Lapin ELY-keskus

Elinkeinoelämän murrokset haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin

Jaa

Rakennemuutokset, koronapandemia ja Ukrainan sodan myötä asetetut Venäjä-pakotteet haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin. Lapin elinkeinoelämän visio on olla pohjoisen Euroopan solmukohta, joka yhdistää luonnon kestävän käytön vastuulliseen kasvuun. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Kuva: Lapin materiaalipankki | Marko Junttila
Kuva: Lapin materiaalipankki | Marko Junttila

Venäjä-pakotteiden ja Ukrainan sotatilan vaikutukset elinkeinoelämään ovat toistaiseksi olleet maltillisia. Välittömiä vaikutuksia ovat esimerkiksi joidenkin rakennushankkeiden peruuntumiset, raaka-aineiden saatavuuden vaikeutuminen, tavaroiden myyntiin ja tehtyihin kauppoihin liittyvät peruutukset sekä logistiikkahaasteet. Yritykset ovat oma-aloitteisesti lopettaneet kauppasuhteita ja yhteistyötä Venäjän kanssa ja lähteneet aktiivisesti etsimään korvaavia markkinoita.

Huolta aiheuttavat Venäjä-pakotteiden välilliset vaikutukset. Energian, elintarvikkeiden, raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu sekä saatavuus voivat pidemmällä tähtäimellä heijastua elinkeinoelämään. Lisäksi vaikutukset voivat näkyä matkustushalukkuuden alenemisena, toimitusaikojen pidentymisinä sekä logististen haasteiden lisääntymisenä.

Kriisi vauhdittaa vihreää digisiirtymää ja ilmastonmuutoksen hillintää

Pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuudet ovat kokonaisuutena edelleen positiiviset. Lähes puolet Lapin yrityksistä on kasvuhakuisia. Haasteisiin ja kriisiin sisältyy myös uutta liiketoimintapotentiaalia. Lapin mineraalit ja bioraaka-aineet ovat keskeisessä roolissa vihreän sähköistyvän yhteiskunnan kehittämisessä.

Investointipotentiaaliselvityksen mukaan Lapin teollisuudella on vahvistettuja tai toteutuksessa olevia investointeja noin 3 miljardilla ja suunnittelussa 7,3 miljardilla eurolla. Energiainvestointisuunnitelmia on vajaalla 4 miljardilla. Suuri osa Lapin teollisista investoinneista liittyy vihreän siirtymän toteuttamiseen. Energiasektorilla on isossa roolissa tuulivoiman rakentaminen ja muihin uusiutuviin polttoaineisiin liittyvät kehittämissuunnitelmat. Lapin keskeinen sijainti osana pohjoista Eurooppaa tarjoaa lappilaisille yrityksille mahdollisuuden osallistua myös Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan investointeihin.

Investoinnit lisäävät entisestään osaavan työvoiman tarvetta. Työvoiman kysyntä on jo Lapissa ennätyksellisen vilkasta ja työvoiman saatavuus on ollut vuosia keskeinen haaste. Laajan toimijaverkoston yhteistyönä laaditaan parhaillaan ELY-keskuksen vetämänä työvoiman saatavuuden toimenpideohjelmaa.

Tutustu alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2022 -katsaukseen Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla (Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu) - Lapin osuus s. 158-166

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Strategiapäällikkö Heino Vasara, puh. 0295 039 689
Ylijohtaja Jaakko Ylinampa, puh. 0295 037 199
Johtaja Marja Perälä, puh. 0295 037 050

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin materiaalipankki | Marko Junttila
Kuva: Lapin materiaalipankki | Marko Junttila
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme