Keski-Suomen ELY-keskus

ELY-keskuksen lakisäätäisenä tehtävänä on valvoa rakennusperinnön säilymistä

Jaa

Ajoittain lehdistössä ja yleisessä keskustelussa nousee kyseenalaistavasti esiin ELY-keskuksen rooli tasapuolisena viranomaistahona rakennetun kulttuuriympäristön valvojana. ELY-keskus toteuttaa valvontatehtävää muun muassa valitusteitse. On kulttuuriympäristön ja siihen liittyvien ristiriitaisten intressien kannalta kaikkien etu, että suojeluun vaikuttavien päätösten lainmukaisuus ja epäselvät oikeuskysymykset saatetaan tuomioistuinten käsiteltäväksi.

Kaavoituksessa ja rakentamisessa on vaalittava rakennetun ympäristön valtakunnallisia ja maakunnallisia merkittäviä kohteita. Juuri tähän liittyy ELY-keskuksen tehtävä valvoa yleisenä etuna sitä, että tuollainen rakennettu kulttuuriympäristö säilyy, eikä sitä heikennetä erinäisin toimenpitein.

Merkittävien rakennusperintöön kohdistuvien toimenpiteiden vaikutus on selvitettävä eri viranomaismenettelyissä, kuten kaava- ja rakennuslupamenettelyssä. Vaikutusten selvittämisessä merkitystä on alueellisen vastuumuseon (Keski-Suomen museo) asiantuntijalausunnoilla toimenpiteen vaikutuksista.

– ELY-keskus suorittaa lupapäätösten valvontaa viimekätisesti hakemalla muutosta päätöksiin, joiden katsotaan olevan lain ja valvottavana olevan yleisen edun eli rakennusperinnön säilyttämisen vastaisia. Arviointi tehdään objektiivisesti perustuen asiantuntijoiden arviointiin. Myös selvitysten puutteellisuus on mahdollinen peruste muutoksenhakuun, ympäristölakimies Lauri Kinnunen Keski-Suomen ELY-keskuksesta selventää.

Niinpä kyse ei ole tasapuolisuuden puutteesta vaan siitä, että tuomioistuinkäsittelyssä asioihin saadaan varmasti puolueeton ja sitova ratkaisu. Etenkin jos päätös on ollut edelläkuvatusti objektiivisesti arvioidulla tavalla suojeluarvojen vastainen.

Korjaustöissä joudutaan ajoittain taloudellisten ja suojelullisten asioiden välisiin konflikteihin

Suojeltujen rakennusten korjaustöissä on lähtökohtana se, että rakennuksen materiaalit joko korjataan tai korvataan alkuperäismateriaalilla. Korjaamisessa on otettava huomioon myös suojelemisesta annetut kaava- tai rakennussuojelupäätöksen mukaiset määräykset ja niiden rajoitukset. Alkuperäisten rakennusosien säilyttäminen on osa suojeltujen rakennusten arvosta. Kaikki rakennuksen suojeluarvoihin, kuten sen alkuperäisiin rakennusosiin, kajoavat toimenpiteet vähentävät talon suojeluarvoa.

– Silloin kun suojellun rakennuksen ominaispiirteisiin tehdään lopullisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa rakennusperinnön säilymiseen, on kulttuuriperintöön perehtyneiden asiantuntijoiden – kuten alueellisen vastuumuseon – avulla selvitettävä, ettei toimenpiteillä hävitetä arvokasta kulttuuriympäristöä, Kinnunen jatkaa.

On ymmärrettävää, että taloudelliset ja suojelulliset seikat saattavat joutua ristiriitaan toistensa kanssa, etenkin jos asiaa katsotaan maksajan näkökulmasta. Kulttuuriympäristön säilymisen kannalta on kuitenkin lopulta kaikkien etu, että suojeluun vaikuttavien päätösten lainmukaisuus ja epäselvät oikeuskysymykset saatetaan tuomioistuinten käsiteltäväksi.

Vastuu rakennetun kulttuuriperinnön säilymisestä kuuluu kaikille. Siksi on tärkeää, että suojellun rakennuksen toimenpiteet sovitetaan rakennuksen suojelemiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristölakimies
Lauri Kinnunen
p. 0295 024 093
Keski-Suomen ELY-keskus

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen alueelliset kehitysnäkymät II/2021: innovatiiviset investoinnit nostavat odotuksia22.10.2021 10:25:46 EEST | Tiedote

Yritysten näkymät ovat parantuneet nopeasti pahimman koronavaiheen väistyessä. Merkittävät ja uudenlaiset investoinnit tuovat luottamusta maakunnan tulevaisuuteen. Suurimpana haasteena voidaan edelleen pitää työvoiman kohtaanto-ongelmaa, mikä näkyy yhtäältä matalana työllisyysasteena ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvuna sekä toisaalta tiettyjen alojen osaavan työvoiman saatavuusongelmana.

Päällystevaurioita korjataan eri näkökulmista ja useassa urakassa18.10.2021 12:52:35 EEST | Tiedote

Teiden päällystevaurioiden korjaamisen nopeus riippuu karkeasti ottaen siitä, mikä vaurion aiheuttama haitta on liikenneturvallisuuden ja ajomukavuuden kannalta. Myös tielle suunnitelluilla pitkän ajan toimenpidesuunnitelmilla on vaikutusta. Niukkojen resurssien vuoksi pyritään aina löytämään kokonaisvaltainen ja kustannustehokas ratkaisu, mikäli kyse ei ole aivan akuuttia korjausta vaativasta vauriosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme