Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

ELY-keskus antoi lausuntonsa Puhuri Oy:n Haapaveden Piipsannevan YVA-selostuksesta

Jaa

ELY-keskus katsoo, että ympäristövaikutusten arviointiselostus sisältää pääpiirteissään ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen mukaiset asiat. Arviointia tulee kuitenkin täydentää joiltakin osin kaavoitusvaiheessa.

Tarkastelluista vaihtoehdoista hankevaihtoehto VE1 sisältää enemmän voimaloita kuin VE2, joten sen vaikutukset maisemaan, linnustoon ja maankäyttöön sekä elinoloihin ja viihtyvyyteen ovat jonkin verran suuremmat kuin vaihtoehdon VE2. Jatkosuunnitteluun onkin valittu vaihtoehto VE2, jossa hankealueelle rakennettaisiin 43 enintään 300 metrin korkuista tuulivoimalaa.

Arviointiin sisältyy lieventämistoimena kosteikkosuunnitelma hankealueen kosteikkoihin kohdistuvien haitallisten vaikutusten lieventämiseksi.

Arviointiselostuksessa ei ole kuvattu hankealueen nykytilaa ja sen kehittymistä eli YVA-lainsäädännön tarkoittamaa nollavaihtoehtoa (VE0, hankkeen toteuttamatta jättäminen) niin, että kaikkien vaikutusten osalta olisi voitu varmuudella arvioida niiden merkittävyyttä.

Hankealueella on useita eri toimintoja, mutta arvioinnissa on käsitelty lähinnä vain tuulivoimahankkeen vaikutuksia. YVA-lainsäädäntö edellyttää yhteisvaikutusten arviointia, joten arviointia tulee siltäkin osin täydentää kaavoituksen yhteydessä.

Viitasammakon lisääntymis- ja levähdysalueisiin kohdistuvien vaikutusten arviointia tulee täydentää ja tarvittaessa käynnistää poikkeamismenettely rauhoitussäännöksistä.

Hankkeen sähkönsiirron ympäristövaikutuksia on käsitelty alustavasti. Sähkönsiirrosta tullaan tekemään lisäselvityksiä kaavaselostukseen tai siitä tehdään erillinen ympäristöselvitys.

Arvioinnissa on tarkasteltu alustavasti myös aurinkovoiman sijoittumista alueelle.

Yhteysviranomaisen lausunto löytyy hankkeen verkkosivulta (sivun lopusta) osoitteesta www.ymparisto.fi/piipsannevantuulivoimayva

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Liisa Kantola, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
p. 0295 038 340
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 21 600 - avoimia työpaikkoja enemmän kuin vuosi sitten24.11.2020 08:35:28 EETTiedote

Keväällä alkanut koronakriisi nosti työttömyyden rajuun nousuun. Suuri osa kasvusta johtui lomautettujen määrän moninkertaistumisesta maalis-huhtikuun aikana. Kesällä lomautettujen määrä putosi rivakasti – syksyllä määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta parempaan tai huonompaan. Työttömien työnhakijoiden määrä on maakunnassa edelleen korkea.

Jätekuljetukset viranomaisten tehotarkkailussa Oulussa9.11.2020 10:11:47 EETTiedote

Keskiviikkona 4.11. pidettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Oulun poliisilaitoksen yhteisratsia jätekuljetusten valvomiseksi. Valvontaa kohdennettiin erityisesti Ruskon jätekeskuksen ja muiden jätteenkäsittelylaitosten sekä jätettä tuottavien työmaiden läheisyyteen. Tarkastukseen sisältyi kuljetuskaluston asianmukaisuuden, kuljettavina olleiden jätteiden ja asiaan kuuluvien asiapapereiden tarkastaminen. Lisäksi poliisi teki sille erikseen kuuluvat tarkastukset. Vastaava ratsia pidettiin viimeksi vuonna 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme