Satakunnan ELY-keskus

ELY-keskus sijoitti viime vuonna Satakunnan kuntiin 38 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa ja kiintiöpakolaista

Jaa

Vuonna 2020 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita sijoitettiin Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella Poriin 22 henkilöä ja Raumalle kaksi henkilöä. Lisäksi Poriin sijoitettiin 14 kiintiöpakolaista. Yhteensä oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia sijoitettiin Satakunnan kuntiin 38 henkilöä, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 47. Viime vuonna kuntaan sijoitetut olivat kansalaisuudeltaan pääosin irakilaisia, syyrialaisia ja afganistanilaisia.

Vuonna 2021 Satakunnan ELY-keskus on sijoittanut tähän mennessä neljä oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa Poriin. Kiintiöpakolaisia tänä vuonna vastaanottaa Huittisten kaupunki, 10–12 kiintiöpakolaisen saapuminen ajoittuu vuoden 2021 loppupuolelle.

Kuntiin sijoitukset ovat viime vuosina vähentyneet merkittävästi vuosien 2016-2018 tasosta. Kaiken kaikkiaan Satakunnan ELY-keskus on sijoittanut kuntiin vuosina 2016–2020 kiintiöpakolaiset mukaan lukien yhteensä 451 henkilöä. Heistä 319 on ollut oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, 87 kiintiöpakolaisia ja 45 ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä.  Eniten kuntasijoituksia tehtiin vuonna 2016, 149 henkilöä.

Satakunnan ELY-keskuksella on voimassa oleva sopimus pakolaisten vastaanottamisesta kaikkien Satakunnan 16 kunnan kanssa.  Oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia on kyseisellä ajanjaksolla sijoitettu kuitenkin vain kuuteen kuntaan. Oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu Poriin, Raumalle, Kankaanpäähän ja Harjavaltaan. Kiintiöpakolaisia ovat vastaanottaneet Pori, Rauma ja Eura ja ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä on sijoitettu Poriin ja Huittisiin.

 - Sopimus pakolaisten vastaanotosta on tärkeää olla kaikilla kunnilla, sillä kotouttamisesta aiheutuvia korvauksia voidaan maksaa vain sopimuksen ELY-keskuksen kanssa solmineelle kunnalle, jolla on voimassa oleva kotouttamisohjelma. Oleskeluluvan saaneiden omaehtoisia muuttoja on Satakunnassa tapahtunut sellaiseenkin kuntaan, johon ELY-keskus ei ole pakolaisia sijoittanut, toteaa työvoimapalveluasiantuntija Jouni Vataja Satakunnan ELY-keskuksesta.

Ilman huoltajaa saapuneiden alaikäisten perheryhmäkodit ja tukiasumisyksiköt on lakkautettu vuoden 2019 loppuun mennessä nuorten asukkaiden aikuistuttua ja muutettua omilleen. Porin ja Huittisten kaupungit tarjoavat näille itsenäiseen asumiseen siirtyneille nuorille ns. jälkihuollon palveluja 25 ikävuoteen saakka.

Vuodelle 2021 työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten laajennetun toimialueen (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa) tavoitteeksi vähintään 359 toteutunutta pakolaisten kuntasijoituspaikkaa. Tästä Satakunnan osuus on 120 kuntasijoituspaikkaa. Tavoite on saavutettu: sopimukset kuntien kanssa kattavat yhteensä 119–167 kuntasijoituspaikkaa vuodelle 2021.

Satakunnassa on toiminut vuodesta 2016 alkaen Satakunnan ELY-keskuksen koollekutsuma maahanmuuton ja kotouttamisen alueellinen yhteistyöryhmä, jonka tavoitteena on varmistaa sujuva yhteistyö pakolaisten kuntaan siirtymisessä ja kotoutumisen alkuvaiheessa. Tällä hetkellä toimiva alueellinen yhteistyöryhmä on asetettu toimikaudeksi 2021–2023. Alueellisessa yhteistyöryhmässä on edustajat Satakunnan kunnista, Porin seudun työllisyyden kuntakokeilusta, Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymästä, Satakunnan TE-toimistosta, SPR:n Satakunnan piiristä, Satakuntaliitosta ja alueen kotoutumiskoulutusta tuottavista oppilaitoksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työvoimapalveluasiantuntija
Jouni Vataja, p. 0295 022 085
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Maatalouden investointeihin tälle vuodelle 25 miljoonan euron lisärahoitus elpymisvaroista.9.9.2021 10:20:55 EEST | Tiedote

Lisärahoitus tulee käyttöön 15.8. päättyneen investointitukijakson, sekä myös vuoden viimeisen, 15.10. päättyvän tukijakson päätöksentekoon. 15.8. päättyneellä tukijaksolla elpymisvaroista avustusta haettiin yhteensä 8,3 miljoonaa euroa, josta Satakunnan osuus on 250 000 euroa. 15.10. päättyvälle tukijaksolle elpymisvaroja jää vielä runsaasti jaettavaksi.

Satakunnan elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät ovat parantuneet10.5.2021 10:09:12 EEST | Tiedote

Kevään 2021 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen arvioiden mukaan Satakunnan teollisuuden ja muun elinkeinoelämän lähiajan näkymät ovat varovaisen myönteiset. Maakunnassa investoidaan merkittävästi, mikä vahvistaa uskoa elinkeinoelämän näkymien paranemiseen. Myös työttömyyden arvioidaan alenevan seuraavan vuoden aikana. Katsauksen arviot on tuotettu maalis-huhtikuussa 2021. Tämän jälkeen on saatu Satakunnassa lukuisia positiivisia uutisia, jotka indikoivat talouden elpymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme