Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

EMBARGO 5.2. klo 00.00 // Jörn Donnerin ainutlaatuisista valokuvista näyttely Hakasalmen huvilaan

Jaa
Elokuvaohjaajana, kirjailijana ja poliitikkona tunnettu Jörn Donner teki reportterina vuosikymmenten mittaan lukemattomia matkoja. Donnerilta löytyi vasta hänen kuolemansa jälkeen merkittävä valokuva-arkisto, jonka helmet tulevat nähtäväksi Hakasalmen huvilaan 31.3.–3.9.2023. Retrospektiivisen näyttelyn valokuvat ovat vuosilta 1951–68.
Jörn Donner Nuorten rauhankonferenssissa. Sri Lanka, Colombo 1957. Tuntematon valokuvaaja/Donner Productions.
Jörn Donner Nuorten rauhankonferenssissa. Sri Lanka, Colombo 1957. Tuntematon valokuvaaja/Donner Productions.

Läpi elämänsä matkanneelta Jörn Donnerilta (1933–2020) jäi jälkeen mittava valokuva-arkisto, jonka korkea taso selvisi vasta muutama kuukausi hänen kuolemansa jälkeen. Kuvien myötä monilahjakkaasta Donnerista paljastui aivan uusi puoli, johon kurkistetaan Hakasalmen huvilassa 31. maaliskuuta avautuvassa valokuvanäyttelyssä Jörn Donner – Matkalla 1951–68.

Taiteellisesti korkealaatuiset valokuvat kertovat ihmisistä, kohtaamisista, katunäkymistä ja matkanteosta Saharan aavikoilta Cannesin elokuvajuhliin. Kuvia on kaikkialta maailmasta – Euroopasta, Afrikasta, Aasiasta, Kaukoidästä, Yhdysvalloista ja Latinalaisesta Amerikasta. Valokuviin on tallentunut Donnerin ikuistamia ohikiitäviä hetkiä, tavallista arkea, poliitikkoja ja filmitähtien loistoa. Menneen ajan maisemat ja kulttuurit heräävät näyttelyssä odottamattomalla tavalla eloon. Esillä on myös muutamia Donnerin kirjoittamia kirjeitä ja matkamuistoja.

Näyttelyn työryhmän muodostavat Tuula Kousa, Anders Carpelan ja Hannamari Shakya, jotka ovat työskennelleet muun muassa Donnerin Pohjoisranta 12:n residenssissä. Näyttelyn kuraattorina Hannamari Shakya kävi läpi koko arkiston. Työryhmä päätti Jörn Donnerin alkuperäisen idean pohjalta keskittyä ulkomaanmatkoilla otettuihin kuviin. Kolmikko on tehnyt yhdessä myös kirjan Jörn Donner – Matkalla, På resa, Travelling 1951–1968, jonka Donner Productions julkaisee yhdessä Otavan kanssa näyttelyn avautumisen aikoihin. Helsingin kaupunginmuseon puolesta näyttelyn tuottajana toimii tutkija Jaana Munck ja näyttelyn suunnittelusta vastaa Osmo Leppälä.

”On haastavaa kuratoida postuumisti ja kysyä kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Näyttelyssä kumartelematon ja julkisuuskuvaltaan ristiriitainen Jörn Donner paljastuu kuitenkin ennen kaikkea ihmiseksi, jolla on kyltymätön, utelias ja inhimillinen katse”, Hannamari Shakya kertoo.

Jörn Donner – Matkalla 1951–68
31.3.–3.9.2023
Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13b
00100 Helsinki
Avoinna: ti klo 11–19, ke–su klo 11–17, ma suljettu
Pääsymaksu 14/10 €, alle 18-vuotiaille ja Museokortilla vapaa pääsy
www.hakasalmenhuvila.fi

Lataa lehdistökuvat:
https://kulke.emmi.fi/l/-nm6hX5bwmt2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
viestintäsuunnittelija Roope Pokki, p. 040 152 6479, roope.pokki@hel.fi

Kuvat

Jörn Donner Nuorten rauhankonferenssissa. Sri Lanka, Colombo 1957. Tuntematon valokuvaaja/Donner Productions.
Jörn Donner Nuorten rauhankonferenssissa. Sri Lanka, Colombo 1957. Tuntematon valokuvaaja/Donner Productions.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Hakasalmen huvila 

Hakasalmen huvila on osa Helsingin kaupunginmuseota ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Hakasalmen huvila sijaitsee Finlandia-talon ja Musiikkitalon välissä lähellä Töölönlahtea. Elegantissa rakennuksessa voi tavoittaa muiston empireajan huvila-arkkitehtuurista. Huvilan tunnetuin asukas oli Aurora Karamzin (1808–1902).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Grammy-palkittu meksikolaistähti Lila Downs ensimmäistä kertaa Suomeen20.3.2023 12:07:27 EET | Tiedote

Maailman merkittävimpiin latinalaismuusikoihin lukeutuva laulaja-lauluntekijä Lila Downs vierailee Savoy-teatterissa sunnuntaina 10. syyskuuta. Suomen-vierailu on artistin ensimmäinen. Meksikolaisen misteekkiäidin ja skotlantilais-amerikkalaisen isän lapsi Lila Downs kasvoi kahden kulttuurin vaikutuspiirissä, Yhdysvaltain Minnesotassa ja Meksikon Oaxacassa. Monikulttuurinen tausta kuuluu hänen musiikissaan, joka sisältää kaikuja meksikolaisista rancheroista, boleroista, jazz-standardeista, hip-hopista ja pohjoisamerikkalaisesta folkista. Downs käyttää lauluissaan espanjan ja englannin lisäksi useita Amerikan alkuperäiskansojen kieliä, kuten sapoteekin-, misteekin- ja taraskinkieliä. Downsin laulut kertovat usein Meksikon historiasta ja nykypäivästä aiheinaan muun muassa kapitalismikritiikki, ympäristöongelmat, huumesodat ja alkuperäiskansojen vaikea tilanne. Lila Downs tunnetaan laulujensa lisäksi myös lavakarismastaan ja monivivahteisesta lauluäänestään. ”Downsin ääni taipuu hämmästyt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme