Eloranta ja Risikko: Suomeen tarvitaan kansallinen yksinäisyyden vähentämisen toimenpideohjelma

Maanantaina 28.2. eduskunnan kansalaisinfossa pohdittiin keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Paikalla olevista puolueista kaikki olivat samaa mieltä siitä, että seuraavaan hallituksen ohjelmaan tarvitaan yksinäisyyden vähentämiseksi kirjaus kansallisen strategian ja toimenpideohjelman laatimisesta.
Korona-pandemia on lisännyt yksinäisyyden kokemuksia kaiken ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten keskuudessa, mutta erityisen voimakkaasti se on koetellut nuoria ja yksin asuvia. Lukiossa opiskelevista tytöistä toistuvaa yksinäisyyttä koki kouluterveyskyselyn (2021) mukaan yli neljännes, mutta useiden selvitysten mukaan luku on tätäkin korkeampi. SPR:n yksinäisyysbarometrin uusien tuloksien mukaan joka neljäs kokee yksinäisyyttä muutaman kerran kuukaudessa tai useammin. Yksinäisyys korostuu erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Yli kaksi kolmasosaa pitää yksinäisyyttä vakavana tai erittäin vakavana ongelmana.
– Vaikka toimia on tehty viime vuosien ajan kasvavissa määrin, ei yksinäisyys ole vähentynyt suomalaisten keskuudessa. Koska yhteistä suuntaa, suosituksia tai käytänteitä ei ole luotu, tekevät eri organisaatiot työtä omien tietojensa ja näkemystensä varassa ilman laajamittaisen kokonaisorganisoitumisen tarjoamaa johdonmukaista kehittämisotetta. Nyt haluamme saada tähän muutoksen, Eloranta painottaa.
– Kansainvälisen tutkimustiedon perusteella yhteisöllisyyden vahvistaminen ja yksinäisyyden vähentäminen vaativat sekä tutkimustietoon pohjautuvia korjaavia ja kohdennettuja toimenpiteitä että asenneilmapiirin rakentamista. Nyt tulee edistää määrätietoista työtä sen eteen, että kaikenikäisten kokema yksinäisyys ja ostrakismi vähenevät Suomessa, Risikko toteaa.
Toistuvasti yksinäiset kokevat sekä mielenterveytensä että fyysisen toimintakykynsä muita huonommaksi. He käyvät muita useammin lääkärissä ja heillä on enemmän sairaalahoitojaksoja. Britanniassa on laskettu, että yksinäisyys maksaa vuodessa 11 380 euroa per yksinäinen ihminen. Hollannissa yksinäisyyden on katsottu aiheuttavan jopa 8,1 prosenttia kaikista terveystoimen kustannuksista. Britanniassa ongelmia ratkaisemaan on laadittu vuonna 2018 yksinäisyyden vähentämisen strategia, johon on kerätty konkreettisia toimia eri hallinonaloilta mm. yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Britanniassa ja Japanissa on myös oma yksinäisyysministeri siten, että yhden ministerin salkussa on mukana yksinäisyyden ehkäiseminen ja yksinäisyydestä juontavien ongelmien ratkaisu.
– Haasteena meillä ovat siiloutumisen lisäksi lähes yksinomaan yksinäisyyttä kokeville ihmisille kohdennetut lukuisat interventiot, joiden kehitystä eivät riittävissä määrin ohjaa arviointi- ja tutkimustiedon avulla tehtävä kehitystyö. Kansallisen yksinäisyysstrategian ja toimenpideohjelman keinoin voidaan suunta muuttaa esimerkiksi johtamalla suomalaista yksinäisyystyötä kokonaisvaltaisemmin. Olemme iloisia siitä, että eduskuntapuolueilla on yhteinen tahto siitä, että seuraavaan hallituksen ohjelmaan tarvitaan kirjaus yksinäisyyden vähentämiseksi laadittavasta kansallisesta strategiasta ja toimenpideohjelmasta, Risikko ja Eloranta toteavat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva-Johanna ElorantaKansanedustaja
Puh:050 523 2309Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Heidi Viljanen: Meillä ei ole varaa menettää nuoria siksi, että heillä ei ole rahaa maksaa terapiasta tai terapeutteja ei ole31.3.2023 12:14:16 EEST | Tiedote
Nuorten pahoinvointi on velkaa, johon meillä ei ole varaa. Seuraavan hallituksen on viipymättä ryhdyttävä toimiin nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden parantamiseksi. Keinoja on, jos niitä halutaan käyttää, kansanedustaja Heidi Viljanen sanoo.
SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote
Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup
SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote
Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä
Johan Kvarnström (SDP): Förutom klimatlag behövs också en naturlag30.3.2023 08:02:00 EEST | Tiedote
– Naturpolitiken behöver en naturlag i stil med klimatlagen för att lösa den biologiska mångfaldskrisen, säger miljöutskottets ledamot Johan Kvarnström (SDP). Men av de tre största partierna är det bara SDP som har med en naturlag i sitt valprogram.
SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote
Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme