Kaakkois-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus rahoittaa vesihuollon turvaamista poikkeusoloissa - Kouvolan haja-asutusalueen vesiosuuskuntien yhteishanke käynnistyy

Jaa
Desinfiointiyksikkö autoperäkärryssä. Kuvassa myös Tapio Perttola. Kuva: Pertti Halsola
Desinfiointiyksikkö autoperäkärryssä. Kuvassa myös Tapio Perttola. Kuva: Pertti Halsola

Valtion 2020 II lisätalousarviossa on varattu määrärahaa vesihuollon toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tukea suunnataan erityisesti hankkeisiin, joiden tarkoituksena on varmistaa vesihuollon palvelujen turvaaminen epidemia- ja muissa erityistilanteissa vesihuoltolaitosten yhteistyönä. Kaakkois-Suomessa käynnistyi ensimmäinen yhteishanke, jota vetää Kouvolan vesiosuuskunnat ry.

Hankkeen tavoitteena on turvata haja-asutusalueen vesihuoltopalvelu myös poikkeusoloissa. Valtaosa Kouvolan vesiosuuskunnat ry:n 32 jäsenosuuskunnista on jo hankkeessa mukana.

- Hankkeella tavoitellaan maantieteellisesti erittäin suuren, keskustaajamien ulkopuolisen haja-asutusalueen yksittäisten ja juridisesti itsenäisten vesitoimijoiden yhteistoimintaa kaikissa äkillisissä poikkeustilanteissa. Koordinoidulla ja jatkuvasti päivittyvällä yhteistoiminnalla turvataan puhtaan veden saanti kaikissa tilanteissa,korostaa Kouvolan vesiosuuskuntien puheenjohtaja ja projektipäällikkö Pertti Halsola.

Hankkeella on kaksi päätavoitetta: verkostokokonaisuuden käyttövalmiuden ylläpitäminen äkillisiä poikkeustilanteita ajatellen ja vedensaannin turvaaminen äkillisissä poikkeustilanteissa.

Hankkeen tulokset ovat kaikkien vesilaitosten, vesihuollosta vastaavien osuuskuntien, kuntien (etenkin Kouvola ja Iitti), pelastuslaitoksen ja muiden vesihuollosta vastuussa olevien tahojen käytettävissä. - Tulokset sekä syntyvät toimintamallit ovat vapaasti monistettavissa valtakunnalliseenkin käyttöön, toteaa Halsola.

Kouvolan vesiosuuskunnat ry toimii tiiviissä yhteistyössä alan valtakunnallisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa. Etelä-Savon ELY-keskus arvioi hakumenettelyssä saapuneet hakemukset yhteistyössä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Arvioinnin perusteella Etelä-Savon ELY-keskus on tehnyt avustuspäätökset.

Tarkemmin hanketta esiteltiin vesiosuuskunnille virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa 10.12.2020. Tiedotustilaisuus on nähtävillä vuoden loppuun saakka youtubessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Kaakkois-Suomen ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Johanna Kallio, johanna.kallio@ely-keskus.fi, p. 0295 029 132
- Kouvolan vesiosuuskunta ry, puheenjohtaja ja projektipäällikkö Pertti Halsola,
pertti.halsola@svosk.fi, p. 040 77 46 111

Kuvat

Desinfiointiyksikkö autoperäkärryssä. Kuvassa myös Tapio Perttola. Kuva: Pertti Halsola
Desinfiointiyksikkö autoperäkärryssä. Kuvassa myös Tapio Perttola. Kuva: Pertti Halsola
Lataa
Desinfiointiyksikkö, joka on lämpöeristetty, ja lämmityksellä varustettu, agrikaatti samassa kokonaisuudessa. Kuva: Pertti Halsola.
Desinfiointiyksikkö, joka on lämpöeristetty, ja lämmityksellä varustettu, agrikaatti samassa kokonaisuudessa. Kuva: Pertti Halsola.
Lataa
Ry:n jäsenosuuskuntien edustajia leppoisissa kokoustunnelmissa aikana ennen koronaa. Kuva: Pertti Halsola.
Ry:n jäsenosuuskuntien edustajia leppoisissa kokoustunnelmissa aikana ennen koronaa. Kuva: Pertti Halsola.
Lataa
Tiedotustilaisuus pidettiin etänä mutta ”linjojen päässä” oli hyvä osanotto; mukana mm. Kouvolan kaupunki, Kouvolan Vesi, Aluehallintovirasto, Etelä-Savon ELY-keskus sekä  paljon osuuskuntia. Kuva: Johanna Kallio; Kaakkois-Suomen ELY-keskus.
Tiedotustilaisuus pidettiin etänä mutta ”linjojen päässä” oli hyvä osanotto; mukana mm. Kouvolan kaupunki, Kouvolan Vesi, Aluehallintovirasto, Etelä-Savon ELY-keskus sekä paljon osuuskuntia. Kuva: Johanna Kallio; Kaakkois-Suomen ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 202022.12.2020 08:22:56 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa marraskuun 2020 lopussa 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi 150 prosentilla viime vuoden marraskuusta. Kevään 2020 luvuista lomautettujen määrä on laskenut, mutta kääntynyt syksyllä pieneen nousuun. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 14 prosentin verran vuoden takaisesta. Alle 20-vuotiaiden työttömyys kasvoi 28 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden marraskuusta reilusti ja on nyt noususuunnassa. Avoimia työpaikkoja on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202024.11.2020 08:31:12 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme