Keski-Suomen ELY-keskus

ELY-keskuksen vetovastuulla miljoonalla kevyen liikenteen väylää

Jaa

Kun eduskunta myönsi lisärahoitusta tiehankkeisiin loppuvuonna 2018, Puuppolantien kauan kaivatulle kevyen liikenteen väylän rakentamiselle voitiin lopulta näyttää vihreää valoa. Hankkeessa yhdistyi tilaajien, rakennuttajan ja alueen suurhankkeen – Kirri-Tikkakoski-moottoritie – välinen hyvä yhteistyö. Lopputuloksena Lintukankaan ja Puuppolan välillä on nyt kevyelle liikenteelle turvallinen kulkureitti, joka yhdistyy luontevasti jo olemassa olleisiin liikennejärjestelyihin.

Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.
Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.

ELY-keskuksen tiehankkeiden suunnittelu on vaiheittain tarkentuva prosessi. Prosessissa on neljä vaihetta: esiselvitys, yleis-, tie- ja rakennussuunnittelu. Kansalaiset voivat vaikuttaa hyvän lopputuloksen syntymiseen esittämällä mielipiteensä tiehankkeesta suunnittelun aikana. Laaja vuorovaikutus on erityisen tärkeää suunnittelun aikana ja ELY-keskukset järjestävätkin muun muassa kansalaisten kuulemistilaisuuksia, joista ilmoitetaan tiedotusvälineissä ja ELY-keskusten omissa kanavissa. Kun suunnitelmat ovat valmiit ja rahoitus olemassa, kilpailutuksen voittanut urakoitsija aloittaa maastotyöt. Puuppolantiellä urakoitsijana toimi GRK Infra Oy.

– Jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen oli Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Jyväskylän kaupungin yhteishanke. Samassa yhteydessä Alva-yhtiöt rakennutti vesijohtovarauksia, jotta tulevissa vesihuoltohankkeissa ei tarvitse uutta väylää näiltä osin kaivaa auki, hankkeen projektipäällikkö Petri Teerimäki kertoo.

Turvallisuutta ja resurssiviisautta

Puuppolantie on varsin vilkasliikenteinen ja mäkisyyden vuoksi näkyvyys on paikoitellen huono. Siksi uusi 2,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä, siihen liittyvä Vasarajoen uusi puukantinen silta ja tarvittavat pysäkkijärjestelyt tien varrella parantavat reitin turvallisuutta huomattavasti.

– Uusi väylä liittyy molemmissa päissä olemassa oleviin rakennettuihin väyliin, muodostaen yhtenäisen reitin Kirrin Terttumäestä Puuppolan kylätaajamaan. Tämä mahdollistaa sujuvat ja turvalliset koulu- ja työmatkat sekä vapaa-ajan liikkumisen näillä alueilla. Tässä kohteessa erityisesti rakentaminen tuntui hienolta, koska väylää oli aiheestakin odotettu niin hartaasti. Alueella on runsaasti ajoneuvoliikennettä ja se on suosittu reitti mm. pyöräilijöiden keskuudessa, johtuen varmasti osaltaan Puuppolan hienoista kumpuilevista maalaismaisemista, Teerimäki iloitsee.

Mutta ei pelkästään turvallisuus vaan myös muut arvot nostavat Puuppolantien hankkeen tekijöidensä ylpeyden aiheeksi. Työn aikana parannettiin Lintukankaantien liittymää sekä Korttajärven uimarannan kohdalla Sakarinmäen P-aluetta. Urakkaan sisältyi niin ikään erillisenä kohteena yhdystien 16703 (Luonetjärventie) pysäkkijärjestelyt ja liikenneturvallisuustoimenpiteet Jyväskylän varuskunnan läheisyydessä. Resurssiviisautta voidaan nähdä siinäkin, että hanke toteutettiin yhteistyössä alueen suurhankkeen kanssa.

– Tämän kanssa samaan aikaan Väyläviraston rakennuttama Kirri-Tikkakoski-hanke toteutti uuden maantie- sekä jalankulku- ja pyöräilyväyläliittymän Puuppolantielle Lintukankaan kohdalla. Valmistuvien uusien väylien myötä kevyen liikenteen verkosto tulee laajentumaan huomattavasti ja antaa mahdollisuuksia liikkumiseen Jyväskylän pohjoisosissa aivan uudessa mittakaavassa, Teerimäki havainnollistaa.

Keski-Suomen ELY-keskuksen muut hankkeet

Parhaillaan Keski-Suomessa on käynnissä neljä ELY-keskuksen rakennuttamaa tiekohdetta. Päällystystyöt ja siltatyömaat alkavat tämän vuoden osalta olla jo valmiina. Liikenteellisesti merkittävin työmaa on Kukkumäen eritasoliittymä Jyväskylässä, joka on ensi kevääseen asti suunnitelmien mukaisella tauolla siirrettyjen maa-ainesten painuma-ajan vuoksi.

Suunnitteilla ja rakenteilla oleviin hankkeisiimme voi tutustua Väyläviraston sivuilla:

https://vayla.fi/keski-suomessa-suunnitteilla
https://vayla.fi/keski-suomessa-rakenteilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Puuppolantien osalta:

Projektipäällikkö
Petri Teerimäki
p. 0295 024 008

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.
Puuppolantien uutta kevyen liikenteen väylää.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Retkeily luonnonsuojelualueilla kasvussa – kulkijan tulee kuitenkin huomioida määräykset24.11.2020 10:29:14 EETTiedote

Luonnossa ja luonnonsuojelualueilla liikkuminen on lisääntynyt viime vuosina ja nyt jylläävä koronapandemia on vahvistanut tätä kehitystä entisestään. Kasvanut kiinnostus luontoa ja luonnonsuojelualueita kohtaan on positiivista, sillä luontokokemukset laajentavat ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja luonnonsuojelun merkityksestä. On kuitenkin valitettavaa, että lisääntyneen luonnossa liikkumisen seurauksena myös epäasiallinen käytös on lisääntynyt.

Vaikuta vesienhoitoon ja anna palautetta5.11.2020 15:42:19 EETTiedote

Nyt on aika antaa palautetta Keski-Suomea koskevista vesienhoitosuunnitelmaehdotuksista ja vesienhoidon toimenpideohjelmasta vuosille 2022 - 2027. Keski-Suomen aluetta koskevat Kymijoen-Suomenlahden ja Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelmat sekä Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelma on tarkistettu vuosille 2022–2027. Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Tilaa parantavien toimien tulee olla käynnissä vuoteen 2027 mennessä. Toimenpiteet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi on suunniteltu yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää virtuaalisen tietoiskusarjan julkisista yrityspalveluista26.10.2020 08:53:14 EETTiedote

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää yhteistyössä TE-palvelujen kanssa syksyn lopuksi virtuaalisen tietoiskusarjan "Mitä koronan jälkeen?" aina maanantaisin klo 15 eteenpäin 2.11.2020 alkaen. Tietoiskut on tarkoitettu kaikille yrityskentän parissa työskenteleville – esimerkiksi niin yrittäjille kuin yritysneuvojillekin. Niihin osallistutaan Teamsin välityksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme