Elinkeinoelämältä työkalut kohti vaikuttavampaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa

Jaa

Mediatiedote 14.2.2023
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Finanssiala ry
Hyvinvointiala HALI ry
Lääketeollisuus ry
Terveysteknologia ry


Elinkeinoelämältä työkalut kohti vaikuttavampaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa

Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmämme on vakavan haasteen äärellä. Nykyinen ja tuleva rahoituspohja yhdistettynä ikääntyvän väestömme kasvavaan palvelujen tarpeeseen eivät enää kestä vanhoja toimintamalleja. Tätä haastetta taklaamaan EK ja sen toimialaliitot ovat koonneet Sotedigin työkalupakin, joka tarjoaa ratkaisuja sote-palveluiden saatavuuden, tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseen.

Sote-palvelujen turvaaminen ja kustannusten kasvun hillitseminen tulevina vuosina vaativat muutosta nykyisiin tapoihin toimia ja tuottaa palveluja. Muutoksen edellytys on, että kaikki toimijat sitoutuvat yhdessä purkamaan tiedon hyödyntämisen esteitä ja tätä kautta lisäämään palvelujärjestelmän tehokkuutta.

Onnistuminen sote-palveluiden modernisoinnissa vaatii selkeän tilannekuvan ja yhteisen tahtotilan. Viisi tärkeintä toimenpidettä käynnistettäväksi:

  1. Tarvitaan kansallista ohjeistusta ja panostusta yhteentoimiviin sote-tietojärjestelmiin

  2. Käynnistetään kansallinen keskustelu keskeisten viranomaisten ja sote-toimijoiden välillä tietosuojan roolista sote-lainsäädännön tulkinnassa sekä tarkoista numeerisista henkilöstömitoituksista

  3. Yhtenäistetään julkisen ja yksityisen palvelutuotannon viranomaisvaatimukset ja mittarit

  4. Otetaan sote-sektori aktiivisesti mukaan kehittämään kansallisia digihankkeita

  5. Puututaan in house -yhtiöiden toimintaan epäterveen markkinan kitkemiseksi

”Teknologian tehokas hyödyntäminen vapauttaa ammattilaisten työpanoksen niihin tehtäviin, joissa sitä todella tarvitaan. Meillä on käsissämme kaikki mahdollisuudet rakentaa sote-palvelujärjestelmästä menestystarina”, sanoi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies julkistustilaisuudessa.

Suomalaiset ansaitsevat maailman parhaat sosiaali- ja terveyspalvelut, vaikuttavimmat hoidot ja turvallisen hoivan. Tiistaina 14.2. julkaistu Sotedigin työkalupakki sisältää lukuisia toimenpide-ehdotuksia, joilla tämä lupaus pystytään lunastamaan.

Raportti: Sotedigin työkalupakki – Kohti vaikuttavampaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa

Lisätietoja:
Elinkeinoelämän keskusliitto EK, johtava asiantuntija Mika Tuuliainen,
p. 050 563 4729, mika.tuuliainen(at)ek.fi

Finanssiala ry, johtava asiantuntija Timo Tuominen,
p. 020 793 4218, timo.tuominen(at)finassiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry, terveyspalvelujen johtaja Hanna-Maija Kause,
puh. 050 566 7949, hanna-maija.kause(at)hyvinvointiala.fi

Lääketeollisuus ry, toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma,
puh. 050 512 2380, sanna.aunesluoma (at)laaketeollisuus.fi

Terveysteknologia ry, toimitusjohtaja Saara Hassinen,
puh. 040 531 1661, saara.hassinen(at)teknologiateollisuus.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Hyvin johdetulla etätyöllä positiivinen vaikutus yritysten tuottavuuteen6.6.2023 08:00:08 EEST | Tiedote

Etätyö on muodostunut pysyväksi osaksi suomalaista työelämää. Etätyömahdollisuus on myös yrityksille merkittävä kilpailutekijä. Sekä yritysjohto että henkilöstö kokevat etätyöstä olevan selkeää hyötyä niin työntekijän oman työn kuin myös koko yrityksen kannalta. Tiedot käyvät ilmi EK:n Innolinkiltä tilaamasta selvityksestä sekä EK:n itse tekemästä yrityskyselystä.

Elinkeinoelämän luottamus ennallaan29.5.2023 08:01:37 EEST | Tiedote

”Yritykset ovat tuoreiden luottamuslukemien näkökulmasta yhä odottavalla kannalla. Palveluissa tultiin hieman alaspäin. Rakentamisen luottamuksessa puolestaan oli toukokuussa palautumista edelliskuun lukemista. Taloudesta kantautuu nyt kuitenkin ristiriitaisia viestejä. Esimerkiksi rakennustuotannossa suunta on voimakkaasti alaspäin. Toisaalta talous on kannatellut alkuvuoden aikana yllättävänkin hyvin etenkin palveluiden ansiosta”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Vihreät investoinnit nousemassa yli 85 miljardiin euroon – teollisuushankkeiden edellytyksenä tuuli- ja aurinkovoiman ripeä lisärakentaminen24.5.2023 11:52:00 EEST | Tiedote

Suomessa on suunnitteilla vähäpäästöisiä investointeja nyt jo yli 85 miljardin euron arvosta. Teollisuuden hankkeiden ja työpaikkojen realisoituminen edellyttää, että alkavan hallituskauden aikana saadaan liikkeelle massiivinen lisäys puhtaan sähkön tuotantoon. Avainasemassa on päästötön sähköntuotanto, kuten maa- ja merituulivoima sekä aurinkoenergia, vetoavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Energiateollisuus, Kemianteollisuus ja Teknologiateollisuus.

Elinkeinoelämän järjestöt: KKV:n ratkaisu hankintalain kiertämisestä tarpeellinen Suomen kasvulle: ”Usko markkinatalouteen vahvistui”23.5.2023 17:24:21 EEST | Tiedote

Tiedote 23.5. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n päätti tänään määrätä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan sopimuskauden päättymään ennenaikaisesti. Elinkeinoelämän järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto ovat päätökseen tyytyväisiä.

EK:n Suhdannebarometri: Yritysten suhdannetilanne on jatkunut heikkona27.4.2023 08:00:19 EEST | Tiedote

EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannearviot ovat pysyneet alkuvuoden tapaan heikkoina, mutta odotukset ovat jatkaneet hienoista nousuaan. Vaikka inflaatio on jo hidastumaan päin, ei nopeasti nousseiden korkojen vaikutusta talouskehitykseen ole vielä täysimääräisesti nähty. Maailmantalouden kannalta ei ole vieläkään varmuutta, kuinka pehmeä laskeutuminen on edessäpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme