Varsinais-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus ei määrännyt rakennusperintölain mukaista vaarantamiskieltoa Raisiossa sijaitsevaa ns. Harkko-rakennusta ja viereistä asuinkerrostaloa koskevassa rakennussuojeluasiassa

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 31.10.2022 päätöksen, että se ei määrää vaarantamiskieltoa Raision kaupungissa Nallinkadulla sijaitsevaa entistä kunnan-/kauppalantaloa eli ns. Harkko-rakennusta (680-3-3014-4) ja viereistä kunnan virkailijoiden asuinkerrosta-loa (680-3-3017-2) koskevassa rakennussuojeluasiassa. Raisio-Seura ry esitti huhtikuussa 2022 ELY-keskukselle, että rakennukset määrättäisiin suojeltaviksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) nojalla. Raisio-Seura esitti myös kohteen määräämistä rakennusperintö-lain mukaiseen vaarantamiskieltoon.

ELY-keskus kuuli vaarantamiskieltoa koskevasta esityksestä kiinteistöt ja rakennukset omistavaa Raision kaupunkia. Kaupunki totesi, että Harkko-rakennuksen osalta kaupunki on esittänyt vuodelle 2023 määrärahoja kohteen purkuun sekä kohteessa sijaitsevien taideteosten siirtämiselle ja säilyttämiselle. Kaupunki vastusti vaarantamiskiellon asettamista.

Rakennusperintölain 6 §:n mukaan ELY-keskus voi rakennussuojeluasian yhteydessä kieltää vaarantamiskiellolla rakennuksen kulttuurihistoriallista merkitystä vaarantaviin toimenpiteisiin ryhtymisen. Vaarantamiskielto on kuitenkin määrättävä aina, kun suojelun turvaaminen sitä välttämättä edellyttää. ELY-keskus katsoi, että asiassa ei ollut ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden perusteella vaarantamiskielto olisi tullut määrätä heti. ELY-keskus kuitenkin totesi, että rakennusten kulttuurihistoriallista merkitystä vaarantavat toimenpiteet ovat kiellettyjä jo pelkän rakennussuojeluasian vireilläolon perusteella siitä riippumatta, onko asiassa määrätty erillistä vaarantamiskieltoa. Vaarantamiskielto voidaan myös tarvittaessa määrätä niin kauan kuin suojelua koskeva asia on vireillä. Vaarantamiskielto tulisi määrättäväksi esimerkiksi mikäli kohteelle myönnettäisiin purkamislupa.

Varsinainen päätös rakennussuojeluasiassa annetaan myöhemmin Museovirastolta pyydettävän lausunnon ja asianosaisten kuulemisen jälkeen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Reetta Katila, reetta.katila@ely-keskus.fi, p. 0295 022 820

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Seutu+-seriebiljetten med 10 resor prövas i regiontrafiken utanför Föli-området9.1.2023 10:05:30 EET | Tiedote

På linjerna i de kommuner som omger Föli-området prövas en seriebiljett med 10 resor. I och med pandemin har arbetsresorna ändrat form något och allt fler utför distansarbete en del av veckan. En traditionell periodbiljett kan upplevas vara för dyr om man inte längre regelbundet reser varje dag. Seriebiljetten uppmuntrar också till sporadiska arbetsresor med kollektivtrafik.

Seutu+ 10 matkan sarjalippu kokeiltavaksi Föli-alueen ulkopuolisessa seutuliikenteessä9.1.2023 10:05:21 EET | Tiedote

Föli-alueen ympäryskuntien linjoilla otetaan kokeiluun 10 matkan sarjalippu. Työmatkustus on pandemian myötä muuttanut jonkin verran muotoaan ja yhä useampi tekee osan viikosta etätyötä. Perinteinen kausilippu saatetaan kokea liian kalliiksi, jos matkoja ei enää tehdä säännönmukaisesti joka päivä. Sarjalippu kannustaa tekemään myös satunnaiset työmatkat joukkoliikenteellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme