Keski-Suomen ELY-keskus

ELY-keskuksen vetovastuulla miljoonalla kevyen liikenteen väylää

Jaa

Kun eduskunta myönsi lisärahoitusta tiehankkeisiin loppuvuonna 2018, Puuppolantien kauan kaivatulle kevyen liikenteen väylän rakentamiselle voitiin lopulta näyttää vihreää valoa. Hankkeessa yhdistyi tilaajien, rakennuttajan ja alueen suurhankkeen – Kirri-Tikkakoski-moottoritie – välinen hyvä yhteistyö. Lopputuloksena Lintukankaan ja Puuppolan välillä on nyt kevyelle liikenteelle turvallinen kulkureitti, joka yhdistyy luontevasti jo olemassa olleisiin liikennejärjestelyihin.

Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.
Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.

ELY-keskuksen tiehankkeiden suunnittelu on vaiheittain tarkentuva prosessi. Prosessissa on neljä vaihetta: esiselvitys, yleis-, tie- ja rakennussuunnittelu. Kansalaiset voivat vaikuttaa hyvän lopputuloksen syntymiseen esittämällä mielipiteensä tiehankkeesta suunnittelun aikana. Laaja vuorovaikutus on erityisen tärkeää suunnittelun aikana ja ELY-keskukset järjestävätkin muun muassa kansalaisten kuulemistilaisuuksia, joista ilmoitetaan tiedotusvälineissä ja ELY-keskusten omissa kanavissa. Kun suunnitelmat ovat valmiit ja rahoitus olemassa, kilpailutuksen voittanut urakoitsija aloittaa maastotyöt. Puuppolantiellä urakoitsijana toimi GRK Infra Oy.

– Jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen oli Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Jyväskylän kaupungin yhteishanke. Samassa yhteydessä Alva-yhtiöt rakennutti vesijohtovarauksia, jotta tulevissa vesihuoltohankkeissa ei tarvitse uutta väylää näiltä osin kaivaa auki, hankkeen projektipäällikkö Petri Teerimäki kertoo.

Turvallisuutta ja resurssiviisautta

Puuppolantie on varsin vilkasliikenteinen ja mäkisyyden vuoksi näkyvyys on paikoitellen huono. Siksi uusi 2,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä, siihen liittyvä Vasarajoen uusi puukantinen silta ja tarvittavat pysäkkijärjestelyt tien varrella parantavat reitin turvallisuutta huomattavasti.

– Uusi väylä liittyy molemmissa päissä olemassa oleviin rakennettuihin väyliin, muodostaen yhtenäisen reitin Kirrin Terttumäestä Puuppolan kylätaajamaan. Tämä mahdollistaa sujuvat ja turvalliset koulu- ja työmatkat sekä vapaa-ajan liikkumisen näillä alueilla. Tässä kohteessa erityisesti rakentaminen tuntui hienolta, koska väylää oli aiheestakin odotettu niin hartaasti. Alueella on runsaasti ajoneuvoliikennettä ja se on suosittu reitti mm. pyöräilijöiden keskuudessa, johtuen varmasti osaltaan Puuppolan hienoista kumpuilevista maalaismaisemista, Teerimäki iloitsee.

Mutta ei pelkästään turvallisuus vaan myös muut arvot nostavat Puuppolantien hankkeen tekijöidensä ylpeyden aiheeksi. Työn aikana parannettiin Lintukankaantien liittymää sekä Korttajärven uimarannan kohdalla Sakarinmäen P-aluetta. Urakkaan sisältyi niin ikään erillisenä kohteena yhdystien 16703 (Luonetjärventie) pysäkkijärjestelyt ja liikenneturvallisuustoimenpiteet Jyväskylän varuskunnan läheisyydessä. Resurssiviisautta voidaan nähdä siinäkin, että hanke toteutettiin yhteistyössä alueen suurhankkeen kanssa.

– Tämän kanssa samaan aikaan Väyläviraston rakennuttama Kirri-Tikkakoski-hanke toteutti uuden maantie- sekä jalankulku- ja pyöräilyväyläliittymän Puuppolantielle Lintukankaan kohdalla. Valmistuvien uusien väylien myötä kevyen liikenteen verkosto tulee laajentumaan huomattavasti ja antaa mahdollisuuksia liikkumiseen Jyväskylän pohjoisosissa aivan uudessa mittakaavassa, Teerimäki havainnollistaa.

Keski-Suomen ELY-keskuksen muut hankkeet

Parhaillaan Keski-Suomessa on käynnissä neljä ELY-keskuksen rakennuttamaa tiekohdetta. Päällystystyöt ja siltatyömaat alkavat tämän vuoden osalta olla jo valmiina. Liikenteellisesti merkittävin työmaa on Kukkumäen eritasoliittymä Jyväskylässä, joka on ensi kevääseen asti suunnitelmien mukaisella tauolla siirrettyjen maa-ainesten painuma-ajan vuoksi.

Suunnitteilla ja rakenteilla oleviin hankkeisiimme voi tutustua Väyläviraston sivuilla:

https://vayla.fi/keski-suomessa-suunnitteilla
https://vayla.fi/keski-suomessa-rakenteilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Puuppolantien osalta:

Projektipäällikkö
Petri Teerimäki
p. 0295 024 008

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.
Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin ja kunnostukseen haettavissa avustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta10.2.2021 13:08:28 EETTiedote

Ympäristöministeriön hallinnonalan harkinnanvaraista valtionavustusta Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin, kunnostuksen suunnitteluun ja toteutukseen voi nyt hakea Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Toimenpiteet tulee kohdentaa hyvää huonommassa tilassa olevien vesistöjen valuma-alueille tai alueille, joilla hyvän tilan säilymiseen kohdistuu riski Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmassa esitettyjen tietojen mukaan. Avustusta myönnetään ministeriön osoittaman määrärahan puitteissa, alustavasti enintään 45 000 €.

ELY-keskukselta maatalouden toimintaedellytyksien tukemiseen reilut 10,3 miljoonaa euroa vuonna 20202.2.2021 08:56:00 EETTiedote

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi viime vuonna maatalouden rakennetukia noin 10,3 miljoonaa euroa yhteensä 77 kohteeseen. Suoria avustuksia myönnettiin 4,5 miljoonaa ja korkotukilainoja 5,8 miljoonaa. Lisäksi ELY-keskus myönsi neljään kohteeseen nuoren viljelijän aloitustukea. Tilojen neuvontakorvauksia maksettiin noin 340 000 euroa. Rakennetukien myöntämisen tavoitteena on kehittää maatalouden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä edistämällä maataloustuotannon tehokkuutta ja laatua kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme