Savonlinnan kaupunkiSavonlinnan kaupunki

EMBARGO 1.4.2019 KLO 00:01. Savonlinnan kaupunki palkkaa viisi norpankouluttajaa

Jaa

Savonlinnan kaupunki vastaa matkailuväen toiveisiin palkkaamalla viisi osavuotista norpankouluttajaa. Töitä on tarjolla kokopäiväisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tehtäviin annetaan kolme viikkoa kestävä täsmäkoulutus, josta vastaa Ammattiopisto SAMIedu yhteistyössä Miamin yliopiston (University of Miami) kanssa. Miamin yliopisto on erikoistunut mm. delfiinien ja haikalojen tutkimiseen.

- Saimaannorppa on osoittautunut matkailuelinkeinon kannalta sangen haasteelliseksi yhteistyökumppaniksi, Savonlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Janne Weander sanoo.

- Aivan liian monet matkailijat ovat joutuneet pettymään, kun eivät ole nähneet norpan norppaa, vaikka ovat nimenomaan norppien vuoksi matkustaneet pitkiäkin matkoja tänne. Tarkoitus on siis lisätä norppien näkymistiheyttä Savonlinnan alueella ja tuottaa näin kilpailuetua muihin alueisiin nähden.

Miamin yliopistossa työskentelevä professori Mary Smith uskoo, että saimaannorpan sosiaalisia ominaisuuksia ja yhteistyötaitoja on suhteellisen helppo lisätä viimeisimpään tutkimustietoon perustuvan koulutuksen avulla. Professori Mary Smith viittaa myös tutkimuksiin, joiden mukaan saimaannorpan aivot ovat suhteellisen suuret verrattuna esimerkiksi itämerennorpan aivoihin. Iso aivokoko tunnetusti edistää oppimisprosessia. Saimaannorppa on amerikkalaistutkimusten mukaan jopa älykkäämpi ja oppivaisempi kuin delfiini. Siksi norppien koulutuksessa voidaan käyttää samoja opetusmetodeja kuin delfiinien koulutuksessa, mutta koulutus etenee puolta nopeammin. Professori Mary Smith haluaa kuitenkin korostaa, että koulutus tapahtuu saimaannorpan ehdoilla ja tiukkoja eettisiä kriteerejä noudattaen.

- Kysymys ei ole missään nimessä norppien kesyttämisestä vaan piilevien taitojen vahvistamisesta niin, että norpasta tulee vielä karvan verran ihmisystävällisempi kuin mitä se jo nyt on. Etevimmät yksilöt voivat oppia vilkuttamaan ihmisille tai jopa heittämään ylävitosen, professori Mary Smith uskoo.

Hän ei myöskään sulje pois mahdollisuutta perustaa jatkossa kuuteille omia kuuttikouluja, jos aikuisten norppien oppimistulokset ovat rohkaisevia.

Haku norpankouluttajaksi on avoinna 1.4. klo 16 saakka osoitteessa saimaalle.fi. Pohjakoulutusta tai aikaisempaa työkokemusta ei vaadita. Kohtuullinen uimataito luetaan eduksi.

Kutsu medialle

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen Savonlinnan kaupungintalolle maanantaina 1.4. klo 11.00. Paikkana Kaupunginhallituksen iso kabinetti, sisäänkäynti C-ovesta, 1 krs. Tilaisuuteen ilmoittautumiset tiedottaja Miia Käyhkölle, miia.kayhko@savonlinna.fi tai 044 417 4007.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Savonlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Janne Weander 044 417 4008 tai janne.weander@savonlinna.fi.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Vuoden Luontokuva 2019 -näyttelykiertue alkaa Savonlinnasta22.10.2019 09:30:25 EESTTiedote

Viime lauantaina Helsingissä ratkenneen Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun palkitut teokset ovat esillä ensimmäisenä Savonlinnassa. Kaikkiaan 39 valokuvaa sisältävä näyttely avautuu huomenna Saimaan luonto- ja museokeskuksen väliaikaistiloissa, Savonlinnan Nälkälinnanmäellä. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Siveltimen jäljillä sisältöä Ajan henki -taidenäyttelyyn Savonlinnassa21.10.2019 14:36:56 EESTTiedote

Ajan henki -taidenäyttely avasi tänään ensimmäisenä Savonlinnan maakuntamuseon väliaikaistilojen näyttelyt Savonlinnan Nälkälinnanmäellä, entisen pääkirjaston salissa. Savonlinnalaisen Ars Nova ry:n taiteilijat ovat voineet tulkita vapaasti kuvataiteen keinoin muuttuvaa maailmaa ja aikaa. Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Väliaikaistilojen avajaisviikon kunniaksi yleisöllä on vapaa pääsy koko viikon ajan.

Hemminkisen neiti Punkaharjun hovikuvaajana5.9.2019 10:40:39 EESTTiedote

Valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966), Hemminkisen neiti, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Itä-Suomessa Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella. Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Savonlinnan Riihisaaressa tänään avatussa näyttelyssä on esillä noin 50 valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme