Savonlinnan kaupunkiSavonlinnan kaupunki

EMBARGO 1.4.2019 KLO 00:01. Savonlinnan kaupunki palkkaa viisi norpankouluttajaa

Jaa

Savonlinnan kaupunki vastaa matkailuväen toiveisiin palkkaamalla viisi osavuotista norpankouluttajaa. Töitä on tarjolla kokopäiväisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tehtäviin annetaan kolme viikkoa kestävä täsmäkoulutus, josta vastaa Ammattiopisto SAMIedu yhteistyössä Miamin yliopiston (University of Miami) kanssa. Miamin yliopisto on erikoistunut mm. delfiinien ja haikalojen tutkimiseen.

- Saimaannorppa on osoittautunut matkailuelinkeinon kannalta sangen haasteelliseksi yhteistyökumppaniksi, Savonlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Janne Weander sanoo.

- Aivan liian monet matkailijat ovat joutuneet pettymään, kun eivät ole nähneet norpan norppaa, vaikka ovat nimenomaan norppien vuoksi matkustaneet pitkiäkin matkoja tänne. Tarkoitus on siis lisätä norppien näkymistiheyttä Savonlinnan alueella ja tuottaa näin kilpailuetua muihin alueisiin nähden.

Miamin yliopistossa työskentelevä professori Mary Smith uskoo, että saimaannorpan sosiaalisia ominaisuuksia ja yhteistyötaitoja on suhteellisen helppo lisätä viimeisimpään tutkimustietoon perustuvan koulutuksen avulla. Professori Mary Smith viittaa myös tutkimuksiin, joiden mukaan saimaannorpan aivot ovat suhteellisen suuret verrattuna esimerkiksi itämerennorpan aivoihin. Iso aivokoko tunnetusti edistää oppimisprosessia. Saimaannorppa on amerikkalaistutkimusten mukaan jopa älykkäämpi ja oppivaisempi kuin delfiini. Siksi norppien koulutuksessa voidaan käyttää samoja opetusmetodeja kuin delfiinien koulutuksessa, mutta koulutus etenee puolta nopeammin. Professori Mary Smith haluaa kuitenkin korostaa, että koulutus tapahtuu saimaannorpan ehdoilla ja tiukkoja eettisiä kriteerejä noudattaen.

- Kysymys ei ole missään nimessä norppien kesyttämisestä vaan piilevien taitojen vahvistamisesta niin, että norpasta tulee vielä karvan verran ihmisystävällisempi kuin mitä se jo nyt on. Etevimmät yksilöt voivat oppia vilkuttamaan ihmisille tai jopa heittämään ylävitosen, professori Mary Smith uskoo.

Hän ei myöskään sulje pois mahdollisuutta perustaa jatkossa kuuteille omia kuuttikouluja, jos aikuisten norppien oppimistulokset ovat rohkaisevia.

Haku norpankouluttajaksi on avoinna 1.4. klo 16 saakka osoitteessa saimaalle.fi. Pohjakoulutusta tai aikaisempaa työkokemusta ei vaadita. Kohtuullinen uimataito luetaan eduksi.

Kutsu medialle

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen Savonlinnan kaupungintalolle maanantaina 1.4. klo 11.00. Paikkana Kaupunginhallituksen iso kabinetti, sisäänkäynti C-ovesta, 1 krs. Tilaisuuteen ilmoittautumiset tiedottaja Miia Käyhkölle, miia.kayhko@savonlinna.fi tai 044 417 4007.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Savonlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Janne Weander 044 417 4008 tai janne.weander@savonlinna.fi.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Japani-Suomi 100 – paperitaidetta Savonlinnan Riihisaaressa29.5.2019 13:13:53 EESTTiedote

Savonlinnan Riihisaaressa avautuu Japani–Suomi-diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Japani-Suomi 100 -paperitaidenäyttely. Näyttelyn silkki- ja paperikukkataiteilijana toimii japanilainen Yuko Sato. Japanilainen Yoshiko Shimada tekee fusumapaperimaalauksia. Puurakenteiset, paperilla päällystetyt fusumat ovat japanilaisessa arkkitehtuurissa käytettäviä, huonetilaa jakavia seinäkkeitä. Savonlinnalaisen Chieko Okabe-Silvastin kuratoima näyttely on esillä Riihisaaressa 31.5.–1.9.2019.

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina17.4.2019 10:32:18 EESTTiedote

Mullankaivajat Saimaalla –hanke innosti Savonlinnan seudun sadat koululaiset arkeologian maailmaan sekä mahdollisti esihistoriallisen näyttelyn toteuttamisen. Arkeologian ja historian tutkimukseen sekä kotiseutunsa kulttuuriperinnön taltiointiin osallistui hankkeen kautta yhteensä noin 300 lasta ja nuorta Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun kouluista. Hyvä työ palkittiin ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke sai myös jatkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme