi koettuja paikkoja, kuten Helsingin kaupungin viime vuonna tekemän kyselyn tulokset osoittavat. Kyselyn mukaan noin puolet paikoista sijaitsi samassa kaupunginosassa kuin vastaajan koti. Reilu kolmannes vastaajista kertoi käyvänsä hiljaisessa paikassa viikoittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme