Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Elokuun vesitilannekatsaus: Järvet täynnä, vesi lämmintä ja levää (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Elokuussa sää oli Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen lämmin, mutta etenkin maan länsirannikon läheisyydessä sadetta kertyi jopa poikkeuksellisen paljon. Rankoilla sateilla oli myös vaikutuksensa vedenkorkeuksiin, virtaamiin ja vedenlaatuun.

Elokuun sateet nostivat järvien pintoja ja jokien virtaamia

Pohjalaismaakunnissa satoi elokuussa runsaasti. Esimerkiksi Ylistaron Pelmaan sadeasemalla satoi elokuussa 153 mm. Määrä on yli kaksinkertainen vuosien 1991 - 2020 keskimääräiseen elokuun sadantaan Ylistarossa, joka on 73 mm. Isojoen Kärjenkosken asemalla satoi elokuun aikana 141 mm, Kauhavan lentokentällä 129 mm, Teuvan Kauppilankylässä 121 mm ja Jurvan Pyörnissä 120 mm. Suurin vuorokausisadanta oli 5.8. Ylistarossa: 91 mm. Myös 18.8. satoi paikoin poikkeuksellisen runsaasti.

Säännösteltyjen järvien pinnat nousivat sateiden seurauksena paikoin lähellä säännöstelylupien ylärajoja. Närpiönjoen yläosan virtaamia hillittiin ottamalla vettä Kivi- ja Levalammen tekojärveen ja vedenpinta nousikin poikkeuksellisen korkealle eli 26 cm yli normaalitilanteen säännöstelyn ylärajan. Kivi- ja Levalammen uusi säännöstelylupa mahdollistaa aiempaa suuremman ylitysoikeuden kesäajan tulvatilanteissa.

Lapuanjoen vesistöalueella Kuortaneenjärven pinta nousi noin 15 cm kesän tavoitetason yläpuolelle, mutta laski tavoitetason tuntumaan elokuun loppuun mennessä. Myös mm. Kätkänjärven ja Ponnenjärven pinnan nousivat korkealle. Ähtävänjoella Lappajärven vedenpinta nousi sateiden seurauksena lähes 10 cm ja päätyi tavoitevyöhykkeen ylärajan tuntumaan. Perhonjoella Vissaveden tekojärven pinta lähestyi ylärajaa. Korkealle nousseiden järvien pinnat kääntyivät laskusuuntaan elokuun lopulla tulovirtaamien pienentyessä.

Sateet näkyivät myös jokien virtaamissa ja aiheuttivat monin paikoin peltojen vettymistä. Lapväärtinjoen alaosalla virtaama oli elokuun alussa vain 2 m3/s ja sateet nostivat virtaaman 22.8. suurimmillaan tasolle 77 m3/s. Kyrönjoen alaosalla virtaama oli elokuun alussa alle 10 m3/s ja oli 23.8 suurimmillaan 139 m3/s. Lapuanjoen alaosalla virtaama oli elokuun alussa noin 5 m3/s ja nousi suurimmillaan 7.8. tasolle 93 m3/s ja 21.8. tasolle 92 m3/s. Jokien virtaamat jäivät kuitenkin selvästi keskimääräisiä kevättulvavirtaamia pienemmiksi.

Lämmintä ja levää

Lämpimien säiden vuoksi pintavesien lämpötilat olivat elokuussa tavanomaista korkeampia. Lappajärvellä veden lämpötila oli elokuussa keskimäärin 19,1 °C, kun se vuosina 1961 - 2022 on ollut elokuussa keskimäärin 17,5 °C. Närpiön Hinjärvellä veden lämpötila oli elokuussa keskimäärin 18,6 °C, kun se vuosina 1983-2022 on ollut elokuussa keskimäärin 16,8 °C.

Elokuussa lämmenneen sään ja toisaalta rankkojen sateiden myötä olosuhteet olivat otolliset sinileväkukinnoille. Elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana tehtiin havaintoja pääasiassa vähäisistä sinileväesiintymistä, mutta viikon 33 helteet lisäsivät sinilevähavaintoja ja myös havainnot runsaista esiintymistä lisääntyivät. Elokuussa sinilevähavaintoja merialueilla tehtiin viime vuosiin verrattuna enemmän. Sinilevää havaittiin etenkin Kaskisten, Kristiinankaupungin, Maalahden, Mustasaaren, Vaasan ja Vöyrin merialueilla. Järvien sinilevätilanne paheni elokuun aikana ollen kuitenkin melko tavanomainen viime vuosiin nähden. Elokuun sääolosuhteet lisäsivät kuitenkin myös järvialueilla havaintoja runsaista sinileväesiintymistä. Pohjalaismaakuntien järvissä sinilevää havaittiin Ähtärinjärvellä, Luodonjärvellä, Kuortaneenjärvellä, Alajärvellä, Lappajärvellä, Evijärvellä, Halsuanjärvellä sekä Kruunupyyn Heimsjön ja Vetelin Räyringinjärven uimarannoilla.

Jokien vedenlaadussa näkyivät sekä alkukuun vähäiset että loppukuun korkeat virtaamat. Alhaisella virtaamalla jätevesien laimeneminen on heikkoa, minkä vuoksi ravinnepitoisuudet nousivat korkeiksi osassa jokia. Vastaavasti loppukuussa nousseet virtaamat heikensivät vedenlaatua laajasti. Ravinnepitoisuudet olivat koko elokuun melko korkeita, korkeimmat pitoisuudet mitattiin Närpiönjoella. Happamuusongelmia ei alueen joissa havaittu.

Pohjavedenpinnat nousussa

Runsaiden sateiden ansiosta pohjavesivarastot kuivan vuodenajan jälkeen ovat nyt alkaneet täyttyä. Valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla Karijoella, Alavuudella, Laihialla, Halsualla, Kauhavalla sekä Kälviällä pohjaveden pinnankorkeudet ovat olleet nousussa koko elokuun ajan. Pinnankorkeudet ovat tällä hetkellä lähes jokaisella seuranta-asemalla ajankohdan keskiarvojen yläpuolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
• Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794 (säännöstely ja virtaamat)
• Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
• Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh. 0295 027 671 (pohjavedet)
• Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven kalatie on valmistunut ja järven tilapäinen vedenpinnan laskeminen alkanut (Etelä-Pohjanmaa)28.9.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Jääskänjärven (Alavus) säännöstelyn muutokseen ja järven kunnostushank-keeseen kuuluva kalatien rakentaminen ja säännöstelypadon kunnostus on valmistunut rakenneteknisten töiden osalta. Säännöstelypadon luukkuko-neistojen asennustyöt ovat käynnissä. Järven tilapäinen vedenpinnan las-keminen on aloitettu syyskuussa säännöstelypadon kunnostuksen ja kalatien rakentamisen valmistuttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme