Työeläkeyhtiö Elo

Elon osavuosiraportti 1.1.–30.9.2018: Positiiviset tuotot onnistuneella hajautuksella – edessä alhaisempien tuottojen aikakausi

Jaa

Työeläkeyhtiö Elon sijoitustoiminnan tuotto tammi-syyskuussa oli 2,2 (6,1) prosenttia. Elon sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 23,7 (22,9) miljardia euroa. Vakavaraisuusaste oli 123,6 prosenttia ja vakavaraisuuspääoma 1,8-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden.

– Huolimatta sijoitusmarkkinoiden suuresta epävarmuudesta ja yleisesti alhaisesta tuottotasosta, Elon tuotot olivat kuitenkin positiiviset onnistuneen hajautuksen ansiosta. Pitkän aikavälin tuotot ovat hyvät. Kuluva vakuutusten siirtovuosi on ollut ylivoimaisesti Elon historian paras, toteaa Elon toimitusjohtaja Satu Huber.

Viiden vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 5,7 prosenttia ja kymmenen vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 5,8 prosenttia. Viiden vuoden keskimääräinen reaalituotto oli 5,1 prosenttia ja kymmenen vuoden keskimääräinen reaalituotto oli 4,7 prosenttia.

Hyvä menestys asiakastyössä jatkui

Vuoden työeläkevakuutusten siirtokierrokset kasvattivat Elon TyEL-maksutuloa yli 43 (2,7) miljoonalla eurolla. Vakuutuksenottajilla on vuoden aikana neljänä ajankohtana mahdollisuus vaihtaa eläkeyhtiötä, kun edellisestä siirrosta on kulunut vähintään vuosi.

– Hyvä menestys asiakashankinnassa osoittaa, että Elon kehittämistoimet ja hyvä kumppaniyhteistyö tuottavat konkreettisia tuloksia, kertoo Huber.

Asiakastyytyväisyys eläkevakuuttamisessa on kehittynyt myönteisesti. Esimerkiksi 85 prosenttia asiakkaista antoi kiitettävän arvion palvelusta eläkekäsittelyn yhteydessä. Palautteista nousee esiin muun muassa tavoitettava ja henkilökohtainen asiakaspalvelu.

Vakuutuspalveluissa on panostettu vahvasti järjestelmien kehittämiseen ja automaatioon, mikä näkyy esimerkiksi vakuutushakemusten käsittelyn nopeudessa. Elossa vakuutettujen työntekijöiden ja yrittäjien kokonaismäärä oli raportointikauden lopussa kaiken kaikkiaan lähes puoli miljoonaa henkilöä. Elon eläkkeensaajia oli syyskuun lopussa 236 700.

Pääoma- ja reaalisijoitukset tuottivat parhaiten osakkeiden ohella

Syyskuun lopussa Elon sijoitusten arvo oli 23,7 (22,9) miljardia euroa. Sijoitusten tuotto oli 2,2 (6,1) prosenttia.

– Finanssikriisin jälkeiset vuodet ovat pääsääntöisesti olleet hyvien tuottojen vuosia elvyttävän rahapolitiikan ansiosta. Nyt on hyvä varautua selvästi alhaisempien tuottojen aikakauteen, toteaa Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo

Parhaiten alkuvuonna tuottivat pääomarahastosijoitukset, joiden tuotto vuoden alusta oli 11,8 prosenttia. Kiinteistösijoitusten tuotto jatkui vakaana ja oli 4,7 prosenttia vuoden alusta. Hedge-rahastojen tuottokehitys raportointikaudella oli positiivinen 3,4 prosenttia. Noteeratut osakkeet tuottivat 2,4 prosenttia ja korkosijoitukset –0,7 prosenttia.

– Raportointikaudella lähes kaikkien pääomaisuuslajien tuotto oli positiivinen. Listaamattomat pääoma- ja reaalisijoitukset tukivat tuottoja epävarmassa sijoitusympäristössä. Pääomasijoitukset olivat jälleen parhaiten tuottanut omaisuuslaji osakesijoitusten ohella, jatkaa Hiidenpalo.

Vaikuttaminen vastuullisen sijoittamisen ytimessä

Elo päätti elokuun lopussa liittyä CDP:n (Carbon Disclosure Project) Investor Action Request –aloitteeseen, jonka avulla sijoittajien näkyvyys salkkuyhtiöiden tapaan hallita hiilipäästöjään ja energiatehokkuuttaan paranee. CDP on koonnut maailman kattavimman tietokannan esimerkiksi yritysten ja valtioiden raportoimia ympäristötietoja. Elo osallistui myös Investor Agendaan, joka on kehitetty globaalille sijoitusyhteisölle nopeuttamaan ja laajentamaan toimia, jotka ovat kriittisiä ilmastonmuutoksen torjumisessa.

YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteista vastaava järjestö PRI arvioi vuosittain sijoittajien käytäntöjä vastuullisen sijoittamisen toteuttamisessa. Elon kehitys PRI:n mukaan oli jälleen parantunut kaikissa omaisuusluokissa ja myös strategian ja hallinnon osalta vuoden 2017 raportin perusteella.

Tavoitteemme on, että vuoteen 2025 mennessä yli puolella suorista osake- ja yrityslainasijoituksistamme olisi mitattavissa oleva positiivinen vaikutus ympäristöön tai yhteiskuntaan.Teimme raportointikaudella selvityksen suomalaisten yhtiöiden positiivisesta vaikutuksesta ympäristöön ja yhteiskuntaan. Selvityksessä mukana olleista Elon salkkuyhtiöistä puolella nähtiin olevan positiivinen ympäristö- ja/tai yhteiskunnallinen vaikutus tuotteidensa tai palveluidensa kautta. Yli kolmasosalla yhtiöistä on positiivinen ympäristövaikutus ja noin viidesosalla yhtiöistä positiivinen yhteiskunnallinen vaikutus.

Talous kasvaa kasvu hidastunut, inflaationäkymiä seurattava tarkasti

Kansainväliseen talouskehitykseen ja sen myötä sijoitusmarkkinoihin liittyy nyt poikkeuksellisia epävarmuuksia. Talous kasvaa, mutta kasvuvauhti on hidastunut ja kasvu maiden välillä on eriytymässä. Globaalin talouskasvun jatkuminen on nyt pitkälti Yhdysvaltain varassa. Yhdysvaltain keskuspankki on jatkanut maltillisesti rahapolitiikkansa kiristämistä ja Yhdysvalloissa kasvun ajurin paikan rahapolitiikan sijaan on ottanut elvyttävä finanssipolitiikka. Yhdysvaltojen inflaatiokehitystä on jatkossa seurattava tarkasti. Konsensusodotus vuoden 2018 globaalin talouden kasvuvauhdiksi on pysynyt 3,8 prosentissa, mikä on hieman korkeampi edelliseen vuoteen verrattuna.

Euroalueen kasvu näyttäisi olevan hidastumassa viime vuotisesta 2,4 prosentista noin 2 prosenttiin tänä vuonna. Suomen talouskehitys näyttää lähiaikoina hieman heikentyvältä, mutta kuitenkin kohtuulliselta ja loppuvuoden kasvuvauhti näyttäisi olevan noin 2 prosentin luokkaa.

– Ekspansiivisen rahapolitiikan ansiosta eri omaisuusluokkiin on finanssikriisin jälkeisinä vuosina ohjautunut paljon rahaa ja riskillistenkin omaisuusluokkien tuotto-odotukset näyttävät matalammilta. Viime vuosien kehitys huomioiden on tulevina vuosina hyvä varautua selvästi aiempaa alhaisempien tuottojen aikakauteen, toteaa Hiidenpalo.

Raportointikauden jälkeen osakemarkkinoilla on tapahtunut selkeä suunnanmuutos. Osakkeiden hinnat ovat laskeneet ja markkinoiden volatiliteetti on noussut poliittisten riskien kasvaessa sekä markkinalikviditeetin kiristyttyä. Meneillään oleva tuloskausi on keskeisessä asemassa osakemarkkinoiden kehityksen kannalta.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Satu Huber, puh. 020 703 5811

Sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo, puh. 020 703 5668

Talousjohtaja Sarianne Kirvesmäki, puh. 020 703 5134

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Työeläkeyhtiö Elo huolehtii asiakkaidensa lakisääteisestä työeläketurvasta. Lisäksi autamme asiakkaitamme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä yli 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastuullisuus on kiinteä osa Elon toimintaa. Vastaamme yhteensä noin 500 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä sekä huolehdimme noin 230 000 eläkkeensaajasta. Elo on merkittävä sijoittaja, ja yhtiön sijoitusomaisuuden arvo on noin 23 miljardia euroa. Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Työkyvyttömyyseläkkeiden nousu: Elossa mielenterveyssyihin perustuvat työkyvyttömyyseläkkeet korostuvat nuorilla ja yli 60-vuotiailla16.1.2019 08:39Tiedote

Työkyvyttömyyseläkehakemusten ja uusien myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä lähti vuonna 2018 kasvuun. Yhteensä työeläkealalla myönnettiin tammi–syyskuun välisenä aikana 7,4 prosenttia enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä kuin vuonna 2017. Jopa kolmasosa uusista työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveydellisistä sairauksista.

Kolme uutta työhyvinvoinnin kehittämispäällikköä Eloon15.1.2019 08:34Tiedote

Työeläkeyhtiö Elon työhyvinvoinnin kehittämistiimiin on nimitetty kolme uutta asiantuntijaa. Työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Anneli Holmberg aloitti tehtävässään joulukuussa. Työhyvinvoinnin kehittämispäälliköt Kirsi Mäkelä ja Noora Poussu aloittivat tehtävissään tammikuun alussa. Holmberg siirtyi Eloon Selekta Henkilöstöpalvelut Oy:stä ja hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Mäkelä siirtyi Eloon Teknologiateollisuudelta, jossa hän työskenteli projektipäällikkönä. Hän on koulutukseltaan terveystieteen maisteri. Lisäksi hänellä on johtamisen erikoisammattitutkinto. Poussu puolestaan työskenteli Ilmarisessa markkinointipäällikkönä ennen siirtymistä Eloon. Hänellä on filosofian maisterin ja kauppatieteiden maisterin tutkinnot. Holmbergin, Mäkelän ja Poussun päätoimipaikka on Espoo. Holmberg ja Mäkelä työskentelevät Elon suurasiakkaiden kanssa, kun taas Poussu keskittyy Elon pk-asiakkaisiin. He raportoivat tehtävissään työhyvinvointijohtaja Anu Suutela-Vuoriselle. ”Anneli,

Elo sijoittaa lisää tuulivoimaan Suomessa4.12.2018 12:50Tiedote

Elo kasvatti sijoituksiaan tuulivoimaan ostamalla 30.11.2018 LähiTapiola-ryhmän osuudet tuulivoimapuistoihin sijoittavassa rahastossa. Elo on ollut mukana rahastossa jo vuodesta 2012, jolloin tuulivoimapuistojen kehittäminen aloitettiin. Rahasto omistaa ja hallinnoi kahta toimivaa tuulivoimapuistoa. Toinen sijaitsee Lappeenrannassa ja toinen Pohjanmaalla Siikajoella. Puistojen kuudentoista turbiinin vuotuinen sähköntuotanto on noin 112 GWh, joka riittää n. 6 000 omakotitalon lämmittämiseen ja taloussähkön tarpeisiin. Tässä vaiheessa rahasto on investoinut puistojen rakentamiseen n. 70 miljoonaa euroa ja tutkii useamman uuden hankkeen ostamista. Rahastoon on tarkoitus ottaa mukaan muita sijoittajia. ”Tuulivoimaloiden elinkaari on jopa 25 vuotta ja niiden tuottama kassavirta on varsin tasainen ja hyvin ennustettavissa. Nämä ominaisuudet sopivat hyvin eläkeyhtiön pitkäjänteiseen sijoitusstrategiaan”, toteaa salkunhoitaja Jan Schulman. Tulevaisuudessa Elon tavoitteena on lisätä sijoituksia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme