EMBARGO: Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Münchenin turvallisuuskonferenssin Ewald von Kleist -palkintotilaisuudessa 18.2.2023

Jaa

Julkaisuvapaa 18.2.2023 klo 22.30 Suomen aikaa

MUUTOSVARAUKSIN

Viime vuonna, kun kokoonnuimme tänne Müncheniin, maailma oli laajamittaisen sodan partaalla. Venäjän joukot olivat Ukrainan rajalla, neuvottelut olivat osoittautuneet tuloksettomiksi ja tilanne enteili pahaa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui konferenssissa kahdeksan vuotta kestäneestä sodasta Ukrainassa. Hän peräänkuulutti tekoja ja kysyi, olisimmeko vihdoin valmiita kuulemaan häntä.

Vain neljä päivää konferenssin jälkeen Venäjä aloitti täysimittaisen sotansa Ukrainaa vastaan. Vuotta myöhemmin sota jatkuu edelleen, eikä loppua ole näkyvissä. Venäjä jatkaa ja vahvistaa hyökkäyksiään. Se iskee siviili-infrastruktuuriin aiheuttaen sanoinkuvaamatonta kärsimystä ja tuhoa.

Vastauksemme presidentti Zelenskyille on: Me kuulemme, täysin selvästi. Ja me seisomme teidän rinnallanne.

Länsimaiden vastaus Venäjän hyökkäykseen on ollut nopea, vahva ja yhtenäinen. Tuemme Ukrainaa yhdessä ja solidaarisesti. Vastustamme yhdessä Venäjän laittomia tekoja. Ja olemme yhdessä päättäneet vahvistaa omaa puolustustamme ja resilienssiämme.

***

Vuonna 2010 Ewald von Kleist piti Saksan valtiopäivätalon edustalla puheen, jossa hän kuvaili edeltäneiden vuosikymmenten Keski-Eurooppaa ”onnellisuuden keitaaksi”. Mutta hän lisäsi varoituksen sanan: tämä keidas ei ole itsestäänselvyys. Von Kleist oli kokenut sodan Euroopassa. Hän tiesi, mistä hän puhui.

Eurooppa on todellakin ollut onnekas saatuaan nauttia vuosikymmeniä suhteellisesta rauhasta ja vauraudesta. Ennen viime vuoden helmikuun 24. päivää oli houkuttelevaa ajatella, että vallitseva tilanne jatkuisi loputtomiin. Monet meistä olivat alkaneet pitää rauhaa itsestäänselvyytenä. Monet meistä olivat tinkineet turvallisuudestaan. Se kaikki muuttui.

Saksan kieli on antanut meille monia hienoja, uskomattoman kuvaavia sanoja, jotka vangitsevat ajan hengen. Tätä aikakautta kuvaamaan noussut sana on osuva – Zeitenwende eli käännekohta. Liittokansleri Scholzia lainatakseni se tarkoittaa, että maailma ei enää koskaan tule olemaan entisensä.

Euroopan maat lisäävät nyt ripeästi puolustusmenojaan ja parantavat suorituskykyään. On käynyt hyvin selväksi, että rauhaa, turvallisuutta ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä on puolustettava aktiivisesti ja että meidän on oltava valmiita suojelemaan niitä. Keskittyminen jälleen turvallisuuteen ja puolustukseen Euroopassa hyödyttää koko transatlanttista turvallisuutta. Se tekee meistä parempia kumppaneita ja vahvempia liittolaisia.

***

Suomelle Venäjän hyökkäys toi mukanaan oman historiamme kaikuja. Emme olleet unohtaneet menneisyyttämme. Olimme vuosien ajan jatkaneet panostamista turvallisuuteemme. Olimme pitäneet kiinni asevelvollisuudesta oman maanpuolustuksemme selkärankana. Olimme solmineet kansainvälisiä kumppanuuksia ja nousseet Naton luotetuksi kumppaniksi.

Emme olleet tinkineet turvallisuudestamme. Mutta mekin jouduimme miettimään tilannettamme uudelleen. Venäjän yritys palauttaa etupiirit ja lopulta sen hyökkäys suvereenia naapurimaata vastaan saivat meidät ottamaan seuraavan askeleen turvallisuutemme lisäämiseksi: haimme Nato-jäsenyyttä.

Teimme tämän päätöksen läheisessä yhteistyössä ystävämme ja lähimmän kumppanimme Ruotsin kanssa. Uskon puhuvani sekä Suomen että Ruotsin puolesta, kun sanon, että olemme syvästi kiitollisia kaikesta tässä prosessissa saamastamme tuesta.

Kaksikymmentäkahdeksan Nato-maata ratifioi nopeasti kummankin maan jäsenyyden. Monet tarjosivat tukea ja tiivistynyttä yhteistyötä. Hakuaika – niin sanottu harmaa aika – ei ole ollut harmaa eikä kylmä. Päinvastoin. Lämpö ja yhtenäisyyden tunne ovat olleet valtaisia.

Nato-jäsenyytemme ovat vielä kahta ratifiointia vailla. Haluan korostaa, että on erittäin tärkeää, että Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa istumme molemmat pöydässä täysinä Nato-jäseninä. Näinä kriittisinä aikoina Suomen ja Ruotsin jäsenyydet vahvistavat koko liittokuntaa.

Toden totta, näinä aikoina tarvitaan vahvaa liittokuntaa. Kuten edesmennyt senaattori John McCain kirjoitti hänen vaimonsa kauniisti lukemassa kirjeessä tässä samassa tilaisuudessa vuonna 2018: ”tulemme Müncheniin, koska maailmanjärjestystä koskevan visiomme ylläpitäminen ei ole vain aineellinen taistelu, vaikka se edellyttääkin vaurautta, valtaa ja realismia. Se on moraalinen taistelu. Kyse on maailmaamme hallitsevista arvoista. Siksi olemme liittolaisia.”

Näillä sanoilla haluan kiittää Münchenin turvallisuuskonferenssia meille myönnetystä Ewald von Kleist palkinnosta.

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

President Niinistö to make a visit to Türkiye15.3.2023 10:40:14 EET | Press release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 9/2023 15 March 2023 President of the Republic of Finland Sauli Niinistö will make a working visit to Türkiye from 16 to 17 March 2023. At the beginning of the trip, President Niinistö will visit the area affected by the earthquake in south-eastern Türkiye. On Friday, the President will meet with President of Türkiye Recep Tayyip Erdoğan in Istanbul. In addition to the reconstruction after the earthquake, the discussions will focus on the geopolitical situation, bilateral relations between Finland and Türkiye and Finland’s and Sweden’s NATO memberships. President Niinistö’s delegation will include Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto.

President Niinistö på besök till Turkiet15.3.2023 10:38:50 EET | Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 9/2023 15.3.2023 Republikens president Sauli Niinistö gör ett arbetsbesök till Turkiet den 16–17 mars 2023. Resan börjar med ett besök till jordbävningsområdet i sydöstra Turkiet. På fredag träffar presidenten Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Istanbul. Diskussionsämnen är återuppbyggnaden efter jordbävningen, det geopolitiska läget, de bilaterala relationerna mellan Finland och Turkiet samt Finlands och Sveriges Natomedlemskap. I president Niinistös följe ingår utrikesminister Pekka Haavisto.

Presidentti Niinistö vierailulle Turkkiin15.3.2023 10:34:12 EET | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 9/2023 15.3.2023 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Turkkiin 16.–17. maaliskuuta 2023. Matkan aluksi presidentti Niinistö vierailee Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Perjantaina presidentti tapaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Istanbulissa. Keskustelunaiheina ovat maanjäristyksen jälkeisen jälleenrakennuksen lisäksi geopoliittinen tilanne, Suomen ja Turkin kahdenväliset suhteet sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. Presidentti Niinistön seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto.

President Niinistö to meet U.S. Senators23.2.2023 14:28:12 EET | Press release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 8/2023 23 February 2023 President of the Republic of Finland Sauli Niinistö will meet U.S. Senate Republican Leader Mitch McConnell and Republican Senators Thom Tillis, Joni Ernst, Ted Budd, Katie Britt and Pete Ricketts on Friday 24 February 2023 at Mäntyniemi in Helsinki. During their meeting, the President and Senators will discuss, among other things, Russia’s war of aggression in Ukraine, the situation and prospects of the war one year after the start of it, support for Ukraine, and advancing Finland’s membership in NATO. The Senators’ visit to Finland will be hosted by the U.S. Ambassador to Finland, Douglas Hickey.

President Niinistö träffar amerikanska senatorer23.2.2023 14:27:10 EET | Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 8/2023 23.2.2023 Republikens president Sauli Niinistö träffar Mitch McConnell, republikanernas ledare i Förenta staternas senat, och de republikanska senatorerna Thom Tillis, Joni Ernst, Ted Budd, Katie Britt och Pete Ricketts fredagen den 24 februari 2023 på Talludden. Vid sitt möte kommer presidenten och senatorerna bland annat att diskutera Rysslands anfallskrig i Ukraina, läget och utsikterna för kriget ett år efter att det inleddes, stödet till Ukraina och Finlands medlemskap i Nato. Värd för senatorernas Finlandsbesök är Förenta staternas ambassadör i Finland Douglas Hickey.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme