Satakunnan ELY-keskus

ELY-keskus sijoitti viime vuonna Satakunnan kuntiin 38 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa ja kiintiöpakolaista

Jaa

Vuonna 2020 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita sijoitettiin Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella Poriin 22 henkilöä ja Raumalle kaksi henkilöä. Lisäksi Poriin sijoitettiin 14 kiintiöpakolaista. Yhteensä oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia sijoitettiin Satakunnan kuntiin 38 henkilöä, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 47. Viime vuonna kuntaan sijoitetut olivat kansalaisuudeltaan pääosin irakilaisia, syyrialaisia ja afganistanilaisia.

Vuonna 2021 Satakunnan ELY-keskus on sijoittanut tähän mennessä neljä oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa Poriin. Kiintiöpakolaisia tänä vuonna vastaanottaa Huittisten kaupunki, 10–12 kiintiöpakolaisen saapuminen ajoittuu vuoden 2021 loppupuolelle.

Kuntiin sijoitukset ovat viime vuosina vähentyneet merkittävästi vuosien 2016-2018 tasosta. Kaiken kaikkiaan Satakunnan ELY-keskus on sijoittanut kuntiin vuosina 2016–2020 kiintiöpakolaiset mukaan lukien yhteensä 451 henkilöä. Heistä 319 on ollut oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, 87 kiintiöpakolaisia ja 45 ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä.  Eniten kuntasijoituksia tehtiin vuonna 2016, 149 henkilöä.

Satakunnan ELY-keskuksella on voimassa oleva sopimus pakolaisten vastaanottamisesta kaikkien Satakunnan 16 kunnan kanssa.  Oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia on kyseisellä ajanjaksolla sijoitettu kuitenkin vain kuuteen kuntaan. Oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu Poriin, Raumalle, Kankaanpäähän ja Harjavaltaan. Kiintiöpakolaisia ovat vastaanottaneet Pori, Rauma ja Eura ja ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä on sijoitettu Poriin ja Huittisiin.

 - Sopimus pakolaisten vastaanotosta on tärkeää olla kaikilla kunnilla, sillä kotouttamisesta aiheutuvia korvauksia voidaan maksaa vain sopimuksen ELY-keskuksen kanssa solmineelle kunnalle, jolla on voimassa oleva kotouttamisohjelma. Oleskeluluvan saaneiden omaehtoisia muuttoja on Satakunnassa tapahtunut sellaiseenkin kuntaan, johon ELY-keskus ei ole pakolaisia sijoittanut, toteaa työvoimapalveluasiantuntija Jouni Vataja Satakunnan ELY-keskuksesta.

Ilman huoltajaa saapuneiden alaikäisten perheryhmäkodit ja tukiasumisyksiköt on lakkautettu vuoden 2019 loppuun mennessä nuorten asukkaiden aikuistuttua ja muutettua omilleen. Porin ja Huittisten kaupungit tarjoavat näille itsenäiseen asumiseen siirtyneille nuorille ns. jälkihuollon palveluja 25 ikävuoteen saakka.

Vuodelle 2021 työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten laajennetun toimialueen (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa) tavoitteeksi vähintään 359 toteutunutta pakolaisten kuntasijoituspaikkaa. Tästä Satakunnan osuus on 120 kuntasijoituspaikkaa. Tavoite on saavutettu: sopimukset kuntien kanssa kattavat yhteensä 119–167 kuntasijoituspaikkaa vuodelle 2021.

Satakunnassa on toiminut vuodesta 2016 alkaen Satakunnan ELY-keskuksen koollekutsuma maahanmuuton ja kotouttamisen alueellinen yhteistyöryhmä, jonka tavoitteena on varmistaa sujuva yhteistyö pakolaisten kuntaan siirtymisessä ja kotoutumisen alkuvaiheessa. Tällä hetkellä toimiva alueellinen yhteistyöryhmä on asetettu toimikaudeksi 2021–2023. Alueellisessa yhteistyöryhmässä on edustajat Satakunnan kunnista, Porin seudun työllisyyden kuntakokeilusta, Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymästä, Satakunnan TE-toimistosta, SPR:n Satakunnan piiristä, Satakuntaliitosta ja alueen kotoutumiskoulutusta tuottavista oppilaitoksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työvoimapalveluasiantuntija
Jouni Vataja, p. 0295 022 085
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Koronakriisi haastoi - palvelutyytyväisyystulokset kertovat Satakunnan ELY-keskuksen asiakastyön erinomaisesta onnistumisesta16.3.2021 13:19:25 EET | Tiedote

Vuosi 2020 oli koronakriisin tuomien haasteiden takia poikkeuksellinen niin asiakkaille kuin ELY-keskuksille. Koronakriisi haastoi virastojen toimintaa merkittävästi ja vaati sopeutumista palveluissa ja työskentelytavoissa. ELY-keskusten kautta suunnatun koronarahoituksen järjestäminen yrityksille neuvontapalveluineen vaati voimakasta resurssien keskittämistä. Pandemian takia asiakas- ja sidosryhmäyhteistyö muuttui lähes kokonaan sähköisten välineiden ja palvelujen kautta tapahtuvaksi. Omien toimintojen digitalisoinnissa otettiin melkoinen kehitysloikka.

Satakunnan maaseudun kehittämissuunnitelman valmistelu on edennyt loppusuoralle24.2.2021 12:42:58 EET | Tiedote

Satakunnan maaseudun yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuus kehittää toimintaansa Euroopan unionin maaseuturahaston tuella tulevinakin vuosina. Rahoitusta myönnetään nyt valmisteilla olevan alueellisen kehittämissuunnitelman perusteella. Tietoja ja näkemyksiä suunnitelmaan on kerätty satakuntalaisilta maaseudun asukkailta, yrittäjiltä ja kehittäjiltä. Ennen pandemiaa ehdittiin järjestää muutamia työpajoja, mutta pääasiassa valmistelu on toteutettu virtuaalisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme