Vaasan kaupunki - Vasa stad

Emmehän unohda nuorten hyvinvointia: nuorisovaltuusto keskusteli lapsiasiavaltuutetun kanssa

Jaa

Vaasan nuorisovaltuusto ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kohtasivat ajankohtaisten asioiden äärellä etäkokouksessa 18.8. Nuoret ja Pekkarinen keskustelivat muun muassa nuorten hyvinvoinnista ja yhdenvertaisuudesta.

Kuva: Anne-Mari Ikola
Kuva: Anne-Mari Ikola

Vaasan nuorisovaltuusto kutsui lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen Vaasaan tiistaina 18.8. Tapaaminen jouduttiin siirtämään vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkkoon. Pekkarisen lisäksi tapaamiseen osallistui erikoistutkija Terhi Tuukkanen.

Lapsiasiavaltuutetun tärkeimpiin työtehtäviin kuuluu kierrellä kunnissa, tavaten nuoria ja selvittää, millaisia asioita ja huolia heillä on. Tämä sai myös nuorisovaltuuston tarttumaan tilaisuuteen.

Koronaviruspandemian vaikutukset ja sosiaaliset suhteet

Tapaamisessa esiin nousi monia vaasalaisia nuoria askarruttavia kysymyksiä. Keskustelun pääteemoina olivat nuorten hyvinvointi, yhdenvertaisuus ja erityisesti koronaviruspandemian vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvointiin.

- Juuri lukion aloittaneena murehdin, miten opinnoissa pysyy mukana, kun pienistäkin flunssan oireista joutuu jäämään kotiin, pohti nuorisovaltuutettu Ella Filppula.

Nuorisovaltuusto halusi myös kysyä Pekkariselta kavereiden ja kavereiden tapaamisen merkityksestä lasten ja nuorten hyvinvointiin.

- Tutkimusten mukaan vertaisryhmä on kehityksellisestä näkökulmasta erittäin tärkeä lasten kehitykselle. Sosiaalisesta näkökulmasta ystävät ja kaverit ovat kaikille ihmisille iästä riippumatta tosi tärkeitä. Lapsille ja nuorille kaverit ovat erityisen tärkeitä, koska yleensä he ovat ensimmäisiä vieraita ihmisiä, joihin luodaan suhteita perheen ja oman suvun ulkopuolella, Pekkarinen kertoi.

Kouluruokailu puhututtaa

Myös oppilaiden ja opiskelijoiden osaamiserojen suuruus sekä perhetaustan ja muiden ulkoisten tekijöiden vaikutus koulumenestykseen nousi nuorisovaltuuston huoleksi.

Samassa yhteydessä esiin nousi muun muassa kouluruokailu, johon liittyen lapsiasiavaltuutetun toimistoon tuli eniten yhteydenottoja koulujen sulkemisen jälkeen keväällä. Kouluruokailu puhututtaa myös normaalissa koulun arjessa.

- Itselläni on huoli erityisesti erityisruokavalioita noudattavien aterioista kouluissa. Olen itse huomannut, ettei niihin panostamiseen riitä aina resursseja, varsinkin, jos samalla henkilöllä on useampi allergia. Ulkonäkö ja makukaan eivät aina ole niin houkuttelevia, kertoi nuorisovaltuutettu Alina Östergård.

Tilaisuuden moderaattori, nuorisovaltuutettu Aatu Puisto listasi vielä keskustelun lopuksi kaksi konkreettista toimenpide-ehdotusta, joita nuorisovaltuusto toivoo Pekkarisen tiimeineen vievän eteenpäin: tasavertainen opetus kaikille lapsille ja nuorille sekä nuorten mielenterveyspalveluihin panostaminen.

Pekkarinen ja Tuukkanen lupasivat tehdä parhaansa myös näiden asioiden eteenpäin viemisessä.

Yhteyshenkilöt

Nuorisoasiainkoordinaattori Anne-Mari Ikola, puh. 040 162 9948, anne-mari.ikola@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Anne-Mari Ikola
Kuva: Anne-Mari Ikola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme