Aluehallintovirasto

En bageriarbetare skadade sina fingrar – böter till chefen och verkställande direktören

Dela

Satakunta tingsrätt har 3.7.2020 dömt ut 30 dagsböter var till verkställande direktören och bagerichefen på ett bageriföretag i Satakunta för arbetarskyddsbrott.

Saken gällde en arbetsolycka som inträffade i mars 2019. Bageriarbetaren var i färd med att rengöra tratten i en degdelare. Maskinen antingen startades eller var igång när arbetstagaren utförde rengöringen. Arbetstagarens fingrar träffade skärbladet längst ner i tratten, varmed två av fingrarna skadades.

Maskinen saknade skyddsgaller och säkerhetsbrytare, vilka hade kunnat förhindra uppstart av maskinen när gallret var öppet. Dessutom hade man inte utrett eller bedömt riskerna med att använda maskinen innan den togs i bruk. Därutöver fanns inte bruksanvisningen till maskinen överhuvudtaget tillgänglig på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren presenterade som bevis en bedömning av en lite annorlunda degdelare från 2006. Dessutom framkom det under bevisningen att arbetarskyddsinstruktioner på arbetsplatsen gick i muntligt arv.

Tingsrätten ansåg dock inte att dessa omständigheter gjorde det gällande att man på arbetsplatsen bedrev ett regelbundet och systematiskt arbete med att bedöma arbetarskyddet vid användning av olika maskiner. Dessutom ansåg tingsrätten det som klarlagt att degdelaren stred mot arbetarskyddsbestämmelser. Sammantaget ansåg tingsrätten att den tämligen långa tid som det gått sedan maskinen installerades, underlåtenheten att införskaffa en bruksanvisning och underlåtenheten att efter installationen bedöma riskerna med maskinen bevisade att arbetsgivarens företrädare hade agerat försumligt.

Ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland betonar att det är arbetsgivarens uppgift att bedriva ett tillräckligt systematiskt arbete med riskbedömning, så att riskerna kan identifieras och åtkomst till riskområdet kan förhindras. Om det installeras maskiner eller utrustning på en arbetsplats, ska riskerna med dessa bedömas innan utrustningen eller maskinen tas i bruk. Om ingen riskbedömning görs kan det finnas oidentifierade risker, varmed man inte heller avlägsnar riskerna. I detta fall ledde det till att maskinen saknade skydd som hade kunnat förhindra arbetsolyckan.

Dom R 20/574 i Satakunta tingsrätt 3.7.2020.

Ytterligare information:

Jurist Matti Suontausta, tfn +358 40 727 0549, fornamn.efternamn@avi.fi

Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
www.tyosuojelu.fi

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAnsvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland är den regionala arbetarskyddsmyndigheten. Myndigheten övervakar att arbetsgivarna följer lagstiftningen för arbetslivet och att arbetet är sunt och säkert.

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum