Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

ELY-keskus laatii hoito- ja käyttösuunnitelman ja teettää linnustoinventoinnin Närpiön saariston Natura 2000 -alueella vuosina 2022–2023

Jaa

Närpiön saariston Natura 2000 -alueelle (FI0800135) laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma vuosina 2022–2023. Natura 2000 -alueeseen kuuluu suurin osa Närpiön keski- ja ulkosaaristosta sekä Korsnäsin eteläisimmät saaristoalueet.

Märigrund Närpiön saaristossa. Kuva: Robin Sjöblom, 2019.
Märigrund Närpiön saaristossa. Kuva: Robin Sjöblom, 2019.

Hoito- ja käyttösuunnitelman tarkoitus on edistää Natura 2000 -verkoston tavoitteiden toteutumista. Käytännössä tämä tarkoittaa luontodirektiivissä mainittujen luontotyyppien ja lajien sekä lintudirektiiviin kuuluvien lintulajien elinympäristöjen ja elinehtojen turvaamista. Lisäksi hoito- ja käyttösuunnitelmalla turvataan kulttuurihistoriallisia- ja virkistysarvoja. Alueen muut käyttötarpeet pyritään yhteensovittamaan edellä mainittujen arvojen kanssa. Hoito- ja käyttösuunnitelma ei ole juridisesti sitova.

Hoito- ja käyttösuunnitelman laadintaa ohjaa alueen sidosryhmistä koostuva ohjausryhmä, johon kuuluu mm. kuntien, kalastajien, metsästäjien, osakaskuntien sekä luonto- ja lintujärjestöjen edustajat. Ohjausryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran alkusyksystä, jolloin suunnitelman laatiminen alkaa. Suunnitelman edistymisestä tiedotetaan vaiheittain laatimisprosessin aikana.

Linnustoinventointi Närpiön saariston Natura 2000 -alueella

Hoito- ja käyttösuunnitelman yhteydessä päivitetään Närpiön saariston Natura 2000 -alueen linnustotietoja inventoinnilla. Viimeisin pesimälinnuston kartoitus tehtiin vuonna 1998 ja tietojen päivittämistä tarvitaan. Inventointi tehdään alueella veneellä liikkuen toukokuussa ja kesäkuussa. Tänä vuonna inventoidaan yhteensä noin 70 saareen linnuston nykytilaa ja inventoinnit sisältävät ensisijaisesti pesimälinnuston havainnointia. Inventoinnit tehdään kohteesta riippuen maa- tai vesialueelta käsin. Inventointi toteutetaan siten, että paikallisille asukkaille ja linnustolle ei aiheudu merkittävää häiriötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Hoito- ja käyttösuunnitelma
• Luonnonsuojelun asiantuntija Robin Ramstedt, robin.ramstedt@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 021
• Luonnonsuojelun asiantuntija Hanna Backman, hanna.backman@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 784

Linnustoinventoinnit
• Luonnonsuojelun asiantuntija Ann-Sofie Åstrand, ann-sofie.astrand@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 972

Kuvat

Märigrund Närpiön saaristossa. Kuva: Robin Sjöblom, 2019.
Märigrund Närpiön saaristossa. Kuva: Robin Sjöblom, 2019.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme