Espoon kaupunki - Esbo stad

EMBARGO Espoolla pääkaupunkiseudun parhaat maaperän sekä kasvillisuuden hiilivarastot

Jaa

Tuoreesta selvityksestä voidaan havaita, että Espoon maaperän sekä kasvillisuuden hiilivarastot ja niiden vuotuinen muutos eli hiilinielu ovat suhteellisen hyvällä tasolla, kun verrataan Espoon kaupungin hiilineutraalisuustavoitteen mukaisia päästöjä nykyisiin hiilivarastoihin ja nieluihin.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja pääkaupunkiseudun kuntien tuore helmikuussa 2021 julkaistu yhteinen selvitys luo kaupungeille entistä tarkemman ja ajantasaisen kuvan maaperän sekä kasvillisuuden hiilivarastoista ja niiden vuotuisesta muutoksesta eli hiilinieluista.

Suurimmat hiilivarastot ja -nielut ovat metsien maaperässä sekä kasvillisuudessa. Erityisesti metsät ja suojelualueet ovat kaupungeille tärkeitä hiilivarastoja.

Metsissä mahdollisuus Espoon pyrkiessä hiilineutraaliksi 2030

Selvityksen mukaan Espoossa on suurimmat hiilinielut, kun niitä verrattiin Helsingin, Vantaan, Kauniaisten hiilivarastoihin ja -nieluihin. Tilannetta selittää erityisesti espoolaisen metsän määrä.

Espoon kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali 2030.

Espoon hiilinielut ovat tällä hetkellä niin suuret, että niillä voisi kompensoida vuoden 2030 kasvihuonekaasupäästöt, jos ne saadaan laskemaan tavoitteen mukaiset 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Nielu toisin sanoen vastaisi Espoon tavoitetta noin 20 prosentin kompensaatiosta.

Espoon väkiluku kasvaa vuosittain keskimäärin noin 4900 asukkaalla vuoteen 2028 ulottuvissa ennusteissa. Kaupungin kasvu ja maankäytön muutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös hiilinieluihin ja -varastoihin. Tällä on merkitystä kaupungin ilmastotyöhön.

Kasvua pyritään ohjaamaan pääasiassa jo rakennetuille alueille, erityisesti keskustoihin, sekä hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Näin myös kasvavassa kaupungissa päästöjä voidaan vähentää mahdollisimman voimakkaasti ja samalla säilyttää suuri osa hiilinieluista ja -varastoista.

”Espoon kasvun tulee olla kestävää. HSYn ja pääkaupunkiseudun yhteinen selvitys tukee Espoon kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaa, jonka kanssa ne muodostavat hyvän tietopohjan hiilineutraalisuustavoitteemme toimeenpanon tueksi”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kommentoi.

Selvityksestä pohja hiilivarastojen ja -nielujen seurannalle

Selvitystä pääkaupunkiseudun hiilinieluista ja -varastoista voi käyttää kompensaatiotarkastelun pohjana ja maankäytön suunnittelussa osana ilmastovaikutusten arviointia.

”Selvitys antaa hyvän tilannekuvan Espoon hiilivarastoista ja -nieluista. On tärkeää seurata niiden muutosta mentäessä kohti hiilineutraalisuustavoitetta ja siihen tämä selvitys luo hyvän pohjan”, ympäristöasiantuntija Liisa Kallio Espoon kaupungin ympäristökeskuksesta pohtii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liisa Kallio
Ympäristöasiantuntija
Espoon kaupunki / Ympäristökeskus
puh. 040 639 4277
liisa.kallio@espoo.fi

Paula Kuusisto-Hjort
Suunnittelupäällikkö
Espoon kaupunki / kaupunkisuunnittelukeskus
puh. +358438255235
paula.kuusisto-hjort@espoo.fi

Juha Viholainen
Ilmastoasiantuntija
Helsingin seudun ympäristöpalvelut
puh. 050 476 1237
juha.viholainen@hsy.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme