Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Elinkeinoelämän näkymät positiivisia Kaakkois-Suomessa

Jaa

Lähiaikojen näkymät ovat positiivisia elinkeinoelämän osalta Kaakkois-Suomessa. Tämä selviää tänään julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriön Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisusta. Tähän kaksi kertaa vuodessa ilmestyvään selvitykseen on koottu ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.

Sateenkaari kuvattuna Pohjola-talosta Kouvolasta. Kuva: Minna Niukkanen
Sateenkaari kuvattuna Pohjola-talosta Kouvolasta. Kuva: Minna Niukkanen

Elinkeinoelämän näkymät piristyneet

Lähiaikojen näkymät  ovat positiivisia. Parantuneiden odotusten taustalla on talouden elpyminen, koronarokotusten eteneminen ja rajoitusten purkaminen. Useilla toimialoilla – erityisesti teollisuudessa – on selvitty koronasta ennakoitua paremmin. Vienti on alkuvuonna kääntynyt nousuun ja konkurssien määrä on pysytellyt suunnilleen edellisvuotisella tasolla.

Molemmissa maakunnissa metsäteollisuuden näkymät ovat hyvät ja metsäsektorille on tehty suuriakin investointeja. Investointeja on tehty myös metsäteollisuuden uusiin tuotteisiin kuten ligniiniin.

Etelä-Karjalassa on metsä- ja biotalousosaamisen lisäksi vahva ympäristö- ja energia-alan osaamiskeskittymä, johon syntyy uusia innovaatioita ja uutta kasvuhakuista liiketoimintaa. Etenkin Kymenlaaksossa myös muu teollisuus on investoinut runsaasti. Kaupan tilanne on edelleen osin kaksijakoinen;  esimerkiksi päivittäistavarakaupat ja osa erikoiskaupoista ovat kasvattaneet liikevaihtoaan. Venäläisistä ostajista riippuvaisten itärajaseudun vähittäiskauppojen tilanne on erittäin haasteellinen. Rakennusalalla Kymenlaaksossa on menossa suuria toimitilahankkeita ja Lappeenrannassa keskustarakentaminen on vilkasta.

Rajoitukset ovat vaikeuttaneet etenkin matkailun, tapahtumateollisuuden ja ravintola-alan tilannetta. Riippuvuus matkailu­elinkeinosta on alueella suuri. Ulkomaisten matkailijoiden puuttumista on pystytty paikkamaan kotimaan matkailulla, mutta alan kokonaistilanne on kotimaan matkailun kasvusta huolimatta edelleen hankala. Toimialalla tarvitaan kansainvälisiä asiakkaita ja ympärivuotisuutta. Venäläismatkailijoilla on paljon patoutunutta kulutuskysyntää, joten matkailijamäärien nousu koronatilanteen niin salliessa voi olla nopeaa.

Tapahtumateollisuus on ollut vaikeuksissa. Kuluvana vuonna suuri osa yleisötapahtumista peruttiin, joka oli mittava isku aluetaloudelle. Rajoitusten poistumisen myötä tilanne helpottuu. Alkutuotanto on jo pitkään ollut kannattavuuskriisissä ja peräkkäiset huonot satovuodet ovat heikentäneet tilojen taloudellista tilannetta entisestään.

Osaavan työvoiman saatavuusongelmat vaikeutuneet

Työttömien määrä on laskenut ripeästi tänä vuonna. Työttömyyden lasku pohjautuu lomautusten vähenemiseen ja työvoiman kysynnän vilkastumiseen. Työttömyystilanteen haasteena on erityisesti pitkäaikaistyöttömyys ja rakennetyöttömyys.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi koronakriisin aikana. Nyt yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita Kaakkois-Suomessa on 4 900, mikä on 16 % viime vuotta enemmän. Pitkäaikaistyöttömyyden kasvun ennakoidaan jatkuvan, mutta aikaisempaa hitaammin. Rakennetyöttömien osuus työttömistä on pysytellyt korkeana.

Työvoiman kysyntä on edellisvuotta suurempaa. Uusia avoimia työpaikkoja oli maakunnissa noin kolmannes enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Myös verrattuna vuoteen 2019, avoimien työpaikkojen määrä nousi.

Osaajapula on vaikeutunut ennakoitua nopeammin. Kasvavan kysynnän lisäksi kohtaantotilannetta vaikeuttaa vanhentunut osaaminen, alaa vaihtavien kasvanut määrä ja osin myös opintojen viivästyminen. Osaajapula koettelee laajasti eri toimialoja. Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla, joillain teollisuuden aloilla sekä ICT-alalla on paljon pulaa osaajista. Mukaan on tullut myös uusia toimialoja, kun esimerkiksi ravintola-alan ja tapahtumateollisuuden työvoimaa on siirtynyt muille toimialoille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Johtaja Satu Mäkelä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 029 147, satu.m.makela(at)ely-keskus.fi
- Erikoistutkija Tarja Paananen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 029 076, tarja.paananen(at)ely-keskus.fi, (Huomio! Paikalla 27.10. alkaen)

Kuvat

Sateenkaari kuvattuna Pohjola-talosta Kouvolasta. Kuva: Minna Niukkanen
Sateenkaari kuvattuna Pohjola-talosta Kouvolasta. Kuva: Minna Niukkanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, syyskuu 202126.10.2021 08:24:55 EEST | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 syyskuusta 19 prosentin verran ja on kolme prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 syyskuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maahan verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Pitkäaikaistyöttömiä on yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosentilla. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa syyskuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme